Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szemán Róbert

VGF&HKL főszerkesztő, épületgépész mérnök

 30 508 | |

 Szemán Róbert

2000-ben alapította a „Víz-, gáz-, fűtéstechnika szaklap Szerelőknek” című szakmai lapot, amit saját építőipari tapasztalatai és a piacon akkor információhiányként megjelenő szakmai igény, a hirtelen megjelenő sok új technológia alapozott meg. Mára a szakma vezető információs tudástára, szakmai orgánuma, ami kiegészülve a hűtő, klíma és légtechnikai szakágakkal már VGF&HKL szaklap néven kerül kiadásra.

Az ügyvezetése alatt irányított kiadó terméke a Villanyszerelők Lapja, amely máig piacvezető épületvillamossági szaklap. Éveken át jelentette meg az Épületgépészeti és Villanyszerelési Ki-kicsodákat, amik akkor hiánypótló piacismeretet nyújtottak az olvasóknak. Az elmúlt években nem csak a nyomtatott szaksajtóban, de az online szakmai kommunikációban is vezető szerepet betöltő kiadó saját felületein, online közösségi oldalakon és VGF Home néven már videós online csatornákon is egyedülálló. Máig a legnagyobb hazai szakmai közönséget éri el a szaklapok előfizetői által, így meghatározó kommunikációs szakembere az iparágnak. 2004-től alapítója és ügyvezetője az Épületgépész Unió-nak, ami egy kivitelezőket és kereskedőket egyaránt tömörítő, gazdasági alapokon működő szakmai összefogás. Díjai, szakmai elismerései: 2001 – Az Év Épületgépész Vállalkozója 2003 – Macskásy Árpád-díj 2014 – Az Év Épületgépész Mérnöke (A VGF szaklap alapításáért és főszerkesztői munkájáért).

1986-ban végzett a Vági István Építőipari és Épületgépészeti szakközépiskola épületgépész szakirányán, majd 1990-ben szerzett épületgépész diplomát a Pollack Mihály műszaki főiskolán. 1986 és 1991 között főállású kenus sportoló volt, majd szakmai karrierjét 1991-ben alapított saját cégével kezdte, ami eleinte épületgépészeti kivitelezéssel és tervezéssel foglalkozott, majd 1993-tól kereskedelmi profillal bővült, mára többmilliárdos cégként egyik meghatározója a hazai épületgépész kereskedelemnek.1996-ban korábbi évfolyamtársaival közösen generálkivitelező részvénytársaság alapító tagja volt, amiben elsősorban az acélszerkezetépítési-projekteket irányította, majd 5 év után kiszállt a vállaltból.

Szemán Róbert cikkei

47 cikk. Lapozó:

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

2015. november 13. |  1174
Társszerző: Lantos Tivadar

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

Szemán Róbert

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 3. |  2335
Társszerző: Veresegyházi Béla

A VGF, a korábban már három szakmai szervezet, a homlokzati égéstermék-elvezetési előírások módosításáról szóló beadványát támogatva, szakmai vitát és egyeztetést kezdeményez az indokolatlanul szigorú előírások megváltoztatásáról. ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma! Ha ez is fontos és hasznos, fogjunk össze most is!

Szemán Róbert

Aki időt nyer, ErP-t nyer!

Most a kommunikáció lehet a legfontosabb

2015. november 3. |  2027
Társszerző: Lantos Tivadar

„Felszállt a fehér füst”, 2016. július 1-jéig még használatba lehet venni a hagyományos gázkészülékeket a lakossági fogyasztók számára. Nagyfogyasztókra ez a módosítás nem vonatkozik, ott maradt a szeptember 26. Kérdés, hogy elég lesz-e ez az idő a felkészülésre? Egyesek szerint igen, mások a valódi problémák elnyújtását látják az új határidőben. A szakma két évet kért, ebből tíz hónap maradt.

Konferencia a homlokzati elvezetések könnyítéséért

2015. november 5. |  4142
Társszerző: Veresegyházi Béla

A VGF kezdeményezi a homlokzati füstgáz-elvezetések indokolatlanul szigorú előírásainak megváltoztatását! ErP-ügyben már sikeresen és eredményesen összefogott a szakma, fogjunk össze most is! Az ErP konferencián a legparázsabb vita e témában alakult ki; a gépészkivitelezők indulatosan érveltek az ésszerűtlen szabályozás ellen, melyre a kéményseprő-szakma képviselője a jelenlegi előírások ismertetésével válaszolt. Véleményünk szerint az ErP-szigorítások bevezetésével fenntarthatatlanok azok a rendelkezések (pl. 2 és 10 méteres szabály), amelyek megvalósíthatatlanná teszik a homlokzati füstgáz-elvezetést.

15 éves a VGF

2015. április 3. |  1699

Tizenöt éve nem kis feladatra vállalkoztunk. A semmiből, tapasztalat és újságírói gyakorlat nélkül, egy épületgépész szaklap kiadását tűztük ki célul. Tudtuk, hogy a szkma igényel egy olvasható, nagy példányszámú és jól terjesztett, havi megjelenésű magazint. Nemcsak a mérnököknek, hanem szélesebb szakmai közönségnek szántuk az újságot, Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szerelőknek cím alatt megjelentetve. Most már biztosan állítható, hogy sikert értünk el, és a százötven lapszám több ezer szakcikke hozzájárult az épületgépész társadalom informálásához.

Szemán Róbert

Cseh Laci: az élsportoló és az épületgépészet

2015. március 2. |  3474
Társszerző: Lantos Tivadar
1 5 (1)

Egy ház okosan megtervezett, szakszerűen kivitelezett épületgépészet nélkül nem válhat igazi kényelmes otthonná. Hogy mennyire igaz ez a feltevés, erről kérdeztük a világbajnok, olimpiai ezüstérmes úszót, Cseh Lászlót a Magyar Épületgépészek Napján, aki az egyik műanyagcsőgyártó cég meghívására látogatott el a rendezvényre. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a BME-n tanuló sportoló hogyan viszonyul a szakmához, otthona építése során milyen anyagokat, berendezéseket használt fel.

Nyílt levél a belügyminiszterhez

2014. december 8. |  518
Társszerző: Veresegyházi Béla

Tisztelt Belügyminiszter Úr! Egy a hatáskörébe tartozó, életeket veszélyeztető problémára szeretnénk felhívni a figyelmét. A probléma, amely nem más, mint a CO-vészjelzők forgalomba hozatali szabályozatlansága, orvosolható kormányzati szinten.

Horganyzott acélcsövek

2014. szeptember 5. |  18 232
Társszerző: Fábián Attila
2

Kétségbeesett egyéni vállalkozó kereste meg szerkesztőségünket történetével, egy olyan kolléga, akinek egész egzisztenciája veszélybe került egy bírósági döntés után, amely több tízmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte. Mi aztán több hasonló esetre is fényt derítettünk.

Azért a víz az úr – Mélygarázsok kereszttűzben

2014. március 4. |  5979
Társszerző: Fábián Attila

Felhőszakadáskor elöntötte a csatorna- és az esővíz egy mélygarázs -2. szintjét egy budapesti társasházban. A kár 15 millió forint volt, emiatt a biztosító pert indított a három épületgépész cég: a generálkivitelező, illetve két gépészkivitelező alvállalkozó ellen, de a szakértő megállapította, hogy a balesetet nem kivitelezési hiba, hanem a rossz tervezés okozta. Egy újabb érdekes történet a magyar építőipar hétköznapjaiból.

Néhány Kiválasztott Magyar Épületgépész Szövetsége

2013. március 18. |  4934
1 5 (1)

A Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége úgy döntött, hogy egységes marad, és nem enged soraiba olyanokat, akik szerint lehetne ezt jobban is csinálni. A kérdés már csak az, hogy mi mögött sorakoznak fel a tisztelt urak, és mennyien? Azaz: a MÉGSZ egyenlő az elnökével, avagy az elnökségével, akik szerintünk – tisztelet a kivételnek – nem azért és nem úgy dolgoznak, hogy a szakma jobb legyen? Jó szándékunk újabb jeleként az általuk hozzánk eljuttatott közleményt változtatás nélkül leközöltük decemberi lapszámunkban.

A látszat csalhat

A MÉGSZ elnöksége cáfolja és visszautasítja a méltatlan támadás állításait

2012. november 26. |  9363

Előző, azaz novemberi lapszámunkban megjelent egy cikk a tollamból, „MÉGSZ: Kiállítás Szervezők Szövetsége?” címmel. Sejtettem, hogy éles vitákat kavar majd, ez így is lett. Valaki elindult, talán jó felé.

Szemán Róbert

A VGF szerkesztőségének első 10 éve

2010. április 13. |  1473

Sokat gondolkodtam azon, hogy miről írjak a 10 éves VGF születésnapi számába. Szerkesztőként mindig az volt és továbbra is az a véleményem, hogy Tisztelt Előfizetőink – akik számunkra a legfontosabbak, hiszen nekik írjuk az újságot – nem kíváncsiak a főszerkesztő személyes élményeire és a szerkesztőség belső híreire. Remélem, az eddigi lapszámokon látszik ez a törekvésem, mert nem tördeltük tele a lapot sem fényképekkel, sem különféle céges utazási beszámolókkal.

Szennyvíz a lakásban

2009. április 16. |  5469
Társszerző: Fülöp Miklós
1 5 (1)

E havi tanulságos történetünk szorosan kapcsolódik a március számunkban megjelent visszatorlás-gátlóval foglalkozó cikkhez, akár annak a folytatása is lehetne, rávilágítva az említett szerelvény fontosságára.  Főhősünk éppen lakásvásárláson töri a fejét. A választás végül egy régi építésű XI. kerületi sorházi lakásra esett, amely ugyan elég drága volt, de kitűnő fekvése és a jó környék kárpótolták a házaspárt a magas vételárért.

Válság van, volt és lesz

2009. április 8. |  2200

Néhány nappal ezelőtt a Pécsi Egyetem által szervezett szakmai napon egy vezető épületgépészeti cég képviselője kérte, hogy ha cikket írunk, akkor véletlenül se rontsuk tovább az országban és a gazdaságban uralkodó negatív hangulatot. Véleménye szerint a nagyon borús helyzetértékelés és a pánik tovább gerjeszti a napjainkban dúló bizonytalan állapotot.

Mi is a fan-coil?

2001. június 10. |  32 466
1

Cikkünk kezdetén elnézést kell kérnem azoktól, akik megfelelő tudás és előképzettség birtokában vannak, de most valóban az alapoktól kezdünk. Miért?

Tervező tervezzen, szerelő szereljen!!

2004. június 10. |  12 872

2004 évi áprilisi lapszámunkban az Év szerelője pályázat díjnyertesének írását a hitelesség érdekében változtatás nélkül tettük közzé. Félreérthető volt a leközölt írásban, hogy a tervezési feladatot ki végezte valójában, ezért a Tisztelt Olvasóktól elnézést kérünk! Szerkesztőségünk azonban a pályázatok elbírálását megelőzően tájékozódott a tervezés vonatkozásában is.

Gázáramemelés

2001. július 10. |  2856

Néhány szó a... Gázóraemelés elmaradásának árnyoldalairól

Csatlakozunk, de mihez???

2004. április 10. |  2384

2004. május 1. minden bizonnyal jelentős dátumként fog bekerülni hazánk történelmébe. Most megjelenő lapszámunk az utolsó, mely még ezen időpont előtt jelenik meg. Talán sokan unják már ezt a témát, hiszen az összes média ezzel foglalkozott és foglalkozik, de ezt mi eddig még nem tettük, és úgy vélem, talán sikerül írásomban a szokványostól eltérő nézőpontot is bemutatni. Mi is az EU?

Pokoli torony,avagy a magasság ára

2002. június 10. |  3263

Az építőipari fellendülés hatására néhány épületgépész mester olyan formabontó feladatokat is kap, melyek kivitelezésében kellő tapasztalatot még nem szerzett, így a tanulópénzt is meg kell fizetnie. A következő néhány sorban megpróbálunk egy problémakört felvázolni és arra olyan megoldási javaslatot tenni, ami mentesít az esetleges garanciális kötelezettségek viselése alól az átlagosnál magasabb építmények esetén.

Néhány szó az épületgépészetről

2002. április 10. |  2346

Tavaly a HUNGAROTHERM kiállítás idején megjelent számunkban a szakkereskedelem helyzetéről és felelősségéről írtunk. Most a Construma Építőipari Kiállítás idején úgy érezzük, ismét foglalkoznunk kell a szakma általános helyzetével és nem csak szerelési – problémamegoldási módszerek férnek be ezen megemelt példányszámú kiadványunkba. Az úgy egy évvel ez előtti cikkhez képest a kereskedelem helyzete még inkább romlott, átláthatatlanabbá vált. Reméljük mostani témánk egyszerűbb. Miről is van szó?

47 cikk. Lapozó: