Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A hőfokszabályzós csaptelep esete

2001/10. lapszám | Borbély László |  6645 |

Az alábbi tartalom archív, 20 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Rovatunkban ma is egy megtörtént esetet mutatunk be, mindannyiunk okulására. Mivel azonban az eset igen ritka és különleges, nem annyira a konkrét történet, mint inkább az abból levonható tanulság a fontos számunkra.

A jelenség

Egy alkalommal, egy fürdőszobai márványburkolat elkészülte után derült ki, hogy a szakszerűen felszerelt gyári egykarú hőfokszabályzós csaptelep fordítva került a helyére.

A hiba

Hamarosan fény derült a turpisságra, melyet mindössze egy matrica okozott. Mint kiderült, a gyári védőcsomagoláson elhelyezett matrica — mely a hideg és a melegvíz bekötését volt hivatott jelölni —, fordítva került a borításra.

Magyarázat

A hőfokszabályzós csaptelepet — sérülésének elkerülése érdekében — hungarocell tömbbe csomagolva szállítja a gyártó. Ezt a védőburkolatot sem a beépítéskor, sem a csempézéskor nem szabad eltávolítani. A csomagolás egyben szerelési segédeszközként is funkcionál, hiszen a csaptelepből mindössze négy csonk látszik ki (hideg, meleg, zuhany és a kádkifolyó), ezért egy matrica jelzi a helyes bekötést. Így történt meg, hogy amikor a fürdőszoba átadása előtt, az előírásoknak megfelelően levágta a szerelő a hungarocell tömböt a csaptelepről, akkor vette észre, hogy fordítva áll a csaptelep.

Reklamáció

A gyártó cég képviselője hosszú unszolás után megtekintette a problémát, majd nemes egyszerűséggel összetépte a matricát a hungarocell csomagolással együtt, és kijelentette, hogy a szerelő figyelmetlensége okozta a problémát. Szerencsére az összetépett burkolat elemei félreérthetetlenül öszszeilleszthetők voltak, így minden kétséget kizáróan bizonyítani lehetett, hogy valójában a matrica hibás felragasztása okozta a problémát.

Megoldás

Végül egy ügyvéd által megfogalmazott hivatalos felszólító levél nyomán fizetett kártérítést a gyártó, mely összeg nem csak az épületgépész munkadíját és a márványburkolat helyreállításának költségét tartalmazta, hanem az eszmei kár értékére is kiterjedt.

Tanulság

Ennek megfogalmazását olvasóinkra bízzuk…

Egyúttal kérjük, ha hasonló esetről szereznek tudomást, osszák meg velünk és olvasóinkkal.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem