Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mielőtt a gépész villanyszerelésbe kezdene

2018/4. lapszám | Rátai Attila |  1038 |

Mielőtt a gépész villanyszerelésbe kezdene

Azt hihetik, kedves olvasóim, hogy el akarom venni a kedvüket a villanyszereléstől, pedig igen. Nézzük rögtön, hogy milyen alapvető szabványoknak kell megfelelni a gépész-villanyszerelőknek.

Most csak azokat a szabványokat és jogszabályokat gyűjtöttem ki, amelyek nélkülözhetetlenek a gépészeknek. Ezekből is csak azokat, amelyek jelenleg hatályosak vagy érvényesek. Természetesen a már hatályon kívül helyezett jogszabályokat és visszavont szabványokat is ismerni és alkalmazni kell tudni az adott létesítményben, ahol a gépész-villanyszerelő tevékenykedik. Hívjuk így: gépész-villanyszerelő – nekem tetszik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bátorítás

Mondanám, hogy nem az volt a célom, hogy a gépészeknek a kedvét elvegyem a villanyszereléstől, de lehet, hogy csak félig mondanék igazat. Az egy dolog, hogy villanyszereléshez villanyszerelői jogosultság szükséges, de ahogy a gáz- és vízszerelés részleges ismeretéből is nagy baj származhat, így a félig-meddig alkalmazott villanyszerelési előírások is végzetesek lehetnek. Érdemes megfontolni az ismereteink bővítése, pontosítása mellett nemcsak a képességet, hanem a képesítést is megszerezni.

EPHSzabványok