Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kondenzációs gyűjtőkémények megvalósításának lehetőségei

2017/4. lapszám | Szabó Tamás |  892 |

Kondenzációs gyűjtőkémények megvalósításának lehetőségei

Az építőipar lassú fellendülésével ismét elkezdődtek a többszintes, többlakásos társasházak építései is.

A válságot megelőző időszakban számos helyen az építtetők a központi kazánházak létesítését preferálták, amelyek a későbbiekben bizonyos okok miatt több problémát is okoztak (helytelen tervezés, továbbra is magas költségek a lakóknak, négyzetméter alapú elszámolás a pontatlan mérések miatt stb.).

A mostani tapasztalatok azt mutatják, hogy a beruházók a központi hőtermelő berendezések helyett számos esetben a lakásonként egyedi kombi kondenzációs gázkazánokat választják, ezzel is próbálva igazodni a leendő tulajdonosok igényeihez, elvárásaihoz. Mindenki annyit fizet, amennyit elhasznál, így nincsen a továbbiakban semmilyen elszámolási vita. Persze az ilyen lakásokat magasabb áron is tudják kínálni a piacon, arról nem is beszélve, hogy ha egy lakás kazánja megy tönkre, az nem érinti a többi lakót.

A lakásonkénti hőtermelőknek beruházási szempontból egy hátulütője van, a drága négyzetméterár, így egyesével a lakásonkénti égéstermék-elvezetők létesítése nagyon ritkán jön szóba. Marad a gyűjtőkémény!

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

GyűjtőkéményKémény