Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Télen-nyáron csatornaszag

2017/5. lapszám | Bajor Ervin |  1804 |

Télen-nyáron csatornaszag

A márciusban megjelent lapszámban olvashattunk a csatornaszag okozta „téli örömökről”, azaz a gravitációs kéményként működő csatorna-ejtővezeték bűzös problémáiról. Nézzünk most a „nyári örömök” után!

Júliusi rekkenő hőség, délutáni kánikula. Egy budapesti, belvárosi luxusszálloda elé buszok érkeznek turisták százaival. A fáradt, csapzott vendégek megkapják szobáikat, első útjuk a WC-be, zuhanyozóba vezet, majd megkönnyebbülve, felfrissülve rövid sétára indulnak a gyönyörű belvárosban. Az elegáns étteremben elköltött finom vacsora után, visszatérve a szobájukba penetráns bűz fogadja a vendégeket, hányinger kerülgeti őket. Rohannak ablakot nyitni, de a kilincs leszerelve, a klíma miatt nem nyithatók az ablakok, így teljes a pánik, lincshangulat lesz úrrá a társaságon.

Mi is történt? A délutáni fürdőszoba-roham alkalmával a csatorna-ejtővezetékek csúcsterhelésen dolgoztak. Az egymás feletti fürdőszobákat esetenként 100% egyidejűséggel használták. A – vélhetően – karcsú ejtővezetékek telt szelvénnyel, azaz „plúvia-üzemmódban” működtek. Nagy vákuum keletkezett. De volt-e légutánpótlás? Ki volt-e szellőztetve az ejtővezeték? Volt-e beépítve jól működő légbeszívó szerelvény? Nyilván nem! A zuhanyszifonokban a picike vízzár hamar megadja magát.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés