Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nagy András

 8308 | |

Nagy András cikkei

Nagy András

A cserépkályha hosszú és eredményes fejlődése

2021. április 7. |  1114
1 5 (1)

Évszázadok óta használjuk lakásunk fűtésére a cserépkályhákat Európa középső részén, de különösen az Alpok és a Kárpátok vidékén. Az általa biztosított sugárzó meleg és a tűz hangulata sok ember alapvető élménye. Emellett napi egy befűtéssel biztosítja a megfelelő komfortérzetet és ma már állíthatjuk, hogy gondos tervezéssel, kivitelezéssel és helyes üzemeltetéssel környezetbarát is.

Nagy András

Cserépkályha az ügyeletes bűnbak?

2018. április 10. |  4055

Európában negatívumként tekintenek – legalábbis a környezetvédők és a média – a fatüzelésre, illetve általánosítva a cserépkályhára, pedig az egyik legmagasabb hatásfokú és legalacsonyabb károsanyag-kibocsátású háztartási, kis teljesítményű (40 kW alatti) tüzelőberendezésről van szó. A kritika központi elemei az „eltüzeljük az erdőt” és a „halált okozó szállópor-kibocsátás” – hogy a többiről ne is beszéljünk, mert elhangzik sok minden, ami a csövön (kéményen) kifér. Ezekben is van igazság, csak éppen nem a bűnösnek kikiáltott cserépkályha a felelős az említett folyamatokért.

Nagy András

A Zephir-kályha

közel száz év elteltével is működik

2017. május 3. |  12 407
3 1 5 (2)

A Zephir kályha az 1920-as, ’30-as évek egyik „csodakályhája”, amely egy világszabadalom alapján 10 kilogramm fával 24 órán keresztül fűt egy szobát, 76 százalékos hatásfokkal. A Cserépkályhás szaklap érdekes témája.