Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A geotermikus energia épületgépészeti hasznosításának lehetőségei III.

2002/1-2. lapszám | Kónya Tamás |  3128 |

Figylem! Ez a cikk 20 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Termálvíz közvetlen hasznosítása fűtésre és használati melegvízként. Termálvíz energetikai célú hasznosításának egyik legegyszerűbb módja, amikor a termálvizet közvetlenül vezetjük a hőleadó radiátorokba. Innen a lehűlt termálvizet vagy csurgalékvízként elvezetjük, vagy továbbhasznosításra például használati melegvíz hőcserélőhöz vezetjük.

Termálvíz közvetlen hasznosítása fűtésre és használati melegvízként

Termálvíz energetikai célú hasznosításának egyik legegyszerűbb módja, amikor a termálvizet közvetlenül vezetjük a hőleadó radiátorokba. Innen a lehűlt termálvizet vagy csurgalékvízként elvezetjük, vagy továbbhasznosításra például használati melegvíz hőcserélőhöz vezetjük.

A 1. ábra szerinti hasznosítás jellemzői, korlátai:

 • Kétségtelen előny, hogy nem bonyolult a rendszer, egyszerű, áttekinthető.
 • Törekedni kell a több hőmérsékletszintű hasznosításra.
 • Hátránya, hogy
  • energiapazarló, rosszul szabályozható,
  • a vízkövesedés és a korrózió az egész fűtési rendszert veszélyezteti, emiatt a termálvíz összetételétől nagyban függ az ilyen módon történő hasznosítás lehetősége,
  • az elsődleges hasznosítás után elvezetett csurgalékvíz biztosan környezetszennyező.

Az 2. ábrán a hévízkút vizét közvetlenül vezetjük az épületek használati melegvíz csőhálózatába.

Ezt csak akkor tehetjük meg, ha a csapolókon kifolyó meleg víz

 • hőmérséklete a szabványban előírt tartományban (40 -55 °C) van,
 • kémiai összetétele megfelel az ivóvízre vonatkozó előírásoknak.

Ha a termálkút által felszínre hozott víz hőmérséklete magas és emiatt a megengedettnél melegebb víz folyna ki a csapolókból, a termálvizet előzetesen hűteni kell, például hideg víz hozzákeverésével.

Hideg víz bekeverése jelent akkor is megoldást, ha a termálvíz egyes kémiai összetevői a megengedettnél nagyobb koncentrációban vannak jelen. Higítással határérték alatti koncentráció állítható be, de csak abban az esetben, ha emiatt nem csökken le nagyon a vízhőmérséklet.

Természetesen az egész csőhálózat elvízkövesedésének és fokozott mértékű korróziójának veszélye itt is fennáll. Az elcsurgó lehűlt melegvíz /például a fürdőkád szennyvize/ a csatornahálózatba kerül, a környezetet kevéssé szennyezi, mert itt felhígul, elegyedik az egyéb házi szennyvizekkel.

Termálvíz hasznosítása hőcserélő közbeiktatásával

Az eddigiekkel szemben a hőcserélős hasznosításnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy a termálvíz közvetlenül nem érintkezik az egész fűtési vagy használati melegvíz hálózattal, a hőleadókkal és egyéb gépészeti berendezésekkel. Vízkőkiválással, nagyobb mértékű korrózióval csak kisebb területen, a hőcserélővel bezáróan kell számolni. Jobbak a lehetőségei a központi hőmérséklet- szabályozásnak is. A 3. ábra szerint használati melegvizet állítunk elő közüzemi hidegvízből.

A 4. ábra szerint a lehűlt fűtési melegvizet az épület hőközpontjában elhelyezett hőcserélő segítségével melegítjük újra. 

Az 5. ábra két különböző hőmérsékletszintű hőhasznosítást mutat be. Az első lépcsőben fűtési melegvizet, a másodikban használati melegvizet állítunk elő. Ehhez hasonló műszaki megoldásról lesz szó a következő részben.

Folytatjuk.

HMV előállítás