Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2001. október

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok I.

Hőmérséklet-szabályzás Szobatermosztátok I.

Bognár Gábor |  32 601
1 5 (1)

Az elmúlt évtizedben robbanásszerűen bővült a hazai forgalomban kapható szobatermosztátok választéka. Ma már szinte minden ár és minőségi kategóriában kaphatóak ezek a fűtés- (hűtés-) szabályzáshoz legtöbb esetben elengedhetetlenül szükséges szerkezetek. Amint az a címből is kiderül, írásunkban nem kívánunk foglalkozni az időjáráskövető szabályozókkal, azok beltéri egységeivel, alapjel-állítóival, illetve programozóival. Cikkünkben alapvetően a szobatermosztátokról, műszaki jellemzőiről, alkalmazásukról és szolgáltatásaikról írunk.

Házi vízellátó berendezések I.

Kónya Tamás |  9627
1 5 (1)

A közelmúlt lapszámaiban arról (is) olvashattunk, hogy milyen módon lehet kiemelni szivattyúk segítségével a megépített ásott vagy fúrt kútból a vizet. A következőkben szeretnénk bemutatni, hogy az így felszínre hozott víz milyen műszaki megoldással biztosíthatja a komfortosabb vízellátást olyan területen, ahol nincs közüzemi vízszolgáltatás. Nagyon jó tudni, hogy Magyarországon egyre kevesebb azon területek száma, ahol a lakosság saját kútból kénytelen biztosítani vízigényét.

A rézcsöves gázszerelés előnyei

Szemán Róbert |  11 096

Néhány hete, volt középiskolai társammal úgynevezett „Vágis" osztálytalálkozón vettem részt, ahol legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy az osztálylétszám jelentős hányada épületgépészként dolgozik. Néhányan alkalmazottak, de sokan egyéni és társas vállalkozásban „harcolnak" a piacon.

A hőfokszabályzós csaptelep esete

Borbély László |  6640

Rovatunkban ma is egy megtörtént esetet mutatunk be, mindannyiunk okulására. Mivel azonban az eset igen ritka és különleges, nem annyira a konkrét történet, mint inkább az abból levonható tanulság a fontos számunkra.

Meghökkentő dolgok II.

Meyer József |  6457

Ilyenkor, az indián nyár beköszöntével nem csak a cefre érését figyeljük árgus szemekkel (a pálinka majdani kifőzésére a bágyadt őszi napsütést bekalkuláló, kvaterkázó és beszélgetni vágyó baráti körünk a legkomolyabban számít).

A gázellátás története

Cséki István |  8527
2 4 (2)

A mai Belgium területére eső Leuven városkában 1784-ben Jan Peter Minkelaers kőszénből, lepárlás útján nyert gázzal előadótermet világított ki. Szinte egy időben a párizsi Philipp Lebon 1785-ben hő-lámpának nevezett gázfejlesztő készülékében fából (később kőszénből) állított elő gázt, amelyet lakásának világítására használt, és a würzburgi gyógyszerész, Pickel, gyógyszertárát csontlepárlás útján nyert gázzal világította meg. Az 1790-92. években az angol William Murdoch és Samuel Clegg (Redruch, Cornwall) a kőszénből előállított gázt disznóhólyagban tárolva már több helyen alkalmazta világításra. Murdoch a nagyüzemi gázgyártás első alapjait rakta le. Kísérleteire felfigyelve, Watt őt bízta meg, hogy készítse el gőzgépgyárának gázvilágítását. Clegg nevéhez fűződik a gáz tisztítása, mérése, a nyomásszabályozás és a felhasználás elvi alapjainak kidolgozása. A legelső gázvezetéket Lord Dundal (Anglia, 1785) alakította ki, aki a világítási célokra kőszénből előállított gázt bádogtartályban tárolta.

Gagyi a XXI. században

Bélafi László |  2611
1 4 (1)

Több mint 10 év telt el az épületgépészeti technológiák rendszerváltása óta. Az elmúlt időszakban sok mindent megélt a hazai piac. Megismerkedtünk Európában már évtizedek óta alkalmazott és vadonatúj technológiákkal, megismertük a gyártó cégeket, azok márkaneveit. Sokszor bizony csalódtunk, a saját kárunkon kellett megtanulnunk, hogy nem mind arany, ami fénylik, és nincs feltétlen összefüggés a termék minősége és a cégképviselő, a kereskedő autójának és nyakkendőjének márkája között.

Adóhatósági ellenőrzés II.

Tomcsányi Erzsébet |  3162

Ellenőrzés során az adóhatóság minden esetben megvizsgálja a vállalkozás könyvelésének helyességét, és a különböző adónemek (ÁFA, SZJA stb.) bevallásaiban szereplő adatokat, valamint azok megfelelő határidőben történő megfizetését. A bevallásokat egyeztetik a könyveléssel és az adófolyószámlával is.

Az elkészült gázszerelés főbb hibái A meós szemével

Borbély László |  4736

Az elkészült gázszerelés „legszebb” pillanata, amikor a gázművek megadja az engedélyt a gázóra felszereléséhez és megindulhat a gázszolgáltatás. Ez az utolsó fázis azonban olykor elhúzódhat - mind a megrendelő, mind a gázszerelő legnagyobb bosszúságára -, ha az átvételkor hibát fedez fel a minőség-ellenőrző szakember.

Hévíz ma

Halgas Csaba |  2955
1 5 (1)

Mindjárt az elején érdemes néhány alapfogalmat tisztázni karsztvíz és termálvíz ügyben. Termálvíz alatt tulajdonképpen karsztvizet, méghozzá meleg karsztvizet értünk.

15 x 1-es rézcsövek

 2532

15 x 1-es rézcsövek cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Első magyar épületgépészeti közvélemény-kutatás

Koós-Lukács Tímea |  2660

A Víz-, gáz-, fűtéstechnika szerelőknek című épületgépész szaklap megbízásából 2001. augusztusában elkészült az első magyarországi épületgépészeti közvélemény-kutatás. A felmérés célja, hogy a szakma részére értékes információkat adjon az épületgépész kivitelezői réteg összetételéről, igényeiről, ismereteiről, véleményéről.