Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímatechnika ma már nincs fűtés nélkül

2017/4. lapszám | Lantos Tivadar |  999 |

Klímatechnika ma már nincs fűtés nélkül

A mai világban igazán figyelemreméltó, ha egy cég már több mint 35 éve van a piacon. Hűtés, klíma területén ez egyfajta rekordnak mondható, különösen annak fényében, hogy ez a szakma időközben jó néhány változáson ment keresztül, ami a szakmagyakorlás feltételeit illeti. Id. Papp Lászlóval és fiával, Papp Lászlóval, a Klíma Centrum Kft. vezetőivel beszélgettünk.

Változó idők

Kezdetben, még Gazdasági Munkaközösségként, elsősorban számítógép- és szerverközpontok, valamint mozik klimatizálásával és komplett légtechnikai rendszerek kivitelezésével foglalkozott a cég. Abban az időben hűtési, légellátási szempontból az úgynevezett R35-ös számítógépközpontok jelentették a legnagyobb kihívást. Ezt a nagyméretű, szovjet gyártmányú számítógépet a ’80-as években még előszeretettel alkalmazták, tekintettel arra, hogy száznál is több perifériát volt képes kezelni. A gépek az IBM 360-as család mintájára készültek. Már ez a technológia is megkövetelte az olyan hűtött helyiségek kialakítását, melyekben állandó páratartalom, folyamatos légcsere is van.

Ezt követően a cégnél a kilencvenes évek elejétől a split klímák szerelésére, telepítésére és forgalmazására helyeződött a fő hangsúly, napjainkban pedig már nagy teljesítményű folyadékhűtőkkel, precíziós klímaberendezésekkel, VRF rendszerekkel és hőszivattyúkkal is foglalkoznak.

A hűtéstechnikában jelentős változások történtek az évek folyamán. Nagyobb hangsúlyt kaptak az energiatakarékos berendezések, az inverteres technológia meghatározó tényező lett, és változtak a kompresszorok is. Kalorikus oldalról talán kevésbé látványos ez a változás, mint a készülékek vezérlése, elektronikája szempontjából.

Levegő-víz hőszivattyús rendszer telepítése

Napkollektoros rendszer telepítése

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Fűtési rendszerKlíma