Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2013. március

Ablakcsere, energia-megtakarítás kontra szén-monoxid-mérgezések?

Nagy Gábor |  3501
1 4 (1)

Vártam egy pár napot, hogy lehiggadjak, mert elviselhetetlennek éreztem azt, hogy naponta, kétnaponta szén-monoxid-mérgezéses halálestekről tudósít a média, és csak az okokról hallgatnak mélyen... Pedig a legfőbb kötelességük éppen a megelőzés érdekében szükséges tájékoztatás lenne, ehelyett inkább félretájékoztatást kap a hallgató–néző. Amikor a kéményseprő észleli a légellátás hiányát, kötelessége a tüzelőberendezés használatát megtiltani, azonban a tiltás sokszor eredménytelen, a lakossági reakció pedig gyakran az, hogy legközelebb már be sem engedik a kéményseprőt.

Új jogszabályok a kéményseprő-ipari közszolgáltatás vonatkozásában

Kocsis Krisztián |  423

Az új jogszabályok célja egyrészt a kéményseprő-ipari közszolgáltatás egységesítése, másrészt a műszaki feladatok egyértelműsítése, fogalmak tisztázása, valamint az új feladatkörökkel és az eljárásrendek korszerűsítésével az „értelmetlen” CO-mérgezések, halálesetek megelőzése. Szintén téma a szilárdtüzelés arányának növekedésével a preventív tűzvédelem jelentőségének megerősítése, illetve a hatósági felügyelet (Katasztrófavédelem), az új jogi, eljárásrendi alapokon nyugvó közszolgáltatás megteremtése.

Miért érdemes napkollektoros rendszerek üzemét figyelemmel kísérni?

Chiovini György |  13 090

Egy épületgépészeti kivitelezés rendszerint átadás–átvétellel zárul. Az átvevő meggyőződik arról, hogy a tervező és kivitelező teljesítette vállalását, a berendezés megfelelően működik. Ez a minősítés mérésen, rendszerint több különböző jellemző mérésén alapul. Eltérően például sok ipari berendezéstől, az épületgépészetben az üzemvitel időjárásfüggő. Átadás– átvételkor arról lehet meggyőződni, hogy az ott és akkor tapasztalható időjárási körülmények mellett hogyan teljesít a berendezés. Teljes értékeléshez hosszabb időszak, például egy fűtési időszak vagy egy naptári év szükséges. Ennek elmúltával az összegzés már reálisabb képet ad.

Adaptív fűtési részterhelés

 2963
1 5 (1)

Ma már szinte az összes fali fűtési hőtermelő lángmodulációra képes égő-vel rendelkezik. Ez a funkció különösen a kondenzációs készülékeknél fontos, hogy minden esetben alacsony értéken tarthassuk a visszatérő fűtővíz-hőmérsékletet az égéstermékben található vízgőz lecsapódásához. A fűtési üzem lángmodulációja azonban csak akkor hatékony, ha azt a beüzemelés során helyesen be is állították.

Az aquapónia I.

Berta Katalin |  11 969
1 5 (1)

Az épületgépészet határterületein egyre több olyan technológia bukkan fel, amely lehetővé teszi a szakmabeliek számára ismereteik bővítését és ezen keresztül munkaszerzését. Cikksorozatunk egy ilyen területtel foglalkozik, később konkrét magyarországi projekteken keresztül, ahol sok vízszerelési és vezérléstechnikai feladat mellett megújulókat is alkalmaztak. Az aquapónia biológiai egyensúlyon alapuló rendszer, ahol halak és konyhanövények egymást fenntartva élnek együtt. A biológiai egyensúly feltétele többek között a megfelelő hőmérséklet fenntartása a rendszer számára.

Lakossági gázmérők mérőszerkezetében kialakuló bemaródások vizsgálata

Dobó Zsolt Palotás Árpád Bence |  4234

Magyarországon a szabálytalan földgázvételezés milliárd forintos nagyság-rendű károkat okoz [1]. A szabálytalan vételezési módszerek közé tartozik például a gázmérőt megkerülő vezeték építése vagy a számláló visszate-kerése (OMH plomba felbontása) [2]. Az illetéktelen beavatkozási kísérletek további csoportjába a Gallus 2000 típusú lakossági gázmérők állandómágnessel történő manipulálása tartozik. A gázmérő üzemszerű működésének ilyen módon történő befolyásolása általában mágneses nyomokat hagy a gázmérő acélburkolatában.

A gyorscsatlakozók új generációi

 2576

„Negyedév után elázott, árukészlet ment tönkre, irodák váltak használhatatlanná, jelentős kár keletkezett, anyagilag és hírnevében is sokba került az épületgépész vállalkozásnak az a néhány préseletlenül hagyott kötés” – ilyen és ehhez hasonló híradások kerülnek napvilágra néhány apró, nehezen észrevehető hiba miatt, még akár a mindig precíz és gondos cégek munkái után is. Ezen a területen nyújt megoldást a gyorscsatlakozók egy új generációja, ami 100% biztonságot teremt a csőcsatlakozásoknál.

A fürdőhelyiségek szabványai

Rátai Attila |  17 646
2 4 (1)

Villamos oldalról a tapasztalat szerint a fürdőhelyiségekkel kapcsolatos kivitelezések vonatkozásában történnek a legnagyobb melléfogások. Nézzünk szét ezen a területen.

A magyar kőolaj története

Dobai Gábor |  3685
1 5 (1)

A kőolaj és a földgáz meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be többek között épületeink energiaellátásában, ezért érdemes, főleg manapság, amikor a fosszilis energiahordozók közeljövőbeli kimerülése mindennapos téma, áttekintenünk, hogy is állunk velük.