Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A folyadékhűtő berendezések szervize, karbantartása

2017/5. lapszám | Csizmazia Gábor |  820 |

A folyadékhűtő berendezések szervize, karbantartása

A folyadékhűtők sokkal komplexebb, bonyolultabb berendezések, mint a split rendszerű klímaberendezések, innen fogva a szervizük, karbantartásuk is sokkal nagyobb felkészültséget igénylő feladat.

Belátható, hogy ezeknél a készülékeknél is feltétlenül fontos a léghűtéses kondenzátorok folyamatos tisztítása, hiszen a hőleadás és a kondenzáció látja kárát, ha elmulasztjuk a tisztítást. A ventilátormotorok folyamatos ellenőrzését sem hagyhatjuk el, hiszen hiába tiszta a lamellázat, ha a ventilátorok nem, vagy csak lassabban képesek forogni (esetleges csapágyproblémák miatt), ugyanaz lesz az eredmény, mint az eltömődött lamellázat esetén.

Vízhűtéses berendezéseknél, ha evaporatív hűtőtornyot használunk, ellenőrizni kell, nincs-e vízkőlerakódás a felületnövelőkön és a torony aljában levő zsompban. Ha találunk ilyet, el kell távolítani a szűrők eltömődésének megelőzése érdekében. A kondenzátorok vízjáratában is ellenőrizni kell a vízkő jelenlétét, mert hőátadási és áramlási problémákat fog okozni. Ellenőrizni kell a ventilátorok és a szivattyúk megfelelő működését is, valamint hogy a ventilátorok szabályozása megfelelően működik-e.

Szárazhűtővel üzemelő vízhűtéses berendezéseknél – mint a léghűtéses kondenzátornál – ellenőrizni kell a lamellázat légoldali átjárhatóságát, a szivattyúkat, a ventilátorok megfelelő működését, és azok szabályozását. Glikollal töltött szárazhűtőknél a fagyálló folyadék fagyáspontját is „csekkoljuk”.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés