Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk március 1-jén jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2010. április

A VGF szerkesztőségének első 10 éve

A VGF szerkesztőségének első 10 éve

 632

Sokat gondolkodtam azon, hogy miről írjak a 10 éves VGF születésnapi számába. Szerkesztőként mindig az volt és továbbra is az a véleményem, hogy Tisztelt Előfizetőink – akik számunkra a legfontosabbak, hiszen nekik írjuk az újságot – nem kíváncsiak a főszerkesztő személyes élményeire és a szerkesztőség belső híreire. Remélem, az eddigi lapszámokon látszik ez a törekvésem, mert nem tördeltük tele a lapot sem fényképekkel, sem különféle céges utazási beszámolókkal.

10 év az épületgépészetben és a szaksajtóban

10 év az épületgépészetben és a szaksajtóban

 576

10 éve nagyon más világ volt Magyarországon – nem megyünk bele a témába; most, a választások környékén úgyis minden ettől hangos.

Gázbalesetek - megtörtént esetek és tanulságaik I.

Gázbalesetek - megtörtént esetek és tanulságaik I.

 1252
1

Sajnos nem múlik el fűtési szezon anélkül, hogy valamilyen „gázos” balesetről ne értesülnénk. Ezek többnyire a szén-monoxid-mérgezésekre vezethetők vissza, ám – talán nem elég köztudottan – más jellegű balesetek is tarkítják a szomorú statisztikát.

50-100 kW maximális hőteljesítményű fűtő kondenzációs kazánok

50-100 kW maximális hőteljesítményű fűtő kondenzációs kazánok

Áttekintő táblázat

 3680

50-100 kW maximális hőteljesítményű fűtő kondenzációs kazánok

50-100 kW maximális hőteljesítményű fűtő kondenzációs kazánok II.

50-100 kW maximális hőteljesítményű fűtő kondenzációs kazánok II.

Áttekintő táblázat

 633

50-100 kW maximális hőteljesítményű fűtő kondenzációs kazánok II.

Mi köze a pókernek az épületgépészethez?

Mi köze a pókernek az épületgépészethez?

 3269

Népszerű, egyre népszerűbb játék a póker, egyre többen játsszák Magyarországon is. A játék sava-borsa a blöff, amikor bárki tehet úgy, mintha jó lapja lenne, és ha ezt elhiszik neki, nos, akkor meg sem kell mutatnia. „Virítani” csak akkor kell, ha ennek árát a tét megadásával valaki megfizeti. A póker esetében létezik a blöff. Győrben egy cég fele árért kínált fűtést, de a csodamasina soha nem készült el, a lakók decemberben és januárban elemezték – utólag – hiszékenységük történetét. Az üzleti modell szintén érdekes, ugyanis bár részben, egészben folytak munkálatok, ezeket a vállalkozó nem fizette ki, pénzmozgás nem volt.

Hornyos csőkötés: új lehetőség a csőszerelésben

Hornyos csőkötés: új lehetőség a csőszerelésben

 8354
1

Egyre nő az igény a gyors és precíz csőszerelésre az épületgépészeti, ipari acél csővezetékek szerelésénél is. Magyarországon még kevésbé ismert a mechanikus hornyos csőkötés, ami túlmutat azon, hogy összekötjük a csöveket, idomokat és szelepeket, hiszen a technológiával egyúttal gondoskodhatunk a hőtágulás, a rezgéscsillapítás és a tengelyvonaltól való eltérés kezeléséről is. Az épületek csövezése eddig kevésbé volt fontos, inkább passzív szerepet töltött be a rendszer működésében. A hornyos csőkötéssel ez magasabb szintre emelkedhet, a különleges tulajdonságoknak köszönhetően.

Fű­té­si rend­sze­rek víz­ke­ze­lé­se III.

Fű­té­si rend­sze­rek víz­ke­ze­lé­se III.

Paller Tamás |  6940
1 5 (1)

A fűtésrendszerekben fűtőközegként sok esetben csapvizet használnak. A csapvíz tartalmaz oldott ásványi sókat, melyek szükségesek életfolyamatainkhoz. Ezeknek az oldott sóknak egyik tulajdonságuk, hogy a víz melegítésének hatására kiválnak a vízből (kémiai és vízkeménységi fogalmak a keretes írásban), és vízkő formájában lerakódásokat okoznak kazánok hőcserélőiben is, ezáltal rontják azok hatásfokát. A vízben oldott sók mennyiségét az ún. keménységi fokkal (nk°) szokás megadni. 1 német keménységi fokú víz 1 köbdeciméterében (literjében) 10 mg kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium vagy magnézium található oldott állapotban.

Kazánok biológiai szennyezettsége

Kazánok biológiai szennyezettsége

Harangozó Bettina |  2805

A kazánokban is előfordulhat az a helyzet, hogy a csövekben elszaporodnak a baktériumok, és ezek eltömítik a rendszert. A nyári időszakban, mikor a rendszer kihűl, a radiátorokban lévő vízben megjelennek bizonyos baktériumok, mikroorganizmusok. Ezeknek a problémáknak az okait keressük és vizsgáljuk az alábbiakban. A vízszolgáltatók által a vízhez hozzáadott klór elpusztítja. De csináljunk egy egyszerű kísérletet. Engendjünk csapvizet egy pohárba, és várjunk. Pár nap múlva zavaros lesz, és később bűz is megjelenik, mely a baktériumok jelentlétére utal. A klór csökkenő koncentrációja és az oxigén jelenléte az oka megjelenésüknek. A radiátorokban lévő mikroorganizmusok is táplálkozhatnak oxigénnel, mivel a vízzel oxigén is bekerül a csőrendszerbe, de inkább a nitrogénnel táplálkozó baktériumoknak kedvez az ilyen jellegű környezet, mint például a Nitrosomonas és a Nitrobacter.

Sugárzó hűtés-fűtés

Sugárzó hűtés-fűtés

Csizmazia Gábor |  6421
1

Képzeljenek el egy lakást, amelyben sem fűtőtestek, sem pedig légkondicionáló berendezések nincsenek. Sőt, a fűtésre lényegesen kevesebb energiára van szükség, mint a hagyományos rendszereknél, nyáron pedig ugyanez a rendszer gondoskodik a kellemesen hűs szobahőmérsékletről. A padlófűtés-hűtés és a falfűtés-hűtés egyre nagyobb teret hódít, nem véletlenül. Ezek a rendszerek igazán korszerűnek, takarékosnak és kényelmesnek számítanak. Az emelkedő energiaárak mellett bizony mindenkinek jól át kell gondolnia, mivel és legfőképpen hogyan biztosítja a meleget lakásában.

Szerelői trükkök mindenkinek

Szerelői trükkök mindenkinek

 15 006
1

Azt gondolom, immár néhány éve, hogy a padlófűtés része lett életünknek – semmi különös, megtanultuk, megszoktuk, csináljuk, használjuk, élvezzük, mert jó dolog. Még szerencsénk is van, mert építész kollégáink is segítenek a tökéletes technológia kialakításában, hiszen nekik is fontos ez. Mégis, ezen a télen két olyan munkát is figyelemmel követhettem folyamatosan és nagyon közelről, ahol azt kellett éreznem, a padlófűtés technológiájának bármely eleme egy-egy csoda, el kell rontani, vagy másképp nézve: lehetetlen jól végrehajtani!

Válaszlehetőségek a gázválságra

Válaszlehetőségek a gázválságra

 4986

2009. január 6. és 20. között Oroszország és Ukrajna között árvita miatt szünetelt a... gázszállítás az orenburgi gázszállító vezetéken, melyen a földgáz Oroszországból a kitermelés helyétől Ukrajna nyugati határig eljut. Ennek hatására Közép- és Nyugat-Európa számos országában eltérő jellegű, nagyságú földgázellátási gondok merültek fel. Hazánkban ezen időszak alatt gázkorlátozásra került sor az 500 m3/h teljesítmény feletti fogyasztók körében. A teljes időtartam alatt az ún. I. kategóriájú korlátozás az erőműveket és a nagyobb ipari fogyasztókat érintette. Két napon, január 7-én és 8-án sor került a következő, II. kategória elrendelésére is. A hazai jelentős földalatti gáztároló-kapacitásnak - 53 millió m3/nap - köszönhetően a lakosság és a kommunális fogyasztók korlátozására nem került sor. Ha visszagondolunk, akkor rövid időn belül ez már a második gázszállítási anomália volt, mely az orosz–ukrán gázárvita kapcsán jelentkezett.

Kiaknázatlan lehetőségek a fűtéskorszerűsítésben

Kiaknázatlan lehetőségek a fűtéskorszerűsítésben

Fáy Jenő |  6539
1

A mennyezetfűtések térhódítása lehetőséget nyújt a felújításra szoruló épületek fűtéskorszerűsítésére, energiafelhasználásuk csökkentésére, valamint kellemes komfortérzet kialakítására. Ez a fűtési megoldás egyaránt alkalmas hőszivattyúval, gáz- és szilárd tüzelésű kazánnal történő üzemeltetésre, emiatt a fűtésrendszer korszerű és energiatakarékos lesz. Kérdésként felmerül, miért kerül kevesebbe egy ilyen rendszer üzemeltetése? Cikkemben megpróbálom a hagyományos és a mennyezetfűtést a gazdaságosság előtérbe helyezésével összehasonlítani. A közhiedelemmel ellentétben a mennyezetfűtés esetén a mennyezet alatti hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos radiátoros fűtésnél, amiatt, mert a hőt sugárzással és nem konvekcióval közvetíti.

Osztó-gyűjtők a víz- és fűtési rendszerekben

Osztó-gyűjtők a víz- és fűtési rendszerekben

 6700
1

Ma a korszerű víz- és fűtési rendszerek szerelésénél merőben más építési módokat kell alkalmazni, mint amíg a különféle anyagú és szerkezetű hajlékony csövek teret nem nyertek. Ezeknek a komponenseknek az elterjedésével egy időben a korábban megszokottaktól teljesen eltérő igények jelentek meg. A fejlődés meglehetősen hosszú ideig tartott, amíg eljutottunk az egyszerű, 3/4”, 1”, 5/4”-os gerincméretű, 1/2”-os külső vagy belső menetű leágazástól a mai eurokónuszos adapter csatlakozásáig és ennek általános elfogadásáig, addig 10-15 év telt el.

A Magyar Hőszivattyú Szövetség aktuális hírei

A Magyar Hőszivattyú Szövetség aktuális hírei

 2961

A beszámolót azzal az örömteli hírrel kezdhetjük, hogy a magyar közigazgatás hosszú útvesztőin türelemmel végigmenve a MAHŐSZ cégbírósági bejegyzése megtörtént 14.Pk.61.058/2009/2. szám alatt. Ennek következtében elérkezett az idő, hogy tagságunk felé a 2009/2010. évi tagdíjak bekérésére a leveleket postázzuk. Ezzel éves költségvetésünk egy része megalapozottá válik.

Falsík alatti WC-tartályok - esztétikus külső, intelligens belső

Falsík alatti WC-tartályok - esztétikus külső, intelligens belső

 3707
1

Amikor WC-tartálykérdésben döntünk, választhatunk falon kívüli, látható, vagy falsík alatti, elburkolt megoldás közül. Mára a falsík alatti WC-tartályok beépítése - főként az új építésű házaknál és a felújításoknál - általánossá vált. Ezek a termékek méltán népszerűek az építkezők és a kivitelezők körében egyaránt. Egy átgondoltan fejlesztett gyártmány - szerelőbarát megoldásai révén - nagyon megkönnyítheti a helyszíni munkavégzést. A végeredmény pedig egy hosszú távon, üzembiztosan és komfortosan működő WC-tartály a megrendelő megelégedésére.

Az a bizonyos FEKETELISTA

Az a bizonyos FEKETELISTA

 2727

Hová tart ez a világ? Kérdezzük az utóbbi időben egyre többször, magunktól vagy ismerőseinktől, kollégáinktól. Az erkölcs, az illem, a jóindulat, jóakarat, kedvesség, türelem, szelídség, korrektség helyeit egyre inkább a harag, gyűlölet, gonoszság, türelmetlenség, rosszindulat veszi át a mindennapi emberi kapcsolatokban. Az elvárások, az igények nagyon nagy méreteket öltöttek, de ezeknek az árait nehézkesen vagy egyáltalán nem akarja egyre több ember kifizetni. Addig semmi probléma, ameddig ezekkel az emberekkel kapcsolatba nem kerülünk, viszont amint üzleti vagy munkaköri kapcsolat jön létre közöttünk, azonnal bosszantóvá, dühítővé, idegőrlővé, ne adj’ isten fenyegetővé válnak a számunkra. Dolgozzunk, végezzünk korrekt munkát korrekt áron, és ha nem fizetnek ki, fogjuk be a szánkat és lépjünk tovább! Miért, TUDSZ VALAMIT CSINÁLNI??? Ismerős szavak?

Hamisított kazánokat foglalt le a VPOP

Hamisított kazánokat foglalt le a VPOP

 3318
1 4 (1)

Több mint hetven hamisított kazánt foglaltak le a vámosok az ország több pontján házkutatások során. Egy Vas megyei gazdasági társaság vezetője ellen áru hamis megjelölése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás. A vámnyomozók bűnügyi információk alapján megállapították, hogy egy magyar állampolgár irányítása alatt álló kft. olyan „B-30” megnevezésű kazánt gyártott és hozott kereskedelmi forgalomba egy országos hálózattal rendelkező kft.-n keresztül, amely kazán a CALOR 2000 Kft. által kifejlesztett és gyártott, a köztudatban „lébényi kazán” néven ismert kazánnal külsőre megegyező.

Az ember melegségre vágyik

Az ember melegségre vágyik

 2889

Az ember melegségre vágyik, no meg időnként egy kis flancra. Általában nem csinálunk nagy felhajtást a bennünket körülvevő tárgyak milyenségét illetően. Többnyire beérjük a praktikussal, ami jó esetben megközelíti az ár-értékarányost, mellyel igazságérzetünk is megbékél. Ezen szemlélet meghonosodásában a sokféle felhanggal illetett „átkos” konfekcióipara és a jelenkor gazdasági törpejárása egyaránt hatékonyan közreműködött. Vesszük a reklámok, a beharangozott akciók tömegtermékeit, és valahogy elvagyunk velük. Néha azonban jólesik kirúgni a hámból.

Beállítási és diagnosztikai sajátosságok egy modern gázkészülék vezérlőpaneljén

Beállítási és diagnosztikai sajátosságok egy modern gázkészülék vezérlőpaneljén

 4429

Látszólag szinte minden gázüzemű hőtermelő egyforma: hőigény esetén begyújt, fűt és meleg vizet készít a végfelhasználó igényeinek megfelelően. Egy laikus ember úgy gondolja, ennyi talán elegendő is a tökéletes működéshez. Ma is sok üzemeltető álma, hogy csak néhány forgató- vagy nyomógombot kelljen kezelni a készülék működtetése során.

A pelletfűtés I.

A pelletfűtés I.

Burján Zoltán |  3733

Azon feladatunkra, amit ma a világ energia-felhasználásának problematikájaként, illetve a klímaváltozás kihívásaként aposztrofálunk, igencsak jellemző „a tett halála az okoskodás”-szerű semmittevés. Tényekre, tendenciákra alapuló józan következtetések és tartós (fenntartható) megoldást eredményező komplex szemlélet szorul háttérbe az eleve rosszul feltett kérdéseket megválaszolni szándékozó, többnyire parttalan, az ügynek csak részleteit érintő vitákban. Az ugyanis, hogy a fosszilis energiahordozó-készletek kimerülése 20 vagy 100 évre tehető-e, lehet polémia tárgya, s természetesen nem is érdektelen. Ám ez elkendőzi a lényeget: a fosszilis energiahordozók felhasználásnak mértéke lényegesen gyorsabb ütemű, mint ezen energiaforrások újrakeletkezési sebessége, azaz a készletek fogynak.

A csatornázás kezdetei

A csatornázás kezdetei

 3594
1 4 (1)

A káros vizek elvezetése minden településnek feladata, világvárossá válásának pedig létfeltétele. Budapest több mint másfél évezredes településfejlődése során különböző módszerek felhasználásával alakult ki a ma is működő csatornázási rendszer és szervezete. E műszaki jellegű tevékenység Budapest várostörténetének érdekes fejezete. A rómaiak magukkal hozták magas vízkultúrájukat: vízvezetékek, fürdők, csatornák épültek. Az i. sz. III. században a középületekben és lakóházakban vízöblítéses illemhelyek voltak. A szenny- és csapadékvizeket csatornahálózat gyűjtötte össze és vezette a Dunába.

Az épületgépészet állatorvosi lova

Az épületgépészet állatorvosi lova

 2639
1 5 (1)

Hiszem, hogy az alábbi történetet Steven Spielberg sem tudta volna megírni-megíratni, akkor sem, ha 20 éve az épületgépészetben dolgozik. Szó van itt egy szerelőről, akinek hiába van gázszerelői igazolványa, kényelmesebb számára, ha feketén mennek a dolgok. Szó esik merev és kompromisszumképtelen kéményseprőkről és gázszolgáltatókról. Említik egy lakóközösség negatív szemléletű tagjait „közös lónak túrós a háta” alapon. Egyvalamiről nem esik szó: az állam felelősségéről. Azon államéról, aki anno engedélyezte a gyűjtőkémények használatát, ma pedig nem tesz semmit a változtatni szándékozókért.