VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk október 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2002. január-február

A ½" BB golyóscsapok

 2324

A ½" BB golyóscsapok összehasonlító táblázata

Utazás a gázszerelő igazolvány körül

Szemán Róbert |  3916
1

Arcképes gázszerelő igazolvány. Fontos dolog, rengeteg visszássággal a háttérben. Ezeket nincs szándékunkban most, itt, újra leírni. Azért jelentettük meg az olvasói leveleket, mert egyetértünk tartalmukkal, azért tettük fel a kérdéseinket, mert lényegbevágóknak tartjuk őket. A GM illetékesei is úgy vélik, hogy változtatni kell, változtatni lehet. Szándékukban áll társadalmi célú tévéreklámokat leadatni azért, hogy az embereknek egyáltalán fogalmuk legyen arról, mi is az a gázszerelői igazolvány. Talán lesz idő, mikor a megrendelő azonnal kérni fogja azt a szerelőtől, amikor nem juthat munkához az, akinek nincs. Most a 4750 regisztrált gázszerelőre legalább ugyanennyi regisztrálatlan jut.

Épületgépészeti nyomáspróbák

Cséki István |  22 633
1

A szerelő munkája nem ér véget ott, hogy kivitelezi a rendszert, azt ki kell próbálni, át kell adni, mégpedig ebben a sorrendben. Nagyon kellemetlen az, amikor valamilyen hibára a MEÓ-s jelenlétében derül fény, de a kivitelező egyébként is csak akkor hajthatja nyugodtan álomra a fejét, ha megbizonyosodott róla: jó munkát végzett. Több olvasónk keresett meg minket azzal az igényével, hogy informálódni szeretne az épületgépészeti nyomáspróbákról, mi van a szabványban, hogyan célszerű elvégezni azokat. Az alábbiakban erről olvashatnak.

A geotermikus energia épületgépészeti hasznosításának lehetőségei III.

Kónya Tamás |  2721

Termálvíz közvetlen hasznosítása fűtésre és használati melegvízként. Termálvíz energetikai célú hasznosításának egyik legegyszerűbb módja, amikor a termálvizet közvetlenül vezetjük a hőleadó radiátorokba. Innen a lehűlt termálvizet vagy csurgalékvízként elvezetjük, vagy továbbhasznosításra például használati melegvíz hőcserélőhöz vezetjük.

A reprezentáció és az üzleti ajándék elszámolásának szabályai

Tomcsányi Erzsébet |  2753

Új év, új adózási év. Eljött az idő, hogy felfrissítsük adóügyi információbázisunkat, megismerkedjünk a 2002. évi változásokkal. A reprezentáció, a kapcsolattartás egyre nagyobb szerepet kap az üzleti életben, érdemes tudni, hogyan élhetünk vele.

Szikra vagy őrláng

Váradi Tamás |  10 727
1 4 (1)

Gázkészülékek vásárlásakor a legtöbb esetben szóba kerül, vajon melyik készüléktípust érdemes választani: őrlángosat vagy elektronikus gyújtásút. Természetesen mindkét változat mellett és ellen is lehet érvelni. A választás megkönnyítésének érdekében kívánom felsorakoztatni érveimet az energiatakarékosság, praktikum, megbízhatóság szempontjaiból megközelítve a kérdést.

Hibafeltárás az épületgépészeti szigetelési rendszereken

Szabó Péter |  2467

Az épületgépészek sokszor másodlagos kérdésként kezelik a szigetelés problémáját. Kár, hiszen a nem megfelelő szigetelés nagy mértékben rontja a rendszer hatásfokát. Valószínűleg mindannyian jártunk már harminc-harmincöt fokos kazánházban, ahol a foszló szigetelőanyag alól mindenütt kilátszott a puszta fém. A szigetelés a hab a tortán – fogyasszuk hát jó étvággyal! Cikkünkben olyan kérdést vizsgálunk, amivel szinte minden nap szembetalálkozunk a jelenleg folyó építkezések vagy felújítások során: az épületgépészeti szigetelések helyes vagy kifogásolható szereléstechnikáját. Külön tárgyaljuk az ún. meleg és hideg szigetelőanyagokat, mert eltérhet a szereléstechnikájuk.

A Kreisz család – Apáról fiúra

Veresegyházi Béla |  2637

Az új évben először valami régit szeretnénk bemutatni olvasóinknak, régit, de jót. A középkorban egy-egy család együtt lakott, dolgozott, csak akkor ment el valaki, ha kiházasodott, vagy ha nem jutott elég kenyér az asztalra. Manapság, amikor mindenki egyedül keresi boldogulását, üdítő ellenpéldára találunk a Kreisz családban. Ők azok, akiknél a munka nem megy a családi élet rovására, éppen ellenkezőleg, erősíti az összetartozást.

Szerelési útmutató I.

 3117

Az előző oldalakon olvasható cikkben arról írtunk, hogy milyen hibák fordulhatnak elő hűtési, illetve fűtési rendszerek csővezetékeinek szigetelésekor, most induló cikksorozatunkkal, mely a helyes hőszigetelést hivatott bemutatni, lépésről lépésre mutatja be a helyes szigetelési kivitelezést l az a célunk ket, legyen az, nem szigeteljük le megfelelően. Cikksorozatunk elindításával Minőségi, gazdaságos hőszigetelések szakszerű elvégzése Általános irányelvek