Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A talajhő hasznosítása családi házak szellőztető berendezéseinél

2017/4. lapszám | Perlaki László |  1355 |

A talajhő hasznosítása családi házak szellőztető berendezéseinél

A lakóterek szellőztetésére mind gyakrabban alkalmazzuk a hővisszanyeréses szellőztetőrendszereket. Ezekkel kapcsolatosan a talajhő felhasználása sokszor igényként merül fel az építtetők részéről a rendszer fagymentesítésével vagy utófűtésével összefüggésbe hozható költségcsökkentés érdekében.

Miként a beltéri szellőztetőrendszernek, a talajhő hasznosításának is sok előfeltétele van ahhoz, hogy egyáltalán alkalmazható legyen, illetve ha a feltételek egy része azt lehetővé teszi, akkor gazdaságos is legyen az alkalmazásuk. Ezt a kérdéskört próbálom meg jelen írásomban körbejárni a talajhő hasznosításával kapcsolatosan.

Előfeltételek

A talajhő alapvetően két forrásból nyerhető: a felszínközeli talajrétegek által begyűjtött napenergiából, illetve  a mélyebb rétegek geotermális energiájából. A két hőforrás kiaknázása más-más berendezéseket tesz szükségessé.

A legegyszerűbb és legkevésbé költségesnek tűnő megoldás a betárolt napenergia felhasználása. Ebben az esetben a föld adott teleknyi része, melynek tulajdonát magunkénak mondhatjuk, mint egy hatalmas napkollektoros rendszer működik, ahol nincs szivattyú, vezérlés, csőrendszer, kollektorok, tároló, mert mindezt egyben képezi az anyaföld, mely egy hatalmas, lomhán működő energiaakkumulátor. Ebből azonban azonnal következik sok-sok olyan követelmény, amelyre a telek vásárlásakor általában nem gondolunk:

Ideális lenne egy szép, nagy kiterjedésű, déli fekvésű domboldal, amelyen csak fű nő. Jó lenne, ha a földszelvény jól megmunkálható (ásható) lenne legalább 4-5 m mélységig. Kívánatos lenne, hogy a talaj ezen keresztmetszetében a talajvíz szintje 2 m mélységtől stabil legyen, és talajvíz-áramlás is lenne. Jó lenne, ha az építendő házat úgy lehetne beilleszteni a területbe, hogy nagy és egybefüggő területrész maradna árnyéktól és betonburkolattól mentes.

Ha mindezekre már a telekvásárláskor gondoltunk, akkor az építtetőnek még ismernie kéne az országos és a helyi építési törvények előírásait, hogy a beépítés során a talajhő kinyeréséhez szükséges berendezéseket megfelelően lehessen majd elhelyezni. Általában ezek azok az ismeretek, információk, melyek vagy nem ismertek, vagy szükségességük fel sem merül az építtetőben a telekvásárlás izgalmi állapotában.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Klíma