Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2000. szeptember

A rézcső alkalmazástechnológiája

Versitsné Czentnár Zsuzsanna |  18 164
1 4 (1)

Az épületek vezetékhálózatainak tervezésekor a szerelés hatékonysága érdekében gondolni kell arra, hogy a teljes épületgépészeti rendszer lehetőleg egyféle anyagból, azonos technológiával és szereléstechnikával készüljön. Az épületgépészeti rendszerek rézcsőből csőalakító szerszámokkal vagy csőkötő idomokkal gyorsan és esztétikusan kiépíthetők. A geometriai pontosság, az alakhűség, a minimális belső felületi érdesség, az egyszerű szerelés a rézcső további előnye. Alkalmazható új csőhálózatok kiépítésénél, felújításoknál vakolat alatt vagy felett szerelt rendszerekben.

A közvetett melegvíztermelésről, közvetett fűtésű melegvíz-tárolók

|  11 729
1 5 (1)

A hazai épületgépészek és felhasználók körében az utóbbi években növekvő népszerűségnek örvendenek a közvetett fűtésű melegvíz-tárolókkal szerelt hőközpontok. Az alábbiakban felépítésükkel, működésük sajátosságaival, beépítésük és szervizelésük néhány, de nagyon fontos szempontjával ismerkedünk meg.

Lemezes hőcserélők az épületgépészetben

|  23 376
1 5 (1)

Történeti áttekintés, felépítés, működési elv, a lemezes hőcserélő alaptípusai, alkalmazhatósági határok, méretezés, kiválasztás

Átfolyós vagy tárolós vízmelegítőt alkalmazzunk?

Meszlényi Zoltán |  41 737
1

Használati meleg víz ellátásra minden háztartásban szükség van, így akár új épületszerelésről, akár utólagos gázosításról van szó, a címben feltett kérdés szinte mindig felmerül. Ha pedig a kérdésre nem jó választ adunk, akkor egy család akár évtizedekig „élvezi” a nem megfelelő melegvíz-ellátás kényelmetlenségeit.

Sorozatos radiátorlyukadás

Jenei Pál |  11 229
1 4 (1)

Lapszámunkban egy szerelői levél közreadását választottuk ebbe a rovatunkba.

A falfűtés általános bemutatása II. rész

Mottl Gábor |  5355
1 3 (1)

Az előző számban közölt cikkben ismertettem a hazánkban is egyre jobban terjedő falfűtés alkalmazási lehetőségeit és előnyeit.

Látogatás az Elefántházban

|  9763

Rövid beszélgetés Korpácsi Istvánnal, a falfűtési rendszer kivitelezőjével

Kazán a háztetőn, avagy a napkollektor, mint hőtermelő berendezés I.

Hangay Gábor |  10 134

Cikksorozatomnak – amelyben részletesen kívánok foglalkozni a napkollektoros berendezések méretezésével, telepítésével, gyakorlati tapasztalataival – az ad különös hangsúlyt, hogy a mai napig is rendelkezésére áll minden magyar családnak max. 200 000 Ft állami támogatás az ilyen beruházások megvalósításához.

Ismét a hőszükségletszámításról

Stiebel József |  11 701
1 5 (1)

Olvasván Meszlényi Zoltán hozzászólását a „gondolatokhoz” a hőszükségleti számítással kapcsolatban több kérdés is felmerült bennem. Kihasználva az újság biztosította viszontválasz lehetőségét, megpróbálom az egész „hivatalos” eljárás és gondolatmenet hiányosságait – a konkrét cikkekkel együtt – tovább boncolgatni.

Jó lenne tudni, hogy...

Meszlényi Zoltán |  9638

Mi is az igazság a sorozatos radiátorlyukadásokkal kapcsolatban?