Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaTanulságos történetek

Legalább 5 milliót buktak!

A tervezőn és a műszaki ellenőrön spóroltak

2017/4. lapszám | Bokor András |  1119 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Legalább 5 milliót buktak!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervek nélküli, saját kútfőből történő, olcsósított kivitelezés mindig visszaüt. A lopásnak és csalásnak ilyes fajtájával sajnos sokszor találkozni a gyakorlatban. Bokor András igazságügyi szakértő ez alkalommal egy Pest megyei idősotthon „fűtéskorszerűsítés” címén végzett – finoman szólva is – elhibázott kivitelezéséről mesélt.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A legolcsóbb lett a legdrágább

Egy idősek otthona pályázatot hirdetett a régi, elavult kazánházuk felújítására. Arra gondoltak, hogy az új, jobb hatásfokú kondenzációs kazánokkal komolyabb, energiatakarékosabb, olcsóbban üzemeltethető rendszert fognak építtetni. Nem így történt…

Az épület egy 50 lakószobával rendelkező idősotthon, ahol minden lakóegységben van zuhanyozó, valamint egy nagy, közös főzőkonyhában történik a lakók étkeztetése. Speciális igényként szerette volna a beruházó, ha a fürdőhelyiségekbe 50 °C-os HMV érkezik, a konyhát pedig valamivel magasabb hőmérsékletű, 65 °C-os meleg víz szolgálja ki.

Megversenyeztették az építést, mondván, hogy ez a szokás, és természetesen a legolcsóbb kivitelező vitte el a munkát. Aki a pályázatot kiírta, nem épületgépész – csak az igényeket ismerte, de a műszaki megoldásokról fogalma sem volt, éppen ezért kötelessége lett volna bevonni olyan szakembert, aki szakmailag megfelelően tudja képviselni a beruházó érdekeit. Nem így történt…

A cikk még 11 473 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásFűtési rendszerTanulságos