Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2017. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kéményseprő a házamban

Veresegyházi Béla |  8413

Éppen nagy erőkkel zajlik a kéményseprők és az épületgépészek között a vita arról, hogy kinek is kellene ellenőriznie a kondenzációs elvezetéseket, no meg hogy van-e értelme az együtt minősítésnek. Így nagyon is aktuális a kérdés: mit, mennyiért és hogyan ellenőriz a kéményseprő?

Komplex szemléletmód ivóvízhálózatok kialakításakor II.

Lászlófi András |  1409

Korábbi cikkemben az ivóvízhigiéniára vonatkozó szabványok és jogszabályok tükrében kerestem az egyensúlyt higiénia, komfort és energiahatékonyság között; a higiénikus hálózatkialakítási lehetőségek, előírt vízhőmérsékletek, helyes anyagválasztás témaköreivel foglalkoztam részletesen. Jelen írásomban tovább vizsgálom a higiénia, komfort és az energiahatékonyság szempontjait az optimális csővezetés, hideg- melegvízcsövek egymásra hatásával és cirkulációs hálózatok kialakítási kérdéseivel kapcsolatban.

Védtelen okoseszközök?

Lantos Tivadar |  7622

A mindennapi életben egyre gyakrabban használunk okoseszközöket, mobiltelefont, tabletet otthonaink vezérléséhez, komfortosabbá tételéhez. Mindennapos használati tárgyaink is használják az internetet kommunikáció céljából. Vajon vannak-e ennek veszélyei? Mennyire vagyunk védettek, hogyan védekezhetünk?

Új Geberit csapteleprendszer

közforgalmú vizesblokkokba

Támogatott cikk |  8351

A Geberit új csapteleprendszerével szemléletváltásra késztet: az elektronikus csaptelepek karcsú forma és elegáns megjelenés mellett is lehetnek rendkívül strapabírók, valamint gyorsan és pontosan felszerelhetők.

Programozott avulás II.

Avagy miért romlik el minden?

Dobai Gábor |  7357

Ami elromolhat, az el is romlik. De nem mindegy, hogy mikor. Újra és újra visszatérő problémánk ez életünk szinte minden területén, így az épületgépészetben is, akár tervezőként, akár szerelőként, akár felhasználóként találkozunk vele. Ha pedig csődöt mond egy technikai eszközünk, jó eséllyel a legalkalmatlanabb pillanatban teszi.

Már nem termel áramot a biogáz-kiserőmű

Dr. Barcsik József |  1510

A VGF 2017/4. számában Dobai Gábor tollából jelent meg „A biogáz ügyének helyzete Magyarországon” című cikk. Elolvasva a mezőgazdasági hulladékok feldolgozása és ártalmatlanítása fejezetben felfedeztem a Kenderes-Bánhalma biogáztelepet, melynek avatására 2007 szeptemberében került sor, és amit az akkor még létező Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Dióssy László nyitott meg.

Egy csipkés flexicső története

Lantos Tivadar |  4245

A negatív körülmények különös összjátéka néha fura és látványos jelenségeket képes produkálni. Mint például egy belsejét a fémszövetein átpréselő hétköznapi flexicső. Nem kell hozzá mekmester, szerelési hiba, csupán néhány gyengébb minőségű alkatrész.

Új a klasszikusban

|  7336

A 2017-es Construma Otthon Design Kiállításának keretében került sor a Magyar Uszodatechnikai Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség által közösen kiírt, sorrendben immár nyolcadik Év Medencéje Pályázat 2016 díjátadására. A bárki által látogatható létesítmények kategóriájában a mezőkövesdi Zsóry Fürdő rekonstrukciója lett az első, „Élmény” fantázianevű pályázatával.

Strand a zöldben

|  7634

A 2017-es Construma Otthon Design Kiállításának keretében került sor a Magyar Uszodatechnikai Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség által közösen kiírt, sorrendben immár nyolcadik Év Medencéje Pályázat 2016 díjátadására. A bárki által látogatható létesítmények kategóriájában a Lipóti Termálfürdő lett az ezüstérmes. A Lipóti Termálfürdő története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor is próbafúrások eredményeként jó minőségű termálvizet találtak. A termálvizet kezdetben bekapcsolták az akkori fűtésrendszerébe, majd 3-medencés helyi fürdő épült, amely alapköve lett a jelenlegi fürdőkomplexumnak.

A BIM

|  7672

A BIM (Building Information Modelling), azaz épületinformáció-modellezés egy olyan folyamat vagy munkamódszer, amelynek során közös szabványok és termékorientált ábrázolás használatával bemutatásra kerül az épület 3D -megjelenítése, lehetővé téve az információk, a BIM modell megosztását minden, a tervezés és építés folyamatában résztvevő számára.

Miről szól a gázszámla?

Szilágyi Zsombor |  3091

3,2 millió magyar háztartásban használnak földgázt. Minden háztartási felhasználót ma az egyetlen egyetemes szolgáltató, a FŐGÁZ Zrt. lát el gázzal. Cikkünkben a háztartási felhasználók gázszámláiról, azok értelmezéséről lesz szó.

Ár és műszaki tartalom a kéményeknél

Szűcs Zsolt |  951

A „jó kémény” fogalma könnyedén definiálható, hiszen azokat a tulajdonságokat, amelyektől egy kémény jó kémény lesz, biztosítani lehet. Támaszkodhatunk szabványokra, előírásokra, több évtizedre visszanyúló gyártási tapasztalatokra.

Hasznos segédlet gázkészülékek telepítéséhez

Fazakas Miklós |  1492

Már letölthető a gázfogyasztó készülékek telepítését, karbantartását és ellenőrzését megkönnyítő segédlet a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete honlapjáról (mgve.hu). Az ábrák – melyek közül néhányat mintaként cikkünkben is bemutatunk – hasznosak lehetnek mind a tervezők, mind a kivitelezők, illetve kéményseprők számára. Fazakas Miklós, a segédlet összeállítójának kommentárját olvashatjuk.

80-120 literes villanybojlerek

Áttekintő táblázat

|  1665

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Elektromos melegvízkészítés

Misinkó Sándor Hajdú István |  8284

Áttekintő táblázatunkban ez alkalommal a villanybojlereket vettük górcső alá. Az elektromos vízmelegítés sok háztartásban alternatívája a fali gázüzemű vízmelegítőknek, kombi cirkóknak. Olyan helyekre is telepítik őket használati melegvízkészítésére üzembiztosságuk miatt, ahol alapvetően gázfűtéssel szolgálják ki az épület hőigényét

A városi gáz története IV.

Dobai Gábor |  1958

A gázszolgáltatás hőskorában még mind a kigázosítással, mind az elgázosítással előállított gázban különböző kénvegyületek, illetve kénhidrogén maradt a kezdetleges tisztítási eljárások után is. A gáznak ezért a kénvegyületek jelenléte miatt jellegzetes szaga, mondhatjuk, gázszaga volt, amit a fogyasztók felismertek, és a szivárgás észlelésekor jelenteni tudtak a szolgáltatónak. A későbbi, nagy hatékonyságú gáztisztító eljárások bevezetésével azonban a városi gáznak és a földgáznak már nincs jellegzetes szaga, ami mérgezés- és robbanásveszélyt jelent a fogyasztók számára. Ezt kerüljük el a gáz szagosításával (odorálásával).

ELCO Trigon® XL

Az állókazánok következő nemzedéke

Támogatott cikk |  8009

Napjaink nagy dilemmája az energiatakarékosság és az ehhez vezető legjobb megoldások megtalálása.

Klímát veszek!

Hasznos tanácsok szakembereknek és végfelhasználóknak

Lantos Tivadar |  10 278

Indul a klímaszezon, egyre többen vesznek légkondicionáló berendezést. A vásárlásnál megannyi kérdés merül fel; milyen a jó készülék, mennyire hűtsük le a lakást, mennyire zajos, érdemes-e hűtő-fűtő spliteket venni. Ezekre a kérdésekre válaszolunk, segítve a végfelhasználókat az optimális döntésben.

Több szivattyút is elnyűtt a kotyvasztott fagyálló

Lantos Tivadar Bokor András |  3881

A hőszivattyú működésében a fagyálló közvetítőközegek megfelelő minősége, kezelése alapvető fontosságú. A műszaki gyakorlatban több olyan esettel is találkozhattunk, ahol a kivitelező elhanyagolandó részletként tekintett a beüzemelés előtti, fagyállóval való feltöltésre. Az eredmény az esetek többségében több százezres, milliós kár, bosszúság, bizalomvesztés, és végül bírósági per.

Hűtőköri elzáró szelepek

Csizmazia Gábor |  8788
1 5 (1)

A hűtőrendszerekben a hűtőközeg útjába elzáró szelepeket szoktunk építeni abból a célból, hogy a hűtőrendszer egyes komponensei kiszakaszolhatók legyenek. Ezeket a szelepeket szeretném bemutatni előnyeikkel és hátrányaikkal együtt.

Komfortos textil légcsatornák

Lantos Tivadar |  7465

A textil légcsatornák, diffúzorok alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Segítségükkel oda is ki lehet építeni a hálózatot, ahol a hagyományos, elemes csatornák installálása nem biztosítható. Ezen kívül rendkívül egyszerű telepíteni, a diffúzorok pedig hangtalan, huzat nélküli légbevezetést tesznek lehetővé.

Tetőventilátorok

Összehasonlító táblázat

|  7512

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Mit mér a hűtős?

Nem csak szivárgásvizsgálathoz kell a műszer

Lantos Tivadar |  1116

A szivárgásvizsgálatot az elmúlt években egyre szigorúbban követeli meg a nemzeti klímavédelmi hatóság, ma már ez a beavatkozás fontos eleme lett a hűtős szakmának, de még a klímaszerelők munkájának is. Ám egyéb paraméterek mérése is kiemelten fontos lehet a megfelelő működés biztosítására. Nézzük át röviden, milyen méréseket kell végeznie egy hűtős szakembernek.

Klímamustra Budapesten

Lantos Tivadar |  7386

A nyári időszakban a hűtősök dolgoznak, a gázosok pihennek. Nagyvonalakban igaz ez az állítás, ennek megfelelően most azt vizsgáltuk, mi újság a klímák piacán; épületgépész kereskedéseket és multi barkácsboltokat vettünk górcső alá.

Nem elég megvenni!

Varga Csaba |  7634

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a karbantartás szükségességét. Nem, ezt valóban nem lehet elspórolni. Illetve nem érdemes…

Drasztikusan emelkednek a hagyományos hűtőközegek árai

Lantos Tivadar |  1119

A klímagáz kvótarendszernek köszönhetően a régi hűtőközegek árai meredeken emelkednek, miközben felhasználható mennyiségük egyre csökken. Nincs több idő; aki nem váltja ki az elavult hűtőközegeket új, alacsony GWP értékű gázokra, búcsút mondhat hűtőköreinek.

MSZ EN 60079 – Robbanóképes közegek

Berobbanunk a köztudatba VI.

Rátai Attila |  1205

Ahogy megígértük, folytatjuk az MSZ EN 60079-0 ismertetését. Most a kúszóáramutak, légközök, névleges áramok, hőmérséklet és egyéb villamos jellemzők által okozott robbanásveszély kiküszöbölésével fogunk foglalkozni.