Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mit mér a hűtős?

Nem csak szivárgásvizsgálathoz kell a műszer

2017/7-8. lapszám | Lantos Tivadar |  564 |

Mit mér a hűtős?

A szivárgásvizsgálatot az elmúlt években egyre szigorúbban követeli meg a nemzeti klímavédelmi hatóság, ma már ez a beavatkozás fontos eleme lett a hűtős szakmának, de még a klímaszerelők munkájának is. Ám egyéb paraméterek mérése is kiemelten fontos lehet a megfelelő működés biztosítására. Nézzük át röviden, milyen méréseket kell végeznie egy hűtős szakembernek.

Szivárgásvizsgálat és dokumentáció

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy milyen berendezéseknek, milyen töltetmennyiségekkel és milyen időközönként kötelező a szivárgásvizsgálata. A legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű, nem hab formájában tárolt, fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó berendezések üzemeltetőinek gondoskodniuk kell berendezéseik szivárgásvizsgálatáról. Azonban a kevesebb, mint 10 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő, fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó, hermetikusan zárt berendezések nem tartoznak a szivárgásvizsgálat kötelezettségének hatálya alá, amennyiben e berendezések hermetikusan lezárt voltát címke igazolja.

A szivárgásvizsgálatot komolyan kell venni, elmulasztása esetén a hűtőkör tulajdonosának jelentős bírsággal kell számolnia, hűtőkörönként ugyanis a hűtőkör névleges F-ÜHG töltetének minden 1 tonna szén-dioxid-egyenértéke után 5000 forintot, de alkalmazásonként legalább 100 000 forintot kell befizetnie a Nemzeti klímavédelmi Hatóság számlájára. Az üzemeltető köteles tehát a rendszeres szivárgásvizsgálatokat elvégeztetni, és a berendezés tervezőjével vagy a képesített személyzettel elkészíttetni egy az adott hűtőkör ellenőrzését támogató, a közvetlen és közvetett szivárgásvizsgálatok, a mérések és dokumentálás módját részletesen meghatározó, a rendszer kapcsolási vázlatát és a potenciális szivárgási helyeit tartalmazó szivárgásvizsgálati dokumentációt.  Ezt a dokumentumot elektronikus formában, a Hatóság nyilvántartó rendszerébe a regisztrált hűtőkörhöz kell feltölteni.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés