Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2002. január-február

BB golyóscsapok

Áttekintő táblázat

 2453

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon, és saját gyűjtésünkön alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Utazás a gázszerelő igazolvány körül

Szemán Róbert |  4615
1

Arcképes gázszerelő igazolvány. Fontos dolog, rengeteg visszássággal a háttérben. Ezeket nincs szándékunkban most, itt, újra leírni. Azért jelentettük meg az olvasói leveleket, mert egyetértünk tartalmukkal, azért tettük fel a kérdéseinket, mert lényegbevágóknak tartjuk őket. A GM illetékesei is úgy vélik, hogy változtatni kell, változtatni lehet. Szándékukban áll társadalmi célú tévéreklámokat leadatni azért, hogy az embereknek egyáltalán fogalmuk legyen arról, mi is az a gázszerelői igazolvány. Talán lesz idő, mikor a megrendelő azonnal kérni fogja azt a szerelőtől, amikor nem juthat munkához az, akinek nincs. Most a 4750 regisztrált gázszerelőre legalább ugyanennyi regisztrálatlan jut.

Épületgépészeti nyomáspróbák

Cséki István |  25 148
1

A szerelő munkája nem ér véget ott, hogy kivitelezi a rendszert, azt ki kell próbálni, át kell adni, mégpedig ebben a sorrendben. Nagyon kellemetlen az, amikor valamilyen hibára a MEÓ-s jelenlétében derül fény, de a kivitelező egyébként is csak akkor hajthatja nyugodtan álomra a fejét, ha megbizonyosodott róla: jó munkát végzett. Több olvasónk keresett meg minket azzal az igényével, hogy informálódni szeretne az épületgépészeti nyomáspróbákról, mi van a szabványban, hogyan célszerű elvégezni azokat. Az alábbiakban erről olvashatnak.

A geotermikus energia épületgépészeti hasznosításának lehetőségei III.

Kónya Tamás |  2847

Termálvíz közvetlen hasznosítása fűtésre és használati melegvízként. Termálvíz energetikai célú hasznosításának egyik legegyszerűbb módja, amikor a termálvizet közvetlenül vezetjük a hőleadó radiátorokba. Innen a lehűlt termálvizet vagy csurgalékvízként elvezetjük, vagy továbbhasznosításra például használati melegvíz hőcserélőhöz vezetjük.

A reprezentáció és az üzleti ajándék elszámolásának szabályai

Tomcsányi Erzsébet |  2920
1

Új év, új adózási év. Eljött az idő, hogy felfrissítsük adóügyi információbázisunkat, megismerkedjünk a 2002. évi változásokkal. A reprezentáció, a kapcsolattartás egyre nagyobb szerepet kap az üzleti életben, érdemes tudni, hogyan élhetünk vele.

Szikra vagy őrláng

Váradi Tamás |  13 060
1 4 (1)

Gázkészülékek vásárlásakor a legtöbb esetben szóba kerül, vajon melyik készüléktípust érdemes választani: őrlángosat vagy elektronikus gyújtásút. Természetesen mindkét változat mellett és ellen is lehet érvelni. A választás megkönnyítésének érdekében kívánom felsorakoztatni érveimet az energiatakarékosság, praktikum, megbízhatóság szempontjaiból megközelítve a kérdést.

Hibafeltárás az épületgépészeti szigetelési rendszereken

Szabó Péter |  2591
1 5 (1)

Az épületgépészek sokszor másodlagos kérdésként kezelik a szigetelés problémáját. Kár, hiszen a nem megfelelő szigetelés nagy mértékben rontja a rendszer hatásfokát. Valószínűleg mindannyian jártunk már harminc-harmincöt fokos kazánházban, ahol a foszló szigetelőanyag alól mindenütt kilátszott a puszta fém. A szigetelés a hab a tortán – fogyasszuk hát jó étvággyal! Cikkünkben olyan kérdést vizsgálunk, amivel szinte minden nap szembetalálkozunk a jelenleg folyó építkezések vagy felújítások során: az épületgépészeti szigetelések helyes vagy kifogásolható szereléstechnikáját. Külön tárgyaljuk az ún. meleg és hideg szigetelőanyagokat, mert eltérhet a szereléstechnikájuk.

A Kreisz család – Apáról fiúra

Veresegyházi Béla |  2738

Az új évben először valami régit szeretnénk bemutatni olvasóinknak, régit, de jót. A középkorban egy-egy család együtt lakott, dolgozott, csak akkor ment el valaki, ha kiházasodott, vagy ha nem jutott elég kenyér az asztalra. Manapság, amikor mindenki egyedül keresi boldogulását, üdítő ellenpéldára találunk a Kreisz családban. Ők azok, akiknél a munka nem megy a családi élet rovására, éppen ellenkezőleg, erősíti az összetartozást.

Szerelési útmutató I.

 3289
1 5 (1)

Az előző oldalakon olvasható cikkben arról írtunk, hogy milyen hibák fordulhatnak elő hűtési, illetve fűtési rendszerek csővezetékeinek szigetelésekor, most induló cikksorozatunkkal, mely a helyes hőszigetelést hivatott bemutatni, lépésről lépésre mutatja be a helyes szigetelési kivitelezést l az a célunk ket, legyen az, nem szigeteljük le megfelelően. Cikksorozatunk elindításával Minőségi, gazdaságos hőszigetelések szakszerű elvégzése Általános irányelvek