Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Koromégés / Biztonság

A kémények legfontosabb műszaki sajátosságai

Szűcs Zsolt |  7771

2016-ban az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság szakemberei közel száz alkalommal vonultak ki kéménytűzhöz. Az esetek egy részében elegendő volt kontrollált körülmények között megvárni, míg a tűz kialszik, de sajnos gyakran előfordult olyan eset is, hogy a tűz a kémény szerkezetének roncsolódása miatt kiterjedt a környezetére, emberi életeket veszélyeztetett, és jelentős anyagi károkat okozott.

Robbantottunk a Hungarothermen!

Forma-1, Kalandpark, Stúdió

|  7246

A VGF mindig aktív a konferenciákon, kiállításokon, az idei Construma-Hungarothermen pedig többszörösen az volt. Lássuk, mit is csináltunk idén.

Velis Evo Wifi

Smart vízmelegítés: okos kapcsolatban

Támogatott cikk |  7661

Meleg víz pontosan akkor, amikor szükségünk van rá! Az Ariston fejlesztése segítségével egyszeri alkalommal vagy heti rendszerességűre beállítva is programozhatjuk a meleg víz előállítását, amely pontosan igazodik például zuhanyzási szokásainkhoz. Mindezt pedig a távolból is megtehetjük, nem szükséges fizikai érintkezésbe kerülnünk a meleg vizet előállító berendezéssel.

Gázkonvektorok optimalizálása

Veresegyházi Béla |  11 105

Az ionkazánok, gázmágnesek és nagy belső energiájú vizek világában minden új technológiával, ami „megváltást” ígér, foglalkozunk. Legutóbb egy olyan megoldásra bukkantunk, amely régi konvektorok hőmérséklet-szabályozására ad alternatívát, ígérete szerint. Ezúttal szerencsére működő ötletre leltünk. Ennek örömére továbbmentünk, és megnéztük, mitől lehetnének jobbak a gázkonvektorok, és még két remek magyar találmányra találtunk.

Több évtizede tart a harag a fűtés miatt

Bokor András |  989

Az igazságügyi szakértő, Bokor András szemével most egy olyan történetet vizsgálunk meg, ahol a felek több mint 20 éve pereskednek, és nem tudnak megegyezésre jutni. Az első látásra „Fülemüle-ügynek” tűnő vitában mindkét fél számára a legolcsóbb és legjövedelmezőbb megoldás a megegyezés lenne, ez eddig mégis lehetetlennek tűnt.

Pesti mustra a legkisebb kereskedőknél

Lantos Tivadar |  841

E havi épületgépész kereskedőlátogatásunkkor Budapesten jártunk, és a legkisebbeket kerestük fel. A nyilvánosságot sajnos nem vállalták, de mi megelőztük őket. Kérdéseinket feltettük, még mielőtt felfedtük volna kilétünket.

A vízellátás bazilikája

Lantos Tivadar |  7184

A fővárosi ivóvízellátó rendszer egyik leglátványosabb létesítményét látogattuk meg, a Kőbányai Víztároló Medencét, melyet a szakma csak II-es számú Öregmedenceként emleget. Az impozáns, robusztus, műemléknek beillő építményt még az 1870-es években építették; igaz, csökkenő mértékben, de azóta töretlenül ellátja funkcióját.

Az épületek energia-hatékonyságának fejlődése

Molnár Szabolcs |  853

A mai modern, civilizált világban elképzelhetetlen az élet energiafelhasználás nélkül. Hatalmas mennyiségű és megfelelő minőségű energiára van szükségünk, aminek használata mindennapi életünk részévé vált. A fenntartható fejlődés biztosításához szükséges az épületeink energiafelhasználásnak racionalizálása.

Télen-nyáron csatornaszag

Bajor Ervin |  8659

A márciusban megjelent lapszámban olvashattunk a csatornaszag okozta „téli örömökről”, azaz a gravitációs kéményként működő csatorna-ejtővezeték bűzös problémáiról. Nézzünk most a „nyári örömök” után!

Teljesítettük a megújulós vállalásunkat!

|  787

Egy statisztikai módszertani változásnak köszönhetően Magyarország máris elérte az Európai Unió által 2020-ra előírt megújuló energia részarány célértéket, és ehhez egyetlen új hőszivattyú, napelem vagy napkollektor sem kellett.

A gázlámpa megjelenése

A városi gáz története II.

Dobai Gábor |  7507

A XVIII. század legvégén új szénfogyasztó lépett a színtérre: a gázlámpa. S minthogy a gázfejlesztéshez szénre volt szükség, a gázvilágítás elterjedése megnövelte a szén értékét, gyarapította a bánya- és kokszolómű-tulajdonosok profitját, és Murdock munkássága előkészítette az utat a gázmotor számára is.

A Zephir-kályha

közel száz év elteltével is működik

Nagy András |  10 888
2 5 (1)

A Zephir kályha az 1920-as, ’30-as évek egyik „csodakályhája”, amely egy világszabadalom alapján 10 kilogramm fával 24 órán keresztül fűt egy szobát, 76 százalékos hatásfokkal. A Cserépkályhás szaklap érdekes témája.

24 kW-os, kombi kondenzációs kazánok

beépített tároló nélkül – prémium kategória – áttekintő táblázat

|  904

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

eloBLOCK: elektromos fali Vaillant termékcsalád

Fördős Norbert |  879

Az energiával kapcsolatos termékekre vonatkozó uniós rendelet (ErP), valamint a környezettudatos tervezés elősegítését szorgalmazó előírások – többek között – a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást, illetve az azok használatából eredő károsanyag-kibocsátást hivatottak csökkenteni, az úgynevezett 20-20-20-as célok teljesítése végett. Ehhez kíván hozzájárulni a Vaillant eloBLOCK termékcsaládja.

Alapvetések

Berobbanunk a köztudatba V.

Rátai Attila |  6848

Fejmosást kaptam, megérdemeltem, szánom bánom bűnömet. Ha már robbanásveszélyes terek, jó lett volna egy kis alapozás. Ezért arra gondoltam, hogy a mostani cikket az égés, robbanás és egyéb ellenőrizetlen formában kellemetlen dolgok alapvető ismertetésének szánom.

Minőségi és megbízható szivattyúk otthonába

Támogatott cikk |  986

A Grundfos családi házak alkalmazásaihoz kifejlesztett termékköre minden igényt lefed. Legyen szó akár vízellátásról, víztelenítésről vagy szennyvízkezelésről, minőségi szivattyúink a megbízható és hosszú élettartamú, zavartalan működést garantálják önnek.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrzési tevékenysége

|  1677

Információkat kértünk az NKVH ellenőrzési aktivitásáról a hatóságtól, válaszukat az alábbiakban láthatják. Új információ volt számunkra, hogy immár előre be nem jelentett vizsgálatokat is végeznek, illetve nem bejelentett (csak feltételezett) hűtőkörökhöz is kiszállnak. Reméljük, nemsokára konkrét esetekről is hírt adhatunk.

A hűtős, klímás képzésről a szakember szemével

|  797
1 5 (1)

A klímás képzésekről már sok szó esett a VGF hasábjain. Ez alkalommal gyakorlati szemszögből közelítjük meg a kérdést: mit mond a szervizes szakember az oktatás minőségéről, a tananyagról. Karda Istvánnal, a Columbus Klíma csoportvezetőjével beszélgettünk.

Mechanikus térfogatáram-szabályozók

Áttekintő táblázat

|  6948

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Spórolás vagy energiatakarékosság?

Veresegyházi Béla |  7394

Legyen világosság! – ahogy az Úr mondta, no meg persze fűtés és víz, tette hozzá az ember. Egy átlagos lakástulajdonos, építkező ma lényegében ennyit lát, tart fontosnak. De hol marad a levegő? Mondhatjuk, hogy a levegőt ma levegőnek nézik, azaz jelenlétét természetesnek veszik. Pedig nem így van – egyrészt belső tereink lettek zártabbak, másrészt külső levegőnk lett szennyezettebb.

Gáztűzhelyek hatása lakóépületek levegőminőségére

Kajtár László, Leitner Anita |  800

Napjainkban, miközben egyre növekszik a külső levegő szennyezettsége, egyre fontosabb kérdéssé válik az egészséges lakókörnyezet, ezen belül is a lakóterek belső levegőminősége (BLM). A szerzők 2004-es, mértékadó cikkének szerkesztett változata.

A folyadékhűtő berendezések szervize, karbantartása

Csizmazia Gábor |  1360

A folyadékhűtők sokkal komplexebb, bonyolultabb berendezések, mint a split rendszerű klímaberendezések, innen fogva a szervizük, karbantartásuk is sokkal nagyobb felkészültséget igénylő feladat.

A kereskedelmi hűtés hűtőközegei

|  744

A Nemzetközi Közösség a montreali jegyzőkönyv kigali kiegészítésével újabb fontos lépést tett az emberi tevékenységnek köszönhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentése felé, annak érdekében, hogy megőrizzük bolygónkat a jövő generációinak. A hűtőipar által használt HFC-k fokozatos csökkentése jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok globális visszaszorításáért tett erőfeszítésekhez.

Mechanikus térfogatáram-szabályozók

|  7831

A mechanikus térfogatáram-szabályozók a légcsatornában áramló levegő mennyiségének pontos szabályozására és állandó értéken tartására használhatók.

Willis Carrier találmánya

|  7355

Hogyan, mikor kezdődött a modern kori légkondicionálás, hűtéstechnika? Egy fejezet a szakág történetéből.