VGF szaklap

Legutóbbi három lapszámunk tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

VGF szaklap 2017. július-augusztus

 • Kéményseprő a házamban

  Éppen nagy erőkkel zajlik a kéményseprők és az épületgépészek között a vita arról, hogy kinek is kellene ellenőriznie a kondenzációs elvezetéseket, no meg hogy van-e értelme az együtt minősítésnek. Így nagyon is aktuális a kérdés: mit, mennyiért és hogyan ellenőriz a kéményseprő?

 • Komplex szemléletmód ivóvízhálózatok kialakításakor II.

  Korábbi cikkemben az ivóvízhigiéniára vonatkozó szabványok és jogszabályok tükrében kerestem az egyensúlyt higiénia, komfort és energiahatékonyság között; a higiénikus hálózatkialakítási lehetőségek, előírt vízhőmérsékletek, helyes anyagválasztás témaköreivel foglalkoztam részletesen. Jelen írásomban tovább vizsgálom a higiénia, komfort és az energiahatékonyság szempontjait az optimális csővezetés, hideg- melegvízcsövek egymásra hatásával és cirkulációs hálózatok kialakítási kérdéseivel kapcsolatban.

 • Védtelen okoseszközök?

  A mindennapi életben egyre gyakrabban használunk okoseszközöket, mobiltelefont, tabletet otthonaink vezérléséhez, komfortosabbá tételéhez. Mindennapos használati tárgyaink is használják az internetet kommunikáció céljából. Vajon vannak-e ennek veszélyei? Mennyire vagyunk védettek, hogyan védekezhetünk?

 • Új Geberit csapteleprendszer PR

  közforgalmú vizesblokkokba

  A Geberit új csapteleprendszerével szemléletváltásra késztet: az elektronikus csaptelepek karcsú forma és elegáns megjelenés mellett is lehetnek rendkívül strapabírók, valamint gyorsan és pontosan felszerelhetők.

 • Programozott avulás II.

  Avagy miért romlik el minden?

  Ami elromolhat, az el is romlik. De nem mindegy, hogy mikor. Újra és újra visszatérő problémánk ez életünk szinte minden területén, így az épületgépészetben is, akár tervezőként, akár szerelőként, akár felhasználóként találkozunk vele. Ha pedig csődöt mond egy technikai eszközünk, jó eséllyel a legalkalmatlanabb pillanatban teszi.

 • Már nem termel áramot a biogáz-kiserőmű

  A VGF 2017/4. számában Dobai Gábor tollából jelent meg „A biogáz ügyének helyzete Magyarországon” című cikk. Elolvasva a mezőgazdasági hulladékok feldolgozása és ártalmatlanítása fejezetben felfedeztem a Kenderes-Bánhalma biogáztelepet, melynek avatására 2007 szeptemberében került sor, és amit az akkor még létező Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Dióssy László nyitott meg.

 • Egy csipkés flexicső története

  A negatív körülmények különös összjátéka néha fura és látványos jelenségeket képes produkálni. Mint például egy belsejét a fémszövetein átpréselő hétköznapi flexicső. Nem kell hozzá mekmester, szerelési hiba, csupán néhány gyengébb minőségű alkatrész.

 • Új a klasszikusban

  A 2017-es Construma Otthon Design Kiállításának keretében került sor a Magyar Uszodatechnikai Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség által közösen kiírt, sorrendben immár nyolcadik Év Medencéje Pályázat 2016 díjátadására. A bárki által látogatható létesítmények kategóriájában a mezőkövesdi Zsóry Fürdő rekonstrukciója lett az első, „Élmény” fantázianevű pályázatával.

 • Strand a zöldben

  A 2017-es Construma Otthon Design Kiállításának keretében került sor a Magyar Uszodatechnikai Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség által közösen kiírt, sorrendben immár nyolcadik Év Medencéje Pályázat 2016 díjátadására. A bárki által látogatható létesítmények kategóriájában a Lipóti Termálfürdő lett az ezüstérmes. A Lipóti Termálfürdő története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor is próbafúrások eredményeként jó minőségű termálvizet találtak. A termálvizet kezdetben bekapcsolták az akkori fűtésrendszerébe, majd 3-medencés helyi fürdő épült, amely alapköve lett a jelenlegi fürdőkomplexumnak.

 • A BIM

  A BIM (Building Information Modelling), azaz épületinformáció-modellezés egy olyan folyamat vagy munkamódszer, amelynek során közös szabványok és termékorientált ábrázolás használatával bemutatásra kerül az épület 3D -megjelenítése, lehetővé téve az információk, a BIM modell megosztását minden, a tervezés és építés folyamatában résztvevő számára.

 • Miről szól a gázszámla?

  3,2 millió magyar háztartásban használnak földgázt. Minden háztartási felhasználót ma az egyetlen egyetemes szolgáltató, a FŐGÁZ Zrt. lát el gázzal. Cikkünkben a háztartási felhasználók gázszámláiról, azok értelmezéséről lesz szó.

 • Ár és műszaki tartalom a kéményeknél

  A „jó kémény” fogalma könnyedén definiálható, hiszen azokat a tulajdonságokat, amelyektől egy kémény jó kémény lesz, biztosítani lehet. Támaszkodhatunk szabványokra, előírásokra, több évtizedre visszanyúló gyártási tapasztalatokra.

 • Hasznos segédlet gázkészülékek telepítéséhez

  Már letölthető a gázfogyasztó készülékek telepítését, karbantartását és ellenőrzését megkönnyítő segédlet a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete honlapjáról (mgve.hu). Az ábrák – melyek közül néhányat mintaként cikkünkben is bemutatunk – hasznosak lehetnek mind a tervezők, mind a kivitelezők, illetve kéményseprők számára. Fazakas Miklós, a segédlet összeállítójának kommentárját olvashatjuk.

 • 80-120 literes villanybojlerek

  Áttekintő táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Elektromos melegvízkészítés

  Áttekintő táblázatunkban ez alkalommal a villanybojlereket vettük górcső alá. Az elektromos vízmelegítés sok háztartásban alternatívája a fali gázüzemű vízmelegítőknek, kombi cirkóknak. Olyan helyekre is telepítik őket használati melegvízkészítésére üzembiztosságuk miatt, ahol alapvetően gázfűtéssel szolgálják ki az épület hőigényét

 • A városi gáz története IV.

  A gázszolgáltatás hőskorában még mind a kigázosítással, mind az elgázosítással előállított gázban különböző kénvegyületek, illetve kénhidrogén maradt a kezdetleges tisztítási eljárások után is. A gáznak ezért a kénvegyületek jelenléte miatt jellegzetes szaga, mondhatjuk, gázszaga volt, amit a fogyasztók felismertek, és a szivárgás észlelésekor jelenteni tudtak a szolgáltatónak. A későbbi, nagy hatékonyságú gáztisztító eljárások bevezetésével azonban a városi gáznak és a földgáznak már nincs jellegzetes szaga, ami mérgezés- és robbanásveszélyt jelent a fogyasztók számára. Ezt kerüljük el a gáz szagosításával (odorálásával).

 • ELCO Trigon® XL PR

  Az állókazánok következő nemzedéke

  Napjaink nagy dilemmája az energiatakarékosság és az ehhez vezető legjobb megoldások megtalálása.

 • Klímát veszek!

  HKL

  Hasznos tanácsok végfelhasználóknak

  Indul a klímaszezon, egyre többen vesznek légkondicionáló berendezést. A vásárlásnál megannyi kérdés merül fel; milyen a jó készülék, mennyire hűtsük le a lakást, mennyire zajos, érdemes-e hűtő-fűtő spliteket venni. Ezekre a kérdésekre válaszolunk, segítve a végfelhasználókat az optimális döntésben.

 • Több szivattyút is elnyűtt a kotyvasztott fagyálló

  HKL

  A hőszivattyú működésében a fagyálló közvetítőközegek megfelelő minősége, kezelése alapvető fontosságú. A műszaki gyakorlatban több olyan esettel is találkozhattunk, ahol a kivitelező elhanyagolandó részletként tekintett a beüzemelés előtti, fagyállóval való feltöltésre. Az eredmény az esetek többségében több százezres, milliós kár, bosszúság, bizalomvesztés, és végül bírósági per.

 • Hűtőköri elzáró szelepek

  HKL

  A hűtőrendszerekben a hűtőközeg útjába elzáró szelepeket szoktunk építeni abból a célból, hogy a hűtőrendszer egyes komponensei kiszakaszolhatók legyenek. Ezeket a szelepeket szeretném bemutatni előnyeikkel és hátrányaikkal együtt.

 • Komfortos textil légcsatornák

  HKL

  A textil légcsatornák, diffúzorok alkalmazása egyre inkább előtérbe kerül. Segítségükkel oda is ki lehet építeni a hálózatot, ahol a hagyományos, elemes csatornák installálása nem biztosítható. Ezen kívül rendkívül egyszerű telepíteni, a diffúzorok pedig hangtalan, huzat nélküli légbevezetést tesznek lehetővé.

 • Tetőventilátorok

  HKL

  Összehasonlító táblázat

  A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

 • Mit mér a hűtős?

  HKL

  Nem csak szivárgásvizsgálathoz kell a műszer

  A szivárgásvizsgálatot az elmúlt években egyre szigorúbban követeli meg a nemzeti klímavédelmi hatóság, ma már ez a beavatkozás fontos eleme lett a hűtős szakmának, de még a klímaszerelők munkájának is. Ám egyéb paraméterek mérése is kiemelten fontos lehet a megfelelő működés biztosítására. Nézzük át röviden, milyen méréseket kell végeznie egy hűtős szakembernek.

 • Klímamustra Budapesten

  HKL

  A nyári időszakban a hűtősök dolgoznak, a gázosok pihennek. Nagyvonalakban igaz ez az állítás, ennek megfelelően most azt vizsgáltuk, mi újság a klímák piacán; épületgépész kereskedéseket és multi barkácsboltokat vettünk górcső alá.

 • Nem elég megvenni!

  HKL

  Nem lehet elégszer hangsúlyozni a karbantartás szükségességét. Nem, ezt valóban nem lehet elspórolni. Illetve nem érdemes…

 • Drasztikusan emelkednek a hagyományos hűtőközegek árai

  HKL

  A klímagáz kvótarendszernek köszönhetően a régi hűtőközegek árai meredeken emelkednek, miközben felhasználható mennyiségük egyre csökken. Nincs több idő; aki nem váltja ki az elavult hűtőközegeket új, alacsony GWP értékű gázokra, búcsút mondhat hűtőköreinek.

 • MSZ EN 60079 – Robbanóképes közegek

  HKL

  Berobbanunk a köztudatba VI.

  Ahogy megígértük, folytatjuk az MSZ EN 60079-0 ismertetését. Most a kúszóáramutak, légközök, névleges áramok, hőmérséklet és egyéb villamos jellemzők által okozott robbanásveszély kiküszöbölésével fogunk foglalkozni.