Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A kereskedelmi hűtés hűtőközegei

2017/5. lapszám | VGF&HKL online |  443 |

A kereskedelmi hűtés hűtőközegei

A Nemzetközi Közösség a montreali jegyzőkönyv kigali kiegészítésével újabb fontos lépést tett az emberi tevékenységnek köszönhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentése felé, annak érdekében, hogy megőrizzük bolygónkat a jövő generációinak. A hűtőipar által használt HFC-k fokozatos csökkentése jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok globális visszaszorításáért tett erőfeszítésekhez.

Az ökológiai szempontokat előtérbe helyezve, a hermetikus hűtőkompresszorok gyártói sok éve jelentős összegeket fektetnek be annak érdekében, hogy fejlesszék és népszerűsítsék a hermetikus kompresszorokban használatos, alacsony légköri terheléssel járó hűtőközegeket. Eltekintve az izobutántól (R600A) a háztartási gépekben, jelentős előrelépésnek számít a propán (R290) megjelenése és bevezetése a plugin rendszerű kereskedelmi hűtés esetén, a természetes R404A alternatívájaként, valamint a szén-dioxidot is egyre többet használják a szupermarketek hűtésében.

A legfrissebb EU F-gáz rendelet a kereskedelmi hűtés területén megfontolja a magas GWP-vel (globális felmelegedési potenciál) rendelkező hűtőközegek betiltását a következő néhány évben, és jelentősen korlátozza a rendelkezésre álló mennyiségek elérhetőségét a hűtőközeg-piacon. Számos alternatív szintetikus hűtőközeget kínál a vegyipar jelenleg is, és még több fog feltűnni a piacon. Emiatt volt számos érv amellett, hogy a jelenleg használatos magas GWP-jű hűtőközegeket váltsák ki minél előbb, de a fő nehézséget az R404A helyettesítése okozza. Számos tesztet elvégeztek az R404A és az R134A kiváltására, figyelembe véve a megbízhatóságot és a teljesítményszempontokat, valamint a kapcsolódó biztonsági jogszabályok alakulását.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés