VGF szaklap

HKLKlímatechnika

Klímát veszek!

Hasznos tanácsok szakembereknek és végfelhasználóknak

2018. június 6. | Lantos Tivadar |  2316 | |

Klímát veszek!

Indul a klímaszezon, egyre többen vesznek légkondicionáló berendezést. A vásárlásnál megannyi kérdés merül fel; milyen a jó készülék, mennyire hűtsük le a lakást, mennyire zajos, érdemes-e hűtő-fűtő spliteket venni. Ezekre a kérdésekre válaszolunk, segítve a végfelhasználókat az optimális döntésben.

Elindult a szezon, a klímások tisztítják, karbantartják a berendezéseket, ugyanakkor egyre több készüléket telepítenek. A szakemberhiány, a viszonylag magas árak kedveznek a feketén szerelőknek is. Fontos azt tudni, hogy az olcsó munka elsősorban azért tud olcsó lenni, mert nincs mögötte megfelelő szerszámozottság, és sajnos a szaktudás is hiányzik. Ha viszont az illegálisan beszerelt készülék meghibásodik - ami valljuk be, igen gyakori , nem lesz garancia, és a legtöbb esetben bottal ütheti a megrendelő a fekete szerelő nyomát.

Ezt is tervezni kell!

Bár az idei szezon hűvösen indult, a meleg időjárás időnként már megmutatta magát. Az éghajlat melegedése miatt egyre fontosabb lesz a lakások hűtése, ezért sokan gondolkodnak otthonuk klimatizálásán. Ezen felül a klímák ma már nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is kiválóan és gazdaságosan használhatók, érdemes ezen a lehetőségen is elgondolkodni. Ahhoz, hogy a berendezés megfelelően működjön, a kellő komfortérzetet nyújtsa, ne zavarjon másokat működési zajokkal, szükség van legalább minimális tervezésre, előzetes átgondolásra.

Kiválasztás

A kiválasztás szempontjából fontos, hogy mekkora helyiséget, helyiségeket szeretnénk kihűteni/fűteni, ehhez kell a teljesítményt megválasztani. A megfelelő hűtőteljesítmény-igény függ a tér nagyságától, hőterhelésétől. Ezen kívül az sem mindegy, ki fogja használni az adott helyiséget (munkakörnyezetben lesz telepítve, háló-, gyerekszobába stb.). A vásárlás előtt mindenképpen szükséges, hogy szakember mérje fel a helyszínt. Maga a felmérés általában ingyenes, ha ugyanazt a szakembert bízzák meg a felszereléssel is.

Telepítés

A telepítéssel kapcsolatban két markáns buktató fordul elő; ha alulméretezik a klímát, és az nem hűti le a teret, illetve ha túlméretezik, mert akkor (ha nem inverteres, bár ez ma már elvileg nem lehetséges) sokat fog fogyasztani, és drágább lesz a berendezés üzemeltetése. A beltéri egység elhelyezése is komplex feladat, hiszen nincs annál rosszabb, mint amikor közvetlenül kapjuk az arcunkba a hideg levegőt. A kültéri egységeket viszont akusztikai szempontból kell elhelyezni, ezzel megelőzhetők a szomszédok rosszalló megjegyzései, valamint az elmérgesedett viszonyok után az évekig tartó pereskedés a működési zajok miatt. Látható tehát, hogy még a vásárlás előtt célszerű szakember véleményét kikérni.

Árak

A klímák a legváltozatosabb funkciókkal rendelkeznek – akár több száz lehetőség közül is választhat a felhasználó –, amelyek befolyásolják a készülék árát. A gyakorlatból vett tapasztalatok szerint azonban a funkciók döntő többségét, kb. 80 százalékát az üzemeltetők nem használják ki, célszerű tehát ebben is meghatározni valamiféle mértéket, mire is van igazán szükségünk.

Csak ne a hipermarket polcáról!

Egyáltalán nem mindegy, hol vásároljuk meg a készülékeket. Elsősorban az épületgépész kereskedéseket, a speciális klímaszaküzleteket ajánljuk, a hipermarketeket, barkácsáruházakat nem. A nem szak-üzletekben az eladó nem tudja felmérni a vevői igényeket. Nem egy esetben garanciális, illetve minőségi problémák is társulnak a készülékekhez, esetleg a kifutó szériákhoz, egy-egy konténernyi keleti importhoz nincs alkatrész-utánpótlás, vagy nem felelnek meg a legújabb előírásoknak.

Meg kell különböztetnünk a klímagázzal előtöltött és nem előtöltött készülékeket. Ez utóbbi a gyakoribb, telepítéséhez megfelelő végzettséggel rendelkező szakember szükséges, sőt a vásárláskor fel kell mutatni az eladónak egy tanúsítványt, amelyet a jövőbeni szerelő aláírásával hitelesít. Az előtöltött berendezéseknél (például mobilklíma) erre nincs szükség, bár a telepítő szakember itt is elengedhetetlen.

Gyakorlatban a vásárlás úgy zajlik, hogy a felhasználó kiválasztja a vállalkozást, amelyiket meg szeretne bízni a szereléssel, ehhez segítségére van a klímavédelmi hatóság honlapján (www.nkvh.kormany.hu) található adatbázis, amely nemcsak a szakképzett vállalkozásokat listázza, hanem itt azt is le lehet ellenőrizni, hogy a más úton kiválasztott cég valóban rendelkezik-e képesítéssel. Ezek után a kereskedőnek az üzletben be kell mutatnia, hogy a megvásárolni kívánt klímát melyik vállalkozás fogja beszerelni. A klímaszereléssel megbízott társaság a végfelhasználó adataival látja el a kötelezően felmutatandó adatlapot, majd aláírásával igazolja a későbbi teljesítést. Természetesen a szaküzletekben az eladók tudnak segíteni, nem lesz ennyire bonyolult a vásárlás körüli adminisztráció.

Ha megvan a berendezés, ezután jön a telepítés. Ennek költsége 40-60 ezer forint körül mozog, tehát aki klímát szeretne, vásárlás előtt ezzel az összeggel is számolnia kell.

Ne felejtkezz el szegény klímádról!

A vásárlás és felszerelés után is gondoskodni kell a klímaberendezésről, fontos a rendszeres karbantartás, valamint a szezon előtti tisztítás. Ha fűtésre is használjuk a berendezést, akkor évenként két tisztítás szükséges, ezeket ajánlott május elején, valamint szeptember-október környékén megejteni. Ez utóbbi azért szükséges, mert a nyári virágzás, a pollenek, a szálló por könnyen lerakódik, és réteget képez a berendezésekben. A készülék lelke a papírvékony alumíniumlemezből készített, sűrűn lemezelt hőcserélő, ami elég nagy felület a megfelelő működéshez, viszont esztétikailag kellően kisméretű tud maradni. Ennek köszönhetően valamennyi por vagy szösz, szemcse megakad ezeken a lemezeken. Az eltömődött lemezeken nem tud akadálytalanul keresztüláramolni a levegő, ami a klíma hibás működését fogja eredményezni. A kültéri egység tisztítása legalább ennyire fontos feladat. Az utcai levegő jóval szennyezettebb, ezért sokkal könnyebben elkoszolódhat, mint a beltéri egység. Ha a levegő nem tudja hűteni az elkoszolódás miatt a kültéri egység hőcserélőjét, az könnyen végzetes meghibásodáshoz vezethet.

A szakszerű karbantartás azt jelenti, hogy a klímaszerelő megbontja a gépet, „benéz” a burkolatok alá. Ilyenkor ellenőrzik a gép paramétereit, a nyomásértékeket nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel, annak megállapítására, hogy a klíma megfelelő munkaponton dolgozik-e, és hogy a működési paraméterek a megkívánt értékeken belül helyezkednek-e el. A klíma karbantartása a hosszú életű működés szempontjából elengedhetetlen, ezért a gyártók kötelezővé is teszik az évenkénti legalább kétszeri szerelői átvizsgálást. A garanciát is ezeknek a karbantartásoknak a meglétéhez kötik, így szükséges a garancialevélen vezetni a beavatkozások időpontját.

Léteznek kvázi öntisztuló készülékek is, amelyek szűrőrendszere automatikusan megtisztul. A készülék érzékeli a szűrők állapotát, és amikor szükséges, elvégzi a tisztítást. Ettől függetlenül az évente egyszeri karbantartásra ezeknek a készülékeknek is szükségük van.

Hogyan hűtsek?

A klímatulajdonosoknak a berendezés alapvető használatával is tisztában kell lenniük. Azokat a szobákat érdemes klimatizálni, ahol sokat tartózkodunk a lakáson, épületen belül. Mivel a helyiség hűtését túlzásba is lehet vinni, nagyon ügyeljünk a helyes hőmérséklet beállítására és a beltéri egység elhelyezésére. Különösen igaz ez hálószoba, gyerekszoba és munkahelyi iroda esetében.

A hideg levegőt soha ne fújjuk közvetlenül a bent tartózkodó emberekre. Több egybenyíló, ajtóval nem rendelkező helyiséget vagy több beltéri egységgel, vagy egyetlen – az egész helyiségcsoport hűtési igényét kielégítő teljesítményű –, jól elhelyezett beltéri egységgel (és a hozzá kapcsolódó kültérivel) klimatizálhatunk. A hőmérséklet értéket célszerű a külső hőmérséklethez képest maximum 6-8 °C-kal alacsonyabbra beállítani, ezzel elkerülhetjük a megbetegedéseket. A berendezést folyamatosan használjuk, a bekapcsolás után a legnagyobb intenzitással hűtsünk, majd az idő előrehaladtával és a kellő hőmérséklet elérésével fokozatosan kell visszavenni a teljesítményt, de kikapcsolni a készüléket nem ajánlott, ekkor ugyanis újra le kell hűteni nagy teljesítménnyel a szobát, ami nem gazdaságos.

Mind kültéri, mind a beltéri berendezések esetén fontos a zajhatás figyelembe vétele. Túl hangos beltéri esetén a zajoktól a lakók nem tudják magukat kellően kipihenni. Mai készülékeknél nem ritka a 20 dB(A)-es zajszint, amely a nyári szellőben suhogó falevél hangjának felel meg. Ezen érték környékén már egészen tisztességes berendezést vásárolhatunk. Kültéri készülékek lehetnek ennél zajosabbak. A zajterhelést a 4/1984 sz. EÜM rendelet szabályozza, amelyben meghatározták, hogy bizonyos besorolású területeknek milyen zajszinteknek kell megfelelniük. Amennyiben a berendezésünk kültéri egysége zajosabb a megengedettnél, akkor egy feljelentést követően akár annak leszerelését is elrendelheti a hatóság. Lakóterületen laza beépítéssel a nappali megengedett érték 5 méterre a berendezéstől 55 dB(A), az éjszakai pedig 45 dB(A).

Mert megéri…

Egyre többen használják a klímaberendezést fűtési célokra is. Nemcsak az átmeneti időszakban lehet jó megoldás, hanem akár egész télen képes a lakásban a meleg szolgáltatására. Néhány perc alatt fel tudja fűteni a helyiséget, továbbá akár –20 °C-os hidegben is képes fűteni megfelelő hatásfokkal, és egyáltalán nem drága. Az inverteres klímák 1 kW villamos energiából megközelítőleg 3,8-4,2 kW fűtési energiát állítanak elő. Fűtésre optimalizált klímánál ez akár 5,4-6,6 kW is lehet. Egy 35-45 m²-es lakás esetén 48 Ft-os áramárnál egy 4 kW fűtőteljesítményű inverteres klíma napi 12×1,2 kWh áramot fogyasztva 691 Ft/nap (20 730 Ft/hónap) költséget jelent. Az üzemeltetési költségek tovább csökkenthetők olyan inverteres klímával, amelyekre igényelhető a „GEO“ vagy „H“ tarifa.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a klímaberendezések kiválasztásánál mindig szükség van szakember segítségére. Mivel a törvényi és jogszabályi keretek előírják, hogy a telepítést csak megfelelő jogosultsággal rendelkező klímaszerelő végezheti, célszerű már a legelején bevonni a szakembert, így sok felesleges „körtől” kímélhetjük meg magunkat. Ezen kívül klíma érzékeny berendezés, ami legalább évente egyszeri „törődést” érdemel. Ne sajnáljuk azt a néhány ezer forintot, hogy a többszázezres berendezésünk „örökéletű” maradjon.

Nemcsak hűteni jó, de fűteni is megéri a klímaberendezéssel. Átmeneti fűtésként vagy tartósan is egyre nagyobb szerepet kapnak a hőszivattyúk, amelyek a korszerű és élhető otthonok szerves részévé válnak.

KereskedelemKlíma