Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az elkészült gázszerelés főbb hibái A meós szemével

2001/10. lapszám | Borbély László |  4748 |

Az alábbi tartalom archív, 20 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az elkészült gázszerelés „legszebb” pillanata, amikor a gázművek megadja az engedélyt a gázóra felszereléséhez és megindulhat a gázszolgáltatás. Ez az utolsó fázis azonban olykor elhúzódhat - mind a megrendelő, mind a gázszerelő legnagyobb bosszúságára -, ha az átvételkor hibát fedez fel a minőség-ellenőrző szakember.

A hibák elkerülése és a munka kifogástalan átadása érdekében megkérdeztük Schumacher Ákost, a Fővárosi Gázművek Tervfelülvizsgáló és Ellenőrző Osztályának osztályvezetőjét, valamint dr. Puskásné Stark Ágnest, a Minőség-ellenőrző Csoport vezetőjét a leggyakrabban előforduló hibákról, illetve tapasztalatokról.

VGF: Mielőtt bárki azt hinné, hogy csak negatív tapasztalataik vannak, kérem erősítsék meg, hogy ez nem így van!
S.Á.: Természetesen pozitív példákat is tudunk említeni, de minden eszközt szeretnénk megragadni, hogy az előforduló hibák és szabálytalanságok megemlítésével segítsük ezek kiküszöbölését.

VGF: Mi a legfontosabb, amire a kivitelezés során oda kell figyelni?
S.Á.: A gázkészülékek biztonságos üzemeltetésének alfája és omegája az égéstermék biztonságos elvezetése, és a megfelelő szellőzés. Ez az a két dolog, amire nagyon oda kell figyelni. A kémények minősítése a kéményseprők kompetenciája. Az általuk kiadott szakvéleményt természetesen elfogadjuk, és ez egyben szükséges is ahhoz, hogy egy gázszerelést megfelelőnek minősítsünk. A szellőzésre azért kell hangsúlyt fektetni, mert a gáz elégetéséhez levegőre van szükség, amit minden esetben biztosítani kell. Egy fali kazán például 3 köbméter gázt fogyaszt el egy óra alatt, és senki nem gondolná, hogy ehhez 50 köbméter levegőre van szüksége. Minden gázkészülék esetében nagyon fontos, hogy megfelelő légcsere történjen a helységben. Ebből a szempontból hátrányt jelentenek az egyre jobb minőségű nyílászárók, amelyek viszont energiatakarékossági szempontból mindenképpen kívánatosak.

VGF: Ezt az ellentmondást hogyan lehet feloldani?
S.Á.: A legtöbb nyugat-európai országban a háztartási tűzhelyek esetében szigorúan előírják, hogy elszívó ernyőt kell a tűzhely fölé helyezni. Az elszívó készülék a szagokon kívül az égésterméktől is megtisztítja a légteret, ám a levegő pótlásáról még ekkor is gondoskodni kell. Igazi megoldást a zárt égésterű (turbo vagy kondenzációs) készülékek alkalmazása jelent, ezek persze drágábbak a kéményes készülékeknél, azonban az égéshez szükséges levegőt a szabadból szívják, és az égéstermék is a szabadba távozik. Ilyen esetben semmi probléma nincs, a tűzhely fölé fel kell szerelni az elszívóberendezést, és tökéletesen működik a rendszer.

VGF: Ha jól veszem ki a szavaiból, ezek a problémák körültekintő tervezéssel kiküszöbölhetőek. Mit tegyen viszont a szerelő, ha a terv alapján kifogástalanul elkészíti a munkát, és mégsem felel meg az előbb említett elvárásoknak?
S.Á.: Mivel a gázterv nem tartalmazza a szellőzési tervet, így abból előre nem látható az átvételkor esetleg felmerülő probléma. A baj ott keresendő, hogy az épületgépészet hihetetlen fejlődése miatt annyira specializálódott a szakma, hogy külön terv készül a légtechnikára, a gázszerelésre, a fűtésre, a klímatechnikára stb., a klasszikus építésvezető hiányában viszont nincs aki összehangolja a részfeladatok kivitelezését.

VGF: Az elkészült gázvezeték tömörségével nem szokott probléma lenni?
S.Á.: A vezetékrendszer szilárdsága és tömörsége olyannyira alapvető feltétel, hogy ezt meg sem akartam említeni. Természetesen az átvétel során ezt is jegyzőkönyvezik szakembereink.
P.S.Á.: Korábban gyakoribbak voltak az ilyen jellegű problémák, mostanában azonban egyre kevesebb az olyan eset, amikor a tömörséggel van probléma.
S.Á.: Megtanultak a szerelők hegeszteni!

VGF: Az új, korszerű eljárások és technikák nem játszanak szerepet a minőség javulásában?
P.S.Á.: Meglátásom szerint inkább a gázszerelésre jogosultak körének megszigorítása hozott eredményt. Ahhoz, hogy valaki a Gazdasági Minisztériumtól szerelési jogosultságot kapjon (amit fényképes igazolvánnyal tud igazolni), mesterlevelet kell bemutatnia, valamint a szakmához kapcsolódó, egyéb tanfolyamok elvégzését igazoló bizonyítványokat, amelyek sokkal inkább garantálják a minőségi munkát.

VGF: Az átvétel során mit ellenőriznek még?
P.S.Á.: Megvizsgáljuk a berendezések rögzítését, a beépítés módját, a helyes és szilárd kéménybekötést. A készülékeket persze nem szedjük szét, de megvizsgáljuk a szabályos felszerelést. Ezenkívül összehasonlítjuk a nyomvonalat az eredeti tervvel, és ellenőrizzük a készülékek elhelyezését is. Ha nyomvonalon változást tapasztalunk és azt indokoltnak találjuk, mert a szerelő jobbító szándékkal, valóban az egész rendszer előnyére tette, akkor elfogadjuk.
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem az a célunk, hogy mindenáron hibát keressünk. Ezért ha a szerelő gyakorlati érzéke és a célszerűség úgy párosul, hogy nem ellenkezik a biztonsági előírásokkal, akkor nem szoktunk kötözködni!

VGF: Létezik-e adat arról, hogy az elkészült szerelések hány százaléka vehető át elsőre?
P.S.Á.: Ilyen statisztikánk nincs, de az elsőre átvehető munkák arányát 40%-ra becsülöm.

VGF: A szűrőn fennakadó 60% hogyan oszlik meg a leggyakrabban előforduló hibák tekintetében?
P.S.Á.: A korábban említett szellőzési problémák az át nem vett munkák mintegy 30%-át teszik ki, de gyakori a füstcső rögzítésének hibája is. Sokszor előfordul, hogy nem a tervben szereplő készülék kerül felszerelésre. Ennek több oka is lehet. Van úgy, hogy a tulajdonos drágának találja az adott berendezést, esetleg nem kapja meg, vagy nem tetszik neki, és ezért vásárol másikat. Ha például egy tűzhelyről van szó, akkor nincs különösebb probléma, ha azonban egy kád fölé rögzített berendezés érintésvédelmi szempontból nem felel meg az előírásoknak, akkor azt le kell szereltetnünk.
S.Á.: A Magyar Szabvány szerint vannak olyan készülékek, amelyek vizeshelységekben felszerelhetők. Ezek között van olyan, amely a kád fölé is elhelyezhető, van amelyiket a kádtól 60 cm-re szabad felszerelni, de van olyan is, amelyik vizes helységbe be sem építhető!
P.S.Á.: Általánosságban elmondható, hogyha az elfogadott tervhez képest bárki módosítást szeretne eszközölni, akkor az a legcélszerűbb eljárás, ha a megrendelő, a tervező és a kivitelező együtt beszélik meg a problémát, és kölcsönösen elfogadható megoldást találnak ki.

VGF: Tapasztalataik alapján mire kell még felhívni a szerelők figyelmét?
P.S.Á.: Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a gázóra felszerelésének engedélyezése nem azonos a lakhatási engedély kiadásával. Csak akkor adhatjuk ki a végleges engedélyt, ha a komplett építkezés elkészült. Ezt egy mostanában tapasztalt probléma miatt említem, mert egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gázszerelés után folynak még építkezési munkálatok.
S.Á.: Vannak persze kompromisszumos helyzetek - például a tél közeledtével -, amikor a vezetékek befagyását megelőzendő és a további munkákat biztosítandó engedélyezzük a gázóra felszerelését és a gázszolgáltatás megindítását, de ezt is csak akkor, ha a műszaki, illetve biztonsági előírásokat betartották. Utólag ilyenkor is elvégezzük az ellenőrzést, és csak ezután adjuk ki a használatba vételi engedélyt. Minderre azért nyílik lehetőség, mert a gázszolgáltató igyekszik pozitívan hozzáállni a felmerülő problémákhoz, és nem kívánja akadályozni a még hátralévő munkálatokat.
P.S.Á.: Egy másik jelenség a flexibilis bekötés elterjedése, amivel szintén adódnak problémák. A tűzhelyek ilyen módon történő bekötését azért találták ki, hogy megkönnyítsék a tűzhely mögötti takarítást. Ezt a megoldást azonban csak úgy tudjuk elfogadni, ha a flexibilis cső nincs hőhatásnak kitéve. Ezért azt kérjük a kivitelezőktől, hogy a flexibilis cső a főzőlapok síkja alatt kapcsolódjon a csővezetékhez, mégpedig azon az oldalon, amelyiken a tűzhely csonkja található. Így sem a főzőlapok felől, sem a sütő hátsó fala felől nem éri hőhatás.

VGF: Ha egyik-másik szerelőnek kérdése volna, kihez fordulhat?
P.S.Á.: Napi kapcsolatban vagyunk a kivitelezőkkel, hiszen rendszeresen hívnak minket, és mi készséggel segítünk nekik.

S.Á.: Úgy vagyunk vele, hogy inkább tízszer kérdezzenek, mint egyszer hibázzanak. Az a legrosszabb, amikor a munka elvégzését követően kérdezi meg valaki, hogy szerintünk minden rendben lesz-e. Ekkor már késő, ezért ha kétségei vannak egy szerelőnek, vegye a fáradtságot és hívjon fel minket.
P.S.Á.: Hamarosan átadásra kerül új ügyfélszolgálatunk is, ahol mindennemű információ a rendelkezésre áll majd, és komplett ügyintézésre is lehetőség nyílik a közeljövőben.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem