Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnikaTanulságos történetek

Több szivattyút is elnyűtt a kotyvasztott fagyálló

2017/7-8. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  3458 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Több szivattyút is elnyűtt a kotyvasztott fagyálló

A hőszivattyú működésében a fagyálló közvetítőközegek megfelelő minősége, kezelése alapvető fontosságú. A műszaki gyakorlatban több olyan esettel is találkozhattunk, ahol a kivitelező elhanyagolandó részletként tekintett a beüzemelés előtti, fagyállóval való feltöltésre. Az eredmény az esetek többségében több százezres, milliós kár, bosszúság, bizalomvesztés, és végül bírósági per.

Hőszivattyús rendszer

Bokor András épületgépész igazságügyi szakértővel újabb tanulságos történetünkben egy összetett, más szakterületen tevékenykedő szakértő bevonását igénylő esetről beszélgettünk, ahol a fagyálló játszotta a főszerepet. A létesítmény hőellátását 55 db talajszonda biztosítja 2 hőszivattyúval, melyek összes fűtési teljesítménye 271 kW, aktív hűtési teljesítménye 216 kW, valamint passzív hűtési teljesítménye 150 kW. A problémát a sorozatos szivattyú-meghibásodások okozták; évről-évre tönkrementek, „beragadtak” a fűtő- és hűtőrendszer szekunder oldalán a szivattyúk. A ház fűtése/hűtése így időnként megszűnt, a szivattyúkat a hiba elhárítása érdekében rendszeresen cserélni kellett.

A cikk még 8 249 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásKlímaSzivattyú