Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Meghökkentő dolgok II.

2001/10. lapszám | Meyer József |  6473 |

Az alábbi tartalom archív, 20 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ilyenkor, az indián nyár beköszöntével nem csak a cefre érését figyeljük árgus szemekkel (a pálinka majdani kifőzésére a bágyadt őszi napsütést bekalkuláló, kvaterkázó és beszélgetni vágyó baráti körünk a legkomolyabban számít).

Sok háztartásban folyik a téli előkészület, a fűtési hálózat, a kazán felülvizsgálatával. Utántöltés, légtelenítés és a próbafűtés is megtörténhet egy-egy hideg front betörése ürügyén. A gázkonvektorok üzembe helyezésénél hadat üzenünk a pókoknak, mivel időközben belakták a gázfúvókát, amit nem tolerálunk. Haladó gondolkodású értelmiségiek ekkortájt hívják ki cirkójukhoz a különböző szervizeket, hogy a tisztítási munkálatokat végezzék el. A jellegzetes panaszok: az automata légtelenítők nem zárnak víztömören, a radiátorszelepek tömszelencéi szivárognak stb. gyakorisága erre az időszakra tehető.
Példáinkban olyan eseteket tárgyalunk, amikor már nyakig benne vagyunk a fűtési idényben.
 

Garanciális szelep

Garanciális munkánkhoz hívnak ki egy Kft. több helyiségből álló irodájába, ahol korábban fali fűtőberendezést szereltünk, külön zárt tágulási tartálylyal. A szemerkélő 3"-os biztonsági szelep okozza a panaszt. Már többször is próbálkoztak azzal, hogy az elakadt szennyeződést a szelep ismételt nyitásával és zárásával valahogy távozásra késztessék, eredménytelenül. Megérkeztünkkor közlik, hogy a rendszer leürítéséhez, és a fűtés emiatti időleges leállításához nem tudnak hozzájárulni, mert az ott dolgozók nem fagyoskodhatnak egy percig sem. Persze nekünk sem sikerül a biztonsági szelepet jobb belátásra bírni. Ekkor elővesszük a szaküzletben megvásárolt, azonos típusú újat és egy közcsavarral a renitenssel sorba kötve távozhatunk.
 

Ki-be kapcsolgató cirkó

Egy másik, de sokkal kacifántosabb eset szót érdemel még a cirkók üzemével összefüggésben. Egyes, már működő kombi készüléknél a HMV és fűtési teljesítmények illesztési zavaraiból adódik, hogy a gyakran majdhogynem nagyságrenddel szerényebb fűtési hőigény igencsak sűrű ki-be kapcsolási számot eredményez a kisebb lakásokban. Mivel ezt a kazánvédelem intézi így, a termosztáttal nem érdemes bíbelődnünk.

A lakók már átestek egy idegösszeomláson, most depressziós állapotban várnak valami megoldást, mert a szorgalmasan kapcsolgató berendezés neszei miatt az éjszakai nyugalom odavan. Az világos, hogy nem a megfelelő kombi készüléket választották. Mármost hiába jövünk elő például egy Ferrolival, ha ezek a panaszok éppenséggel egy új, vagy felújított fűtési rendszeren követelnek megoldást annál is inkább, mert az át nem gondolt kivitelezés is sokba került. Kínunkban a hőleadók számát kell gyarapítanunk. Ha az alárendelt helyiség(ek)ben nincsen radiátor, akkor oda kimondottan rosszabb hőleadó képességű, nagyobb vízterű csőregisztert gyártunk és szerelünk be. Ezzel ugyan kismértékű túlfűtést idézünk elő, de eredményesen csökkentettük az irritálóan sűrű kapcsolásokat.

Ismét egy kis karmanyúrepedés

Végezetül térjünk vissza az előző részben emlegetett, szerelvényeknél előforduló karmantyú repedések problémájára. Bár az igényesebb új, tömeges felhasználású menetes szerelvényeknél ezzel a hibával már nem kell számolnunk, mindig akad kis szériájú, viszonylag ismeretlen gyártó által készített termék, ami gyanús lehet. Sok esetben már a szemrevételezés fázisában csóválhatjuk a fejünket: túl vékony a karmantyú anyaga, vagy a belső menetszám nem szabványos stb. A felelősség megállapításának egyik legegyszerűbb módszere, ha a tömítés során nem fogóval, hanem villás kulccsal dolgozunk. Amennyiben a karmantyú repedése ekkor is bekövetkezik, akkor bizonyítottan termékhibáról beszélhetünk, bár ez már minket aligha vígasztal.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem