Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mivel jár a szabálytalan gázkazán-beüzemelés?

2017/4. lapszám | Lantos Tivadar |  10 745 |

Mivel jár a szabálytalan gázkazán-beüzemelés?

Szerelői szakmai tapasztalat, hogy a kazánok jelentős részének már a felszerelés pillanatában ugrott a garanciája. Hiába a gyártói nagyvonalúság, a két, három, öt év jótállási idő, ha az üzembe helyezés feltételeit nem teljesítették.

Más a gázkészülékek megítélése

A villamos és egyéb készülékeknél a gyártók alapból minimum 1 év garanciát adnak, amit a vásárlás során akár ki is lehet terjeszteni. A gázkészülékeknél, gázkazánoknál nincs ilyen, ott sokkal bonyolultabb garanciális feltételek vannak, melyekre nem árt odafigyelni.

Tapasztalati tény az, hogy a szerelők gyakran találkoznak olyan gázkazánokkal, melyeket nem megfelelően, az előírásokat nem pontról-pontra betartva üzemeltek be. Sajnos a készülékek legalább 60 százaléka ilyen. A megrendelő nem is sejti, hogy a ilyenkor a készülék meghibásodása esetén önmagának kell állnia a költségeket még akkor is, ha gyári hiba történt. A beüzemelésnek a gyártó által előírt pontos menete van, és alapfeltétel, hogy a kazán optimális működéséhez szükséges összes papír (gázterv, engedély, nyilatkozatok, kémény stb.) rendelkezésre álljon.

A gázkazánok beüzemelése az újonnan felszerelt (új telepítésű vagy csere) készülékek esetében az optimális működéshez szükséges számos műszaki paraméter beállítása utáni első elindítást jelenti, miután az üzembe helyező szakember meggyőződött arról, hogy a biztonságos működéshez szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Az üzembe helyezést csak az arra jogosult, a kazángyártó, -forgalmazó által felhatalmazott szervizpartner végezheti, aki általában rendelkezik a márkaforgalmazó által hivatalosan kibocsátott, arcképes szerelői igazolvánnyal, papírral.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

GáztervKazánTanulságos