Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kiaknázatlan lehetőségek a fűtéskorszerűsítésben

2010/4. lapszám | Fáy Jenő |  8441 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kiaknázatlan lehetőségek a fűtéskorszerűsítésben

A mennyezetfűtések térhódítása lehetőséget nyújt a felújításra szoruló épületek fűtéskorszerűsítésére, energiafelhasználásuk csökkentésére, valamint kellemes komfortérzet kialakítására. Ez a fűtési megoldás egyaránt alkalmas hőszivattyúval, gáz- és szilárd tüzelésű kazánnal történő üzemeltetésre, emiatt a fűtésrendszer korszerű és energiatakarékos lesz. Kérdésként felmerül, miért kerül kevesebbe egy ilyen rendszer üzemeltetése? Cikkemben megpróbálom a hagyományos és a mennyezetfűtést a gazdaságosság előtérbe helyezésével összehasonlítani. A közhiedelemmel ellentétben a mennyezetfűtés esetén a mennyezet alatti hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos radiátoros fűtésnél, amiatt, mert a hőt sugárzással és nem konvekcióval közvetíti.

A közhiedelemmel ellentétben

A mennyezetfűtés esetén a mennyezet alatti hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos radiátoros fűtésnél, amiatt, mert a hőt sugárzással és nem konvekcióval közvetíti. Ez a jelenség két okból is jelentős megtakarítást eredményez. Az egyik, hogy nem fűtjük feleslegesen a mennyezet alatti kihasználatlan teret. A másik, hogy általában a mennyezet az épületek legrosszabb hőtechnikai szerkezete. Jellemzően a födémek vagy betongerendával és béléstesttel, vagy beton födémpanelekkel, esetenként monolit vasbetonból készülnek. Ezek mindegyikét a főfalakra fektetik és betonkoszorúval rögzítik. A koszorú általában 5 cm hőszigetelést kap, ami nem arányos a falszerkezet hőszigetelő képességével, ezért az épületek a koszorúk mentén mindig hőhidasak.

Könnyű belátni, hogy ha a helyiségben ott van a legmelegebb, ahol nincs rá szükség, és ott a legrosszabb a hőszigetelés, ahol a legmelegebb van, jelentős felesleges energiaveszteséget szenvedünk el. Ha mennyezetfűtést alkalmazunk, annak további előnyei a következők:

  • A mennyezetről sugárzó hő mindent melegít, ami a sugárzás irányába esik. Melegíti a falakat, az ablaküvegeket, a padlót és a benntartózkodókat is. Emiatt megszűnik a külső falak, üvegfelületek hideg sugárzása, és kb. két fokkal alacsonyabb helyiséghőmérséklet eredményez ugyanolyan komfortérzetet.
  • A helységhőmérséklet minden egyfokos csökkentése 5-6% energia-megtakarítást eredményez. A másik elterjedt felületfűtési mód a padlófűtés. Ennek a hátránya egyrészt a lomha szabályozhatóság, másrészt az esetleges porlebegtetés. A későbbiekben rátérek a hűtés üzemmódra, ami padlófűtés esetén nem szerencsés, de mennyezetfűtés esetén a fűtőfelületek hűtésre is számításba vehetők.

Ha kisüt a nap vagy felmelegszik az idő, vagy sok ember hőleadása befűti a teret, a padlóbetonban tárolt hő még órákig fűti a helyiséget, ha nincs rá szükség, akkor is. Fordítva, ha hirtelen lehűl az idő, vagy átfázva meg szeretnénk emelni a helyiséghőmérsékletet, az órákba telik. Ezzel szemben a fal- vagy mennyezetfűtésnél csak a vékony vakolat vagy a gipszkarton burkolat tárol hőt, ami gyorsan átmelegszik, és ha nincs fűtési igény, gyorsan ki is hűl. Minden olyan hőleadás, amire az adott időben nincs szükség, de mégis jelentkezik, energiaveszteséget okoz.

Térjünk rá az alkalmazható hőtermelő berendezések vizsgálatára

Fal és mennyezetfűtés esetén a fűtővíz hőmérsékletét célszerű 35 °C-ra tervezni. Ilyen alacsony vízhőmérséklettel csak nagy fűtőfelülettel lehet egy helyiséget kifűteni, ez jellemzően a fal- és/vagy mennyezetfűtés. Ha kondenzációs kazánt alkalmazunk, az a teljes fűtési idényben kondenzációs üzemmódban fog dolgozni. Ha hőszivattyú termeli a fűtővizet, ez a vízhőmérséklet eredményezi a legjobb hatásfokot. Ha valaki napkollektorral kíván a fűtésre rásegíteni, ehhez is ideális az alacsony vízhőmérséklet. Szilárd tüzelésű kazán használata esetén egy puffertároló beépítése szükséges, amiből egy háromjáratú szelep segítségével kaphatunk állandó hőmérsékletű fűtővizet.

Szondás vagy kútvizes hőszivattyú esetén azonnal megoldott a hűtés is, méghozzá a lehető leggazdaságosabban. Hűtési üzemmódban a hőszivattyú nem működik (passzív hűtés), a hűtést magát vagy kútvíz, vagy a talaj alacsony hőmérséklete végzi. Ez esetben csak a keringtető szivattyúk elektromos energiafelvétele jelentkezik költségként. Ez a költség töredéke a hagyományos hűtési rendszerek költségének, arról nem beszélve, hogy karbantartást nem igényel, nincs szűrőcsere, nincs zajos ventilátor és emiatt pormozgás.

Meg kell jegyezni, hogy nem is érhető el olyan hűtőteljesítmény, mint egy fan-coil-os rendszernél. Emiatt olyan helyiségek esetén, ahol egyszerre sok ember tartózkodik, csak részleges hűtés érhető el.

Miért is egyszerű fűtéskorszerűsítésnél a mennyezetfűtés?

Nem kell szétverni az épületet. Elegendő egy pár centis álmennyezetet készíteni, ebben elhelyezhető a fűtőfelület és elvezethető az összes gerincvezeték a gépház felé. Nem kell megbontani a padlót, csak ott, ahol a mennyezetet kell átfúrni a függőleges csőelvezetések miatt. Gyakorlatilag a mennyezet lefestésével a munka be van fejezve, a fűtőfelületek nem látszanak, helyet nem foglalnak, nem balesetveszélyesek.

Az energiafelhasználás csökkentése a következő évek egyik kitörési pontja lehet. Várható hogy a szabályozás ennek a területnek a felfutását fogja eredményezni, gondoljunk a pályázati lehetőségek bővülésére.A korszerűsítést egyszer kell megcsinálni, aminek eredménye egy olcsó üzemelésű, gyakorlatilag örök életű fűtési rendszer, ami karbantartást nem igényel. Kopó, rozsdásodó, elhasználódó alkatrészeket nem tartalmaz, vízkőlerakódás az alacsony fűtővíz-hőmérséklet miatt nem keletkezik. Ezeknek a rendszereknek az élettartama az ötven évet meghaladja, a szükséges vizsgálatok ötven év élettartam feltételezésével készülnek. A mennyezetfűtés kiküszöböli a falfűtés egyetlen hátrányát, nevezetesen, hogy a bútorozást előre meg kell tervezni, illetve szöget verni a falba, képet akasztani csak körültekintően, a csövek helyének előzetes kimérése után lehet.