Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Meszlényi Zoltán

 994 | |

Meszlényi Zoltán cikkei

Továbbképzés vagy pótvizsga?

2001. november 30. |  3313

A gázszerelők nyilvántartásáról szóló rendelet a nyilvántartásban maradás feltételeként vizsgaköteles, időszakos továbbképzésben való részvételt ír elő. A regisztrált gázszerelők továbbképzésének tanfolyami és vizsgaszabályzatát, tematikáját, elméleti és gyakorlati vizsgakérdéseit a Gazdasági Minisztérium III-2/1816/2001. számon jóváhagyta.

Jó lenne tudni, hogy...

2000. szeptember 10. |  9638

Mi is az igazság a sorozatos radiátorlyukadásokkal kapcsolatban?

Tönkrement szivattyúk

2000. november 10. |  8056

Szervizünkben a nyári rendcsinálás során kidobtuk az összegyűlt hibás alkatrészeket. Közöttük szomorú sorban álltak – több százezer? millió? forint értékben – a tönkrement keringtetőszivattyúk. Ezeket többnyire garanciában cseréltük, és többségükben nem gyári hiba miatt mentek tönkre, de sajnos ezt utólag igen nehéz bizonyítani. Mégis mi okozza egy fűtési keringtetőszivattyú gyors tönkremenetelét? Leggyakrabban a szivattyú víz nélkül vagy nem megfelelő víznyomás mellett történő bekapcsolása.

Szivattyús fűtéseknyomásviszonyaiból eredő rendszerhibák

2000. november 10. |  12 648
1 5 (1)

A lap eddig megjelent számaiban több oldalról is foglalkoztunk a meleg víz fűtési rendszerek nyomásviszonyainak kérdéseivel. „Nyitott és zárt tágulási tartályok”, „Szilárd tüzelésű fűtések biztosítása”, „Szivattyú a fűtési rendszerben” című cikkek alapfokon foglalták össze a nyomástartás, a nyomásviszonyok és ezek összefüggésének tudnivalóit.

„Tessék mondani mester úr...”

Ha már egyszer tárolós vízmelegítőt választottunk

2000. október 10. |  9415

Előző lapszámunkban "Átfolyós vagy tárolós vízmelegítőt válasszunk?“ címmel megjelent cikk folytatásaként az alábbiakban tárolós vízmelegítők alkalmazásának főbb szempontjaival fogunk foglalkozni.

Átfolyós vagy tárolós vízmelegítőt alkalmazzunk?

2000. szeptember 10. |  41 737
1

Használati meleg víz ellátásra minden háztartásban szükség van, így akár új épületszerelésről, akár utólagos gázosításról van szó, a címben feltett kérdés szinte mindig felmerül. Ha pedig a kérdésre nem jó választ adunk, akkor egy család akár évtizedekig „élvezi” a nem megfelelő melegvíz-ellátás kényelmetlenségeit.

Hozzászólás a „gondolatokhoz”

2000. szeptember 10. |  3974

Érdeklődéssel olvastam Stiebel József kollégánk „Gondolatok a hőszükséglet-számításról” címmel a legutóbbi számban megjelent cikkét. Előre kell bocsátanom: a legnagyobb mértékben egyetértek azzal, hogy erről a témáról beszélni kell.

Szivattyú a fűtési rendszerben

2000. szeptember 10. |  37 439
2 5 (1)

A melegvíz-fűtőberendezések biztosításának ismertetésénél nem foglalkoztunk a fűtési rendszerben lévő szivattyúval és annak hatásaival a rendszer nyomásviszonyaira, így az előzőekben elmondottak csak gravitációs fűtőberendezések esetében érvényesek.

Jótállás, szavatosság, termékfelelősség

2000. július 10. |  7690
1 5 (1)

A címben szereplő három szó mindegyikre valamilyen kötelezettséget jelent, amelyekkel szerelő vagy javító szakemberként, vállalkozóként munkánk során naponta találkozunk. Ezekre a kötelezettségekre vonatkozó jogszabályoknak legalább közelítő ismerete nyújt lehetőséget arra, hogy akár önhibánkon kívül, csupán ismereteink hiányossága miatt esetleg bekövetkező kellemetlenségeket elkerüljük, illetve azok ellen megfelelő védelmet tudjunk kialakítani. Tapasztalataim szerint azok az ismeretek hiánya. A legtöbb tévedés azonban a szavatosság vonatkozásában tapasztalható, ezért elsőként ezzel foglalkozunk, a témát a gyakorló szerelő szemszögéből megközelítve.

Hol szórít a cipő, azaz hol szűk a cső?

2000. május 10. |  26 206
2 5 (1)

Sok esetben a fűtés lassan fűti fel a lakást, a fűtőtestek egyenetlenül melegednek. A tulajdonos nyűgös, hívja a szerelőt, az pedig végső esetben, amikor már semmi okos nem jut az eszébe, kimondja a bűvös szót: rossz a kazán, a cirkó. Itt kerülnek bele az ügybe teljesen ártatlanul a készülékgyártók, illetve az őket képviselő szervizek, és kezdődik egy hosszas huzakodás, amely nem ritkán a fogyasztóvédelmi felügyelővel vagy bírósággal végződik.

Meszlényi Zoltán

Nyitott és zárt tágulási tartályok

2000. április 10. |  91 955
1

A tágulási tartály a fűtési rendszernek egy látszólag passzív része, azonban nem megfelelő mérete, zárt tartályok esetében helytelen nyomásbeállítása a fűtési rendszer működésének súlyos zavarait okozhatja.