Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A rézcsöves gázszerelés előnyei

2001/10. lapszám | Szemán Róbert |  11 129 |

Az alábbi tartalom archív, 20 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Néhány hete, volt középiskolai társammal úgynevezett „Vágis" osztálytalálkozón vettem részt, ahol legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy az osztálylétszám jelentős hányada épületgépészként dolgozik. Néhányan alkalmazottak, de sokan egyéni és társas vállalkozásban „harcolnak" a piacon.

Ahogy telt az este, úgy vált kötetlenebbé a beszélgetés és lettek őszintébbek az emberek. Nagy röhögések közepette kellett megállapítanom, hogy szakmánk nem tartozik a technológiailag fejlett iparágak közé és meglehetősen más a helyzet, mint ahogyan az iskolában tanultuk. Nagyon sok a kétkezi munka, az anyagmozgatás, a horonyvésés és a többi járulékos, nem közvetlen szerelési tevékenység.

Keserű adomaként az egyik vállalkozó elmesélte a vele megesett történetet. Gázszerelési munkát vállalt a X. kerület szélén lévő, egyik ötemeletes bérházban, ahol konvektoros fűtést kellett átalakítania központi fűtéssé. Reggel megjelent kombi személygépkocsival a tett helyszínén. Mivel ő egyedül dolgozik, már a palackok be- és kipakolása is jelentős erőfeszítést igénylő cselekedet lehetett volna. Szerencséjére a tisztelt megrendelő férje meglehetősen erősnek és segítőkésznek bizonyult, így beszállt a palackcipelésbe. Nem így a házmester (közös képviselő), aki amint meglátta a palackokat, kijelentette, hogy a liftet nem használhatják, valamint még őrt is ált, nehogy sikerüljön felcsempészni ezen tárgyakat. Természetesen a lakás az ötödiken volt, így lépcsőfordulónként megállva sikerült felcipelni mindkettőt.

Végre munkához láthatott, de sajnos aznap nem tudta elvégezni a gázoldali átalakítást. Bár a lakás tulajdonosa rugalmas és megértő volt, mégsem volt hajlandó egy lakásban aludni a gázpalackokkal, így szerelőnk azokat a lépcsőházi körfolyosó korlátjaihoz drótozta. Sajnos ezen nem kellőképpen átgondolt tevékenység ahhoz vezetett, hogy reggelre mindkettő eltűnt, ezért kölcsönkért palackokkal kellett befejezni a munkát. Mindannyian tudjuk, hogy a gázszerelés jelentős hányadát a felvonulás, a bilincsezés és az egyéb -nem csőszerelési - munkák teszik ki. És miért is cipeljük magunkkal munkahelyről munkahelyre személyautóval a palackjainkat? Nemcsak hogy fáradságos és veszélyes, hanem a gázcseréket beszámítva nem is olcsó. Győzzük meg inkább megrendelőinket, és válasszuk a számukra is kényelmesebb megoldást, a rézcsöves gázszerelést.

Hogyan érveljünk tehát a rézcsöves gázszerelés mellett?

Előnyök a szerelő számára

Előnyök a megrendelő számára

 • Biztonságos, mert a préskarmantyús összekötők vörösrézből, a menetes csatlakozású átmeneti idomok pedig vörös öntvényekből készülnek, az összekötők sárga színű tömítéssel vannak ellátva, melyek tűz esetén 30 percen keresztül 650oC hőmérsékletet bírnak ki 1 bar nyomás mellett.
 • Nincs szükség gázcserére, valamint menetvágó szerszámra.
 • A kötéseket nehéz elrontani, ezért nyomáspróba esetén biztosak lehetünk abban, hogy a próbapumpánkon nyomásesés nem jelentkezik.
 • Univerzális présszerszám áll rendelkezésre (vízellátáshoz és fűtéshez ugyanaz használható.
 • Hagyományos szereléssel szemben a munka gyorsasága többszörös. (Például másfélnapos gázszerelési munkaideje az új technológiával 5 órára csökkenhet.)
 • A díj és anyag aránya kedvezőbb a munkadíj javára.

  Egy munkában bővelkedő szerelőnek érdeke a gyorsaság, hiszen minél előbb befejezi a munkát, annál hamarabb tudja elkezdeni a következőt.
  Ha át is „illik“ adni a díjelőnyből egy részt a megrendelőnek a gyorsabb technológia miatt, összességében a több munkából keletkezett díjtömeg jóval magasabb lesz.
  Bár a présfittingek ára magasabb az egyéb idomokhoz képest, ennek ellenére jelentős többletköltség sem jelentkezik, mert a gázhálózat kiépítéséhez általában nem kell túl sok idom (max. 10-15 db).

  Az előnyökön kívül fel kell hívni néhány tényre a szerelők figyelmét:

  Számtalan variációban dönthetünk arról, hogy a vállalási díjat miként alakítjuk a rézcsöves gázszerelés esetében. Ez attól függhet, hogy anyaggal együtt egy összegben, vagy anyag nélkül vállaljuk el a munkát. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani egy összehasonlító táblázat leközlésével, melyet a Gázművek egyik munkatársa készített.

  A lap alján látható táblázatból kitűnik, hogy akkor jár jobban a vállalkozó, ha egy összegben vállalkozik és préstechnológiát alkalmaz.

  Megjegyzem, a megrendelő sem jár rosszul, hiszen esztétikusabb és korszerűbb szerelést kaphat az acélcsöves szerelés áráért. Ráadásul igazán koszosak sem leszünk, elegánsan vonulhatunk fel a munkaterületre, valamint a derekunk sem szakad meg.

  • A vezetékszerelés esztétikusabb.
  • Az alkalmazott rézcsövek - a csekély falvastagság miatt - sokkal vékonyabbak.
  • A szerelés során a falfelületek kevésbé sérülnek ill. színeződnek el, mint a hegesztés során.
  • Nincs tűzveszély.
   • A rézcsövek ára jelenleg magasabb, mint az egyenértékű acélcsöveké.
   • Az illetékes gázszolgáltatók még nem mindig gyakorlottak ezen rendszerek átvételében, ezért jelentősebb adminisztrációval és utánajárással számolhatunk.
   • A gázhálózat méretezését az acélcsöves hálózathoz hasonlóan a tervezőnek kell elvégeznie, és a gázterven egyértelműen jelölni kell mind a csőanyagot, mind pedig az átmérőt. Például a Főgáz FG-35-T-001/95 K2 számú utasítása szerint az acél - réz vezetékek egyenértékű átmérői az alábbiak:
   • A szerelés csak fémbilincsek alkalmazásával történhet, műanyag bilincs alkalmazása tilos!
   • A présszerszám viszonylag magas egyszeri beruházási költséget jelent, ~185-200 eFt +Áfa O15, O18, O22, O28-as szorítópofákkal.

Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem