Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A hőfokszabályzós csaptelep esete

2001/10. lapszám | Borbély László |  7038 |

Figylem! Ez a cikk 23 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Rovatunkban ma is egy megtörtént esetet mutatunk be, mindannyiunk okulására. Mivel azonban az eset igen ritka és különleges, nem annyira a konkrét történet, mint inkább az abból levonható tanulság a fontos számunkra.

A jelenség

Egy alkalommal, egy fürdőszobai márványburkolat elkészülte után derült ki, hogy a szakszerűen felszerelt gyári egykarú hőfokszabályzós csaptelep fordítva került a helyére.

A hiba

Hamarosan fény derült a turpisságra, melyet mindössze egy matrica okozott. Mint kiderült, a gyári védőcsomagoláson elhelyezett matrica — mely a hideg és a melegvíz bekötését volt hivatott jelölni —, fordítva került a borításra.

Magyarázat

A hőfokszabályzós csaptelepet — sérülésének elkerülése érdekében — hungarocell tömbbe csomagolva szállítja a gyártó. Ezt a védőburkolatot sem a beépítéskor, sem a csempézéskor nem szabad eltávolítani. A csomagolás egyben szerelési segédeszközként is funkcionál, hiszen a csaptelepből mindössze négy csonk látszik ki (hideg, meleg, zuhany és a kádkifolyó), ezért egy matrica jelzi a helyes bekötést. Így történt meg, hogy amikor a fürdőszoba átadása előtt, az előírásoknak megfelelően levágta a szerelő a hungarocell tömböt a csaptelepről, akkor vette észre, hogy fordítva áll a csaptelep.

Reklamáció

A gyártó cég képviselője hosszú unszolás után megtekintette a problémát, majd nemes egyszerűséggel összetépte a matricát a hungarocell csomagolással együtt, és kijelentette, hogy a szerelő figyelmetlensége okozta a problémát. Szerencsére az összetépett burkolat elemei félreérthetetlenül öszszeilleszthetők voltak, így minden kétséget kizáróan bizonyítani lehetett, hogy valójában a matrica hibás felragasztása okozta a problémát.

Megoldás

Végül egy ügyvéd által megfogalmazott hivatalos felszólító levél nyomán fizetett kártérítést a gyártó, mely összeg nem csak az épületgépész munkadíját és a márványburkolat helyreállításának költségét tartalmazta, hanem az eszmei kár értékére is kiterjedt.

Tanulság

Ennek megfogalmazását olvasóinkra bízzuk…

Egyúttal kérjük, ha hasonló esetről szereznek tudomást, osszák meg velünk és olvasóinkkal.