Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Első magyar épületgépészeti közvélemény-kutatás

2001/10. lapszám | Koós-Lukács Tímea |  2669 |

Az alábbi tartalom archív, 20 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A Víz-, gáz-, fűtéstechnika szerelőknek című épületgépész szaklap megbízásából 2001. augusztusában elkészült az első magyarországi épületgépészeti közvélemény-kutatás. A felmérés célja, hogy a szakma részére értékes információkat adjon az épületgépész kivitelezői réteg összetételéről, igényeiről, ismereteiről, véleményéről.

A felmérésben feltett kérdések általános, adatkérő, az épületgépész szakmát érintő, a szaksajtókra vonatkozó, az informatikai felszereltséget és igényt taglaló témakörökből kerültek ki. A mintavétel három forrásból tevődött össze: 1. épületgépész-kereskedéseknél (országosan) kérdezőbiztosokon keresztül, 11 budapesti, 9 vidéki üzletben (159 megkérdezett), 2. telefonos adatkérés útján szakmai adatbázisból (200 megkérdezett), levél formájában (500 megkérdezett). A kérdőív összetétele más volt az egyes mintavételi köröknél. Tekintettel a körülményekre és az időtartamra a személyes és telefonos megkereséseknél kevesebb kérdésfeltevés volt, mint a levélben történő felmérés esetében. Azok között a tisztelt épületgépész kollégák között, akik vették a fáradságot és a levélben megkapott hosszabb kérdéssort megválaszolták, s visszaküldték szerkesztőségünkbe, egy-egy értékes Rothenberger szerszámot sorsoltunk ki. A szerencsések a következők: Horváth Károly, Szombathely; Pósa Károly, Diósd, Izsó József, Százhalombatta.

Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik közreműködésükkel hozzájárultak a felmérés sikerességéhez: a válaszadóknak, hogy megtiszteltek bizalmukkal és feleltek a feltett kérdésekre, a cégeknek, akik kérdésfeltevéseikkel járultak hozzá a közvélemény-kutatáshoz, és azon kereskedőknek, akik üzletükben helyet biztosítottak és segítséget adtak a közvélemény-kutató munkájához. Az alábbiakban kivonatosan közöljük a közvélemény-kutatás néhány fontosabb részletét, eredményeit, a felmérés teljes anyagát rövidesen megtalálhatják web-oldalunkon is, a www.vgf.hu címen.

Egy kis összegzés

A megkérdezettek döntő többsége egyéni vállalkozóként dolgozó szerelő-kivitelező volt (az alkalmazotti körnél a 10 fő alatti kft.-nél történő munkavégzés volt a jellemző). A válaszadók nagy arányban szakmunkás végzettséggel rendelkező víz-, gáz-, fűtésszerelők voltak, akik az épületgépészetet első szakmának választották és sokéves (10-30 év!) tapasztalattal rendelkeznek. Átlagosan évente kb. 10-20 munkát végeznek, főleg egyéni lakásoknál, családi házaknál, 100-500 000 forint közötti értékben. A szakma bizalmi elven történő működését jól jelzi, hogy a kivitelezők megbízásaikat elsősorban személyes kapcsolatok útján kapják.

A válaszadók a szakmai információikat elsősorban szaklapokból, másodsorban kiállításokon, illetve kereskedésekben szerzik. A szaklapok létjogosultságát az is jelzi, hogy a válaszadók 98%-a szerint szükség van épületgépész szakfolyóiratra. Ezen réteg szakmai érdeklődésére vonatkozóan szintén pozitív eredmény, hogy a válaszolók közel 80%-a részt vesz, vagy részt venne szakmai tanfolyamokon. A Víz-, gáz-, fűtéstechnika szerelőknek c. szaklap számára rendkívül biztató adat, hogy a megkérdezettek 91,2%-a ismeri a lapot, s meglepő információ, hogy nagyrészt nem ismernek más szakfolyóiratot ezenkívül. A Víz-, gáz-, fűtéstechnika vezet az előfizetői arányszámban is. Kiemelkedő eredmény született a szaklap tartalmi és formai értékelésében, az 1-től 5-ig adható osztályzatok összegzéseként a lap 4,37-es átlagot ért el. A legkedveltebb rovatoknak, írásoknak a hírek, újdonságok, a szakmai cikkek, a tanulságos történetek, az összehasonlító táblázatok és a továbbképzésekről szóló híradások bizonyultak.

A szakmai felkészültségről, illetve az újdonságok, fejlesztések érvényesüléséről sok mindent elárultak a szakmai kérdésekre adott válaszok. Például a fűtésszerelésnél kiemelkedő arányban a radiátoros fűtésszerelés élvez előnyt a konvektorossal szemben, a fűtésszabályozásnál a szobatermoszát „győzött", de gyakori az időjárásfüggő szabályozás alkalmazása is. A vízellátásnál alkalmazott csöveknél vezet a réz, melyet a műanyag követ, és szinte teljesen háttérbe szorulni látszik a horganyzott acélcső alkalmazása. A földgázfogyasztói vezetéknél azonban még valamelyest az acélcső az elterjedtebb, viszont biztató, hogy a megkérdezettek 100%-a hallott a rézcsöves gázszerelési módszer lehetőségéről. A közvélemény-kutatás azt is alátámasztotta, hogy a kivitelezői réteg szava jelentős befolyással bír az anyagbeszerzésénél, többségében ők maguk hozzák meg a döntést.

Biztató eredmény lehet a kereskedők számára, hogy a válaszadók többsége a komplett kereskedői kiszolgálást részesítette előnyben, a több helyről történő beszerzéssel szemben, még ha drágább is. A szakmai igényesség kettőségét mutatja, hogy a válaszadók 70%-a a gázterven felül más tervek készítését is szükségesnek tarja, viszont családi házak épületgépészeti szerelésénél a kivitelezők csak kevesebb mint 50%-ban találkoznak tervvel. A válaszadók 40%-a a tervben szereplő termékeket alkalmazza, 44%-uk pedig fele-fele arányban építi be a tervben feltüntetett eszközöket. Az épületgépész kivitelezői réteg informatikai felszereltsége kedvező arányt mutat. A válaszadók 53,6%-a rendelkezik saját számítógéppel és azt használja is munkája során. A felhasználók 28%-a pedig már költségvetés-készítő programot is alkalmaz. Biztató, hogy a számítógéppel még nem rendelkezők közül elég nagy arányban tervezik az ilyen irányú fejlesztést. Reméljük, hogy az itt közzétett eredmények Önöknek is hasznos információkat jelentenek, és segítséget nyújtanak munkájukhoz.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem