VGF szaklap

FűtéstechnikaTechnológia

Fűtéstechnikai rendszerek hőkamerás felülvizsgálata

2017. április 3. | Koczka Péter |  413 | |

Fűtéstechnikai rendszerek hőkamerás felülvizsgálata

Az épületgépészet és a fűtéstechnika fejlődésével a műszeres diagnosztika felértékelődött, így ma már a beszabályozásra és a hatékony hibafeltárásra alkalmas műszerek elengedhetetlenek

A méréstechnika, a műszeres mérés mára szerves része lett az épületgépészek, különösen a fűtéstechnikai szakemberek mindennapjainak. Sokszor vetődik fel a kérdés, hogy megéri-e a műszerpark fejlesztése, az új innovatív mérőműszerekbe történő beruházás?

Egy vállalat életében a műszerek beszerzése, cseréje és fejlesztése két okból történhet: az első a mérési kötelezettség, ami természetesen műszakilag is indokolt. Egy kondenzációs készülék beüzemelése nem történhet meg az égéstermék elemzése, vagyis egy füstgázelemző műszer használata nélkül; csakúgy, mint a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálat, ez sem kivitelezhető egy korszerű gázszivárgás-érzékelő hiányában, csak esetleg csak habozással. A második döntési szempont pedig inkább gazdasági és marketingjellegű, hiszen a korszerű műszerek használatával jelentősen lerövidíthető a hibakeresés, kényelmesen és pontosan végezhető el a beüzemelés, továbbá a dokumentáció akár a mérés helyszínéről is elvégezhető.

Az innovatív műszerek használatával tehát jelentős idő- és költségmegtakarítás érhető el: több munka elvégzésére nyílik lehetőség, és új ügyfelek szerzésére jut idő, valamint a vállalat fejlesztésébe is több energia invesztálható.

Összességében tehát a műszeres diagnosztika amellett, hogy segíti a mindennapi munkát, mint szolgáltatás, egy külön szegmensét is képezheti a vállalat mindennapjainak, ezáltal gazdagítva a cégprofilt. Jó példa erre a termográfia, azaz a hőkamerás diagnosztika.

Hőkamerával a radiátorok eltömődése, a hőcserélő állapotának vizsgálata, az előremenő és visszatérő csőhőmérsékletek, valamint a villamos csatlakozások felülvizsgálata is egyszerűen elvégezhető.

 

Az épület hőkamerás felmérésével az épületburkolat vizsgálata, a szigetelési hibák, valamint a nyílászárók beépítési hibáinak lokalizálása, a nedvesség okozta károk, a penészedésre hajlamos felületek, a hőhidak feltérképezése mind könnyen elvégezhető.

A hőkamerák piaca jelentős mértékű változáson esett át az elmúlt évtizedben, aminek eredménye az árcsökkenés és a műszaki tartalom erősödése. Mára a gépészeti célra megfelelő hőkamera elérhető árú minden szakember számára.

Miért éri meg hőkamerával dolgozni?

A hőkamerával végzett munka közvetlenül és közvetett úton is gyorsan kitermeli a beruházás költségét. Hasznossága leginkább a napi munkavégzésben jelentkezik, hiszen a fűtési rendszer beszabályozásakor nagy segítséget nyújt a rendszer hőviszonyainak feltérképezésében, a körök beállításánál, továbbá jelentős könnyebbséget ad a könnyedén dokumentálható beüzemelés-kori állapot.

Egy hőkép többet mond ezer szónál, így a fűtési rendszer hibáinak feltérképezésében is jelentős technikai támogatást jelent egy hőkamera, például rejtett fűtések esetén, a felfűtési stádiumban elvégzett szivárgáskeresés során. A hőkamerával végzett vizsgálatnál ugyanis, egy hőfolt formájában, azonnal láthatóvá válnak az esetleges szivárgási pontok, a bontás végzése is csak célzottan, kis területen lesz szükséges, ezáltal megkímélhetők a drága burkolatok. Ezzel a módszerrel ugyanígy a radiátorok eltömődése, a hőcserélő állapotának vizsgálata, az előremenő és visszatérő csőhőmérsékletek, valamint a villamos csatlakozások felülvizsgálata is egyszerűen elvégezhető.

Az épületgépészettel kapcsolatos mérések mellett az épület hőkamerás felmérésével az épületburkolat vizsgálata, a szigetelési hibák, valamint a nyílászárók beépítési hibáinak lokalizálása, a nedvesség okozta károk, a penészedésre hajlamos felületek, a hőhidak feltérképezése mind könnyen elvégezhető. Egy korszerű hőkamera segítségével pedig a hőképek kiértékelése és dokumentálása akár egy applikáción vagy számítógépes szoftveren keresztül is megtörténhet.

A műszerpark fejlesztése, egy-egy új mérőműszerbe történő beruházás mindig többszörösen térül meg. Az eszközök korszerűsítése és azok szakértő használata a szolgáltatások színvonalának növekedését hozza magával, ezzel együtt pedig a vállalkozás fejlesztését jelenti. Mindig tartsa szem előtt, hogy egy megbízható műszer vállalkozásának hosszú távú és elkötelezett alkalmazottjaként önért dolgozik.

Méréstechnika