Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2001. március

A tudatlanság biztonságával

Dr. Chappon Miklós |  2903

Sokan ismerik már azt a véleményemet, mely szerint az ember által elkövethető egyik legnagyobb bűn az igénytelenség.

Törülközőszárítos radiátorok

Csorba Tamás |  5800
1 5 (1)

A törülközőszárítós radiátorok alkalmazása az elmúlt évtizedben jelentős mértékben elterjedt, és napjainkban egyre nagyobb az igény ezekre a termékekre a termékválaszték folyamatos bővülése mellett. Vajon mi lehet ezen termék térhódításának hátterében? Hiszen a törülközőszárítós radiátorok ára – hőteljesítményre vetítve – igen magas, a „hagyományos” hőleadók árának többszörösét is elérheti.

Beépített fűtőtestek szerelése

Drexler Péter |  3334

Az épületgépészeti termékek folyamatos fejlesztése összhangban áll a finomodó felhasználói igényekkel.

Nagy terek fűtése II.

|  3875
1 5 (1)

Azt hiszem, mindenkit, aki gyakorolja a szakmát - bevallva vagy elhallgatva - zavar, ha egy szakmai írás hosszan foglalkozik a téma mélyebb fizikai összefüggéseivel, és azt végeláthatatlan egyenlethalmazok, többoldalas levezetések és függvények ábrázolásával próbálja olvasóinak közvetíteni. Érthetô ez az idegenkedés, mert a végfelhasználót (megrendelôt, kivitelezôt, érdeklôdôt) ezen összefüggések gyakorlatban történô viselkedése, működése és egymásra gyakorolt hatása foglalkoztatja.

Központi pórszívó A kihasználatlan lehetőség

Kucsera Mihály |  4443

A központi porszívó hazai megjelenését a ´90-es évek elejére datálhatjuk. Elterjedését inkább ismeretlensége és feltételezett drágasága, mintsem tényleges ára hátráltatta. Valójában a 2"-os PVC csővezeték beszerelése az építés során viszonylag alacsony költséggel megoldható, és ez már biztosítja a rendszer utólag bármikor befejezhető üzembe helyezését.

Kazán a háztetőn, avagy a napkollektor mint hőtermelő berendezés VI.

|  3442

A medve ugyan visszabújt a barlangjába, a reménykedô napkollektor-szerelôk azonban már tudják: végérvényesen itt a tavasz, kezdôdik a szezon. Immár a második éves támogatási rendszer is reménykedéssel tölti meg szívünket: az egy lakásra szóló fejkvótát 200 000 Ft-ról 250 000 Ft-ra emelte a Gazdasági Minisztérium a Széchenyi-terv keretében.

A számítógép felhasználás lehetősége az épületgépészetben III.

|  2729

Elôzô lapszámunkban a számítógéphardver összetevôit tekintettük át vázlatosan. Most már rátérhetünk - megint csak alapfokon - a valóban felhasználói ismeretek bemutatására, te hát az általunk alkalmazott programok, a szoftverek áttekintésére. Most a szövegszerkesztô elônyeit kívánjuk tárgyalni, a cikksorozat következô részében pedig már a költségvetés-készítô programcsaládokkal kezdünk el foglalkozni.

Kutak, kútszivattyúk, szivattyúk III.

|  5671

Kútszivattyúk elhelyezésének körülményei.  Ásott kutak esetében, ha a búvárszivattyúval emeljük ki a vizet, akkor a szivattyú a termelôcsô végére van rögzítve úgy, hogy csapadékszegény idôszakban is legalább egy másfél méterrel legyen az üzemi vízszint alatt.

Találkozás a 100 éves dr. Endre Árpáddal

Szemán Róbert |  3496
1 5 (1)

Amint erről már múlt lapszámunkban is beszámoltunk, a közelmúltban ünnepelte 100. születésnapját dr. Endre Árpád. E kiemelkedő évforduló alkalmat adott, hogy az épületgépész generációkat felnevelő tanárral interjút készítve, bepillantást nyerhessünk szakmánk múltjának, jelenének és jövőjének néhány vonatkozásába.

Nem csak épületgépészeknek

Szontág László |  3600
1 5 (1)

A budapesti Szent István Bazilikában jártunk

Adósarok

Vadász Iván |  3270

Tulajdonosi kölcsön, negatív pénztár, bizonyítási teher