Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mi is a fan-coil?

2001/6. lapszám | VGF&HKL online |  28 247 | |

Az alábbi tartalom archív, 20 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mi is a fan-coil? cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Cikkünk kezdetén elnézést kell kérnem azoktól, akik megfelelő tudás és előképzettség birtokában vannak, de most valóban az alapoktól kezdünk. Miért?

Klímaberendezéseket forgalmazó kollégáktól hallottuk a következő történetet. Egy – jó értelemben véve – jól informált megrendelő családi házat épített, és kifejezett óhaja volt az, hogy a hűtés-fűtés fan-coil berendezésekkel legyen megoldva. Szomszédai ajánlották neki egyik fűtésszerelő kollégánkat, aki megfelelő hírnévvel és számos jól sikerült munkával büszkélkedhetett. Szerelő kollégánk természetesen haladéktalanul megjelent az épülő háznál felmérés és ajánlattétel céljából, és már parkolás közben feltűnt neki, hogy négyszintes, hat lakószobás házacskáról van szó. A Leendő T. Megrendelővel beszédbe elegyedett, és át is beszélték a vízcsatornát (vizesblokkok, medence, öntözés stb.), mely témakörben megfelelő tanácsokat és ötleteket tudott adni, de jött a kérés: “Ide fan-coil-t szeretnék!”.

Szegény szerelőnk először nem is kapott szikrát, és később is csak hümmögött. Végül is ciki lett volna megkérni a leendő Megbízót, hogy mondja el magyarul, mi is az. Az építtető természetesen észrevette tájékozatlanságát ezen témakörben, és elkönyvelte magában, hogy nem ért hozzá. Szerelőnk két nap múlva – utánanézve a szó jelentésének és a műszaki megvalósítás lehetőségeinek – letette ajánlatát, de mégsem ő nyerte el a munkát, mert a Megrendelő már nem bízott meg benne, hiába volt az ő ajánlata a legkedvezőbb. Ezért kell tudnunk az egyes műszaki fogalmakról, hogy mit jelentenek, hiszen bármely jól képzett szerelő képes fan-coil berendezések szerelésére, csak éppen néhány alapfogalommal tisztában kell lenni.

Mi is a fan-coil?

Az angol fan és coil szavak fordítása a következő: fan [fæn] ventilátor; coil [koil] kalorifer, magyarul még nevezik hűtőkonvektornak, ventilátoros konvektornak is. A berendezés egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét áramoltatjuk keresztül. Képletesen szólva egy radiátor, melyre ventilátort szerelünk, és látványos műanyag bevonattal látunk el. A hőcserélő felület apró bordák sokasága, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest.A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegőkeringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringtetünk rajta keresztül. A hagyományos radiátorok több okból sem alkalmasak hűtésre. Az egyik ok: a hideg felületen keletkező kondenzáció, amely a radiátoroknál szabadon a padlóra csöpögne (lásd: a hűtőből kivett sörösüveg esete nyáron); a másik ok pedig a hűtéshez túl kicsi hőcserélő felület (a hűtési hőlépcső alacsonyabb a fűtésinél, tehát megfelelő teljesítmény csak nagyobb felület esetén adható le).

A fan-coil-ok alkalmasak hűtésre és fűtésre. Amennyiben a berendezést csak fűtésre szeretnénk használni, akkor a hagyományos, zárt fűtési rendszerben a radiátorok helyett kell felszerelni. A berendezés természetesen drágább, mint a hagyományos radiátor, mivel jóval többet tud. Ebből következik, hogy fan-coil alkalmazása ott célszerű, ahol a hűtést is meg kell oldani, és a költségek is fontosak. Hűtés esetében a rendszert szükséges még kiegészíteni egy folyadékhűtővel, amely a hűtővizet szolgáltatja. Gondolnunk kell még a fan-coil hőcserélőjén lecsapódó víz (un. cseppvíz) elvezetésére is, valamint arra, hogy az egész ellátó fűtűsi-hűtési vezetékrendszert megfelelő minőségű csőszigeteléssel lássuk el. A szigetelést sokkal gondosabban kell elvégeznünk, mint a csak sima fűtés esetén.

Összefoglalva a fan-coil berendezések előnyei a következők:

  • Alacsonyabb beruházási költség, mint hagyományos radiátoros és klímarendszer együttes alkalmazása esetében.
  • A helyiségben csak egy berendezést kell alkalmazni, szemben a radiátor és klímaeszközök együttes alkalmazásával.
  • Számos elhelyezési módban gyártják (parapettes, álmennyezeti stb.)
  • Friss levegő bevezetésével szellőztetésre is használható.
  • Elegáns, gömbölyített forma.
  • Könnyű tisztítani.
  • A kivehető és mosható légszűrő megszűri az átáramoltatott levegőt, megtisztítva azt a szennyeződésektől, nem okoz porlebegtetést.
  • Alacsony energiafogyasztás.
  • Rendkívül gyorsan felfűti a helyiséget.

Szemán Róbert


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem