Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Cserépkályha az ügyeletes bűnbak?

2018/4. lapszám | Nagy András |  4070 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Cserépkályha az ügyeletes bűnbak?

Európában negatívumként tekintenek – legalábbis a környezetvédők és a média – a fatüzelésre, illetve általánosítva a cserépkályhára, pedig az egyik legmagasabb hatásfokú és legalacsonyabb károsanyag-kibocsátású háztartási, kis teljesítményű (40 kW alatti) tüzelőberendezésről van szó. A kritika központi elemei az „eltüzeljük az erdőt” és a „halált okozó szállópor-kibocsátás” – hogy a többiről ne is beszéljünk, mert elhangzik sok minden, ami a csövön (kéményen) kifér. Ezekben is van igazság, csak éppen nem a bűnösnek kikiáltott cserépkályha a felelős az említett folyamatokért.

Eltüzeljük-e az erdőinket?

Magyarországon az éves fakitermelés évi 7,5 m³. Ennek 50%-a építőfa, bútoralapanyag, papíralapanyag, asztalos minőségű és mezőgazdasági, kertészeti felhasználásra készül. Kb. 10% vágási hulladék marad a kitermelés helyén (ágfa, forgács) és 40% kerül tüzelési célú felhasználásra pellet, faapríték, fabrikett és tűzifa formájában. A tűzifa-felhasználás legnagyobb része a hőerőművekben történik. Trianon után a tartamos erdőgazdálkodás és az új telepítések következtében a magyarországi erdőterületek 8,5%-ról 21%-ra nőttek, és folyamatosan növekszenek. A fa megújuló energiaforrás, és CO₂-semleges (amennyi CO₂-t beépít a szervezetébe élete során, annyit bocsát ki szén formájában elégetése, lebomlása, elkorhadása során), tehát ez a kritika nem igaz.

A cikk még 5 698 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szilárd tüzelés