Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lemezes hőcserélők tisztítása

2001/11. lapszám | Stubner Gábor |  25 339 |

Figylem! Ez a cikk 23 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az elmúlt évek során a lemezes hőcserélők egyre nagyobb területet hódítottak meg az épületgépészet területén, és visszaszorították a csöves rendszerű hőcserélőket. Mindezt kedvező áruknak, kiváló termikus tulajdonságaiknak és kis helyigényüknek köszönhetik.

A lemezes hőcserélőket két fő csoportra oszthatjuk:

  1. szerelhetők – amelyek esetében a lemezek közötti tömítés gumival történik,
  2. nem szerelhetők – itt a lemezek közötti tömítést forrasztással vagy hegesztéssel valósítják meg.

Az előbbi csoportba tartozókat elsősorban nagyobb teljesítményigényekhez, épülettömbök, közintézmények, uszodák, bevásárlóközpontok stb. fűtésére és klimatizálására használják, míg a másik csoporttal leggyakrabban családi házak kombi cirkó kazánjaiban és padlófűtéseinél találkozunk. Sajnos mindkét típusnál előfordulhatnak lerakódások, ezért – a teljesítménycsökkenés elkerülése érdekében – időnként tisztítást igényelnek.

A tisztítás menete

A helyszínen történő tisztításra gyakran használják a CIP kifejezést, ami az angol Cleaning in Place rövidítése. Szerelhető lemezes hőcserélők esetén – ha nem vagyunk rá kiképezve és első ránézésre nem látjuk át, hogy mi a közegek útja (esetenként kettőnél jóval több is lehet) – ne bonyolódjunk a szétszerelésbe, csak a megfelelő körökben keringtessük a tisztítószert. Ha a keringtetés nem lehetséges, mert a készülék teljesen bedugult, akkor szét kell szerelnünk a berendezést. Ilyenkor minden estben ellenőrizzük a tömítést, és ha az összehajtáskor megreped, cseréljük ki. Mielőtt kiszednénk a lemezeket, ajánlatos azokat beszámozni a helyes visszaszerelés érdekében.

Vegyszeres tisztítás

Vegyszeres tisztítás előtt nézzük meg a gépkönyvben vagy a készülék adattábláján a lemezek, illetve a tömítések anyagminőségét. Általában minden gyártó forgalmaz saját tisztítószert, amely több vegyszer hatásos keveréke, és ezek a gyári egységcsomagok többnyire semlegesítő anyagot is tartalmaznak, amivel semlegesíteni lehet (normál PH-értékre hozni) az elhasznált vegyszert. Ha ilyen tisztítószer nem áll rendelkezésünkre, akkor, KO33, KO36, KO38 (AISI 304, 316, 316L) lemez és NBR (nitrile) vagy EPDM tömítésnél az alábbi táblázatban látható vegyszereket használhatjuk.

Forrasztott hőcserélők tisztítására

Hegesztett és nikkellel forrasztott hőcserélők tisztítására értelemszerűen ugyanazok vonatkoznak, mint a szerelhetőkre. Mivel ezek nem megbonthatók, ezért ha a készülék annyira eldugult, hogy nem tud keringeni benne a folyadék, a tisztítás lehetetlenné válik. A legszélesebb körben azonban a rézzel forrasztott típusok terjedtek el, mert azonos teljesítménymutatók mellett lényegesen olcsóbbak. A réz forrasztóanyag miatt tisztításuk nagyobb odafigyelést igényel. Semmilyen körülmények között ne használjunk szervetlen savakat (só-, salétrom- és kénsavat), mivel ezek tönkretehetik a készüléket.

A munka előtt mérlegeljünk

Mielőtt azonban bármit is tennénk, mérlegeljük, hogy a csere vagy a tisztítás az olcsóbb (ez kis készülékek esetén különösen megfontolandó). Ha a tisztítás mellett döntünk, elsősorban a gyártó által forgalmazott anyagot használjuk, ami rendszerint több szerves sav kombinációjából áll. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor 4-5%-os cirom- vagy ecetsavat használjunk maximum 60 oC hőmérsékleten. A tisztítás után minden esetben alapos öblítés szükséges. A réz ezeknek a savaknak sem tud hosszú távon ellenállni, ezért ne lepődjünk meg, ha gyakori tisztítás esetén a hőcserélő tönkremegy, esetleg kilyukad. Ha a hőcserélő magnézium védőanóddal van ellátva, azt a tisztítás ellőtt le kell választani a hőcserélőről. Medencefűtéseknél a magas klórtartalom a hőcserélő lyukadásához vezethet. Ennek legtöbb esetben két oka van, a folyamatos klórozás miatt a koncentráció lassan meghaladja a károsodást okozó szintet, illetve az adagolás a hőcserélő előtt történik, ami természetesen a rendkívül magas koncentráció miatt rövid időn belül lyukadáshoz vezet.