Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetekVízellátás

Télen-nyáron csatornaszag

2017/5. lapszám | Bajor Ervin |  8651 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Télen-nyáron csatornaszag

A márciusban megjelent lapszámban olvashattunk a csatornaszag okozta „téli örömökről”, azaz a gravitációs kéményként működő csatorna-ejtővezeték bűzös problémáiról. Nézzünk most a „nyári örömök” után!

Júliusi rekkenő hőség, délutáni kánikula. Egy budapesti, belvárosi luxusszálloda elé buszok érkeznek turisták százaival. A fáradt, csapzott vendégek megkapják szobáikat, első útjuk a WC-be, zuhanyozóba vezet, majd megkönnyebbülve, felfrissülve rövid sétára indulnak a gyönyörű belvárosban. Az elegáns étteremben elköltött finom vacsora után, visszatérve a szobájukba penetráns bűz fogadja a vendégeket, hányinger kerülgeti őket. Rohannak ablakot nyitni, de a kilincs leszerelve, a klíma miatt nem nyithatók az ablakok, így teljes a pánik, lincshangulat lesz úrrá a társaságon.

Mi is történt? A délutáni fürdőszoba-roham alkalmával a csatorna-ejtővezetékek csúcsterhelésen dolgoztak. Az egymás feletti fürdőszobákat esetenként 100% egyidejűséggel használták. A – vélhetően – karcsú ejtővezetékek telt szelvénnyel, azaz „plúvia-üzemmódban” működtek. Nagy vákuum keletkezett. De volt-e légutánpótlás? Ki volt-e szellőztetve az ejtővezeték? Volt-e beépítve jól működő légbeszívó szerelvény? Nyilván nem! A zuhanyszifonokban a picike vízzár hamar megadja magát.

A cikk még 9 720 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés