Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Több évtizede tart a harag a fűtés miatt

2017/5. lapszám | Bokor András |  824 |

Több évtizede tart a harag a fűtés miatt

Az igazságügyi szakértő, Bokor András szemével most egy olyan történetet vizsgálunk meg, ahol a felek több mint 20 éve pereskednek, és nem tudnak megegyezésre jutni. Az első látásra „Fülemüle-ügynek” tűnő vitában mindkét fél számára a legolcsóbb és legjövedelmezőbb megoldás a megegyezés lenne, ez eddig mégis lehetetlennek tűnt.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Egyből kettőt

A főváros egyik patinás épületében, a földszinten kialakított üzlethelyiségek fűtése körül bontakozott ki a vita, még a ’90-es évek második felében. A felek közötti viszony azóta egyre jegesebbé vált. Az épület műemlék-jellegű, ezért szigorú szabályok védik a megjelenését, a homlokzatot nem zavarhatják meg oda nem illő készülékek telepítésével. A földszinten található két üzlet valamikor egy volt, de az idők folyamán leválasztották őket, és ez alakította ki a vitás szituációt. A hajdani nagy üzlethelyiségnek egy kéményjárata volt, amelyre egy falikazán dolgozott. Az üzletet egy fallal kettéválasztották, ennek következtében az egyik bérleményben maradt a kazán, így a karbantartás, az üzemeltetés is az egyik bérlőhöz került, sőt, a gázmérő is nála volt elhelyezve.

A megállapodásban, és a szerződésben benne foglaltatott, hogy a két bérlő a felmerülő költségeken egyenlő arányban osztozik. Erre mondják azt, hogy „közös lónak túros a háta”.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András