Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az a bizonyos FEKETELISTA

2010/4. lapszám | VGF&HKL online |  3330 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az a bizonyos FEKETELISTA

Hová tart ez a világ? Kérdezzük az utóbbi időben egyre többször, magunktól vagy ismerőseinktől, kollégáinktól. Az erkölcs, az illem, a jóindulat, jóakarat, kedvesség, türelem, szelídség, korrektség helyeit egyre inkább a harag, gyűlölet, gonoszság, türelmetlenség, rosszindulat veszi át a mindennapi emberi kapcsolatokban. Az elvárások, az igények nagyon nagy méreteket öltöttek, de ezeknek az árait nehézkesen vagy egyáltalán nem akarja egyre több ember kifizetni. Addig semmi probléma, ameddig ezekkel az emberekkel kapcsolatba nem kerülünk, viszont amint üzleti vagy munkaköri kapcsolat jön létre közöttünk, azonnal bosszantóvá, dühítővé, idegőrlővé, ne adj’ isten fenyegetővé válnak a számunkra. Dolgozzunk, végezzünk korrekt munkát korrekt áron, és ha nem fizetnek ki, fogjuk be a szánkat és lépjünk tovább! Miért, TUDSZ VALAMIT CSINÁLNI??? Ismerős szavak?

Az épületgépészetben, egy nagyobb összegű beruházásnál, ha nem fizetik ki a munkadíjat, vagy esetleg akár a beépített eszközök-alkatrészek költségeit sem, az a vállalkozás teljes csődjét jelentheti. Ebben az esetben érdemes pereskedni, bár örülhet az ember, ha évek múlva megkapja a pénzét! Kisebb javításoknál, szervizelésnél 20-30 ezer forintokról beszélünk sokszor. Ez az az összeg, amellyel az ügyvédek körberöhögnek. „Polgári peres úton? Vicc!!!” Önbíráskodni törvényellenes, perelni értelmetlen. Örülj, ha ki tudod szerelni a beépített alkatrészt, és el tudod húzni a csíkot!

Ha szerencséd van, nem autókáztad át az egész várost vagy megyét, és akkor csak az idődet buktad. Ha nincs szerencséd, akkor buktál egy drága alkatrészt, sok üzemanyagot, sok időt, vagy esetleg nyugalmat, mert megfenyegettek téged vagy a családodat. Hallottam olyan történetről, ahol egy lakásban komplett víz-gáz-fűtésszerelést végeztek el, milliós tételről volt szó, és amikor ment elszámolni a kivitelező, pár nagydarab ember közölte vele, hogy ha nem akarja, hogy baja essen a családjának vagy neki, akkor szépen hordja el az irháját! Szervizesek nem fizetős történetei szerintem több újságra valót is kitennének, és az utóbbi időben ezeknek a történeteknek a száma intenzíven növekedett.

Tisztelt gépész kollégák! A következő javaslattal állok elő.

Minden olyan víz-gáz-fűtésszerelő kolléga, aki úgy érzi, hogy a munkáját megfelelő szakértelemmel, korrekt módon, igényesen végzi-végezte, és ennek ellenére nem fizették ki, megfenyegették vagy még ettől is durvább dolgok történtek vele a korrekt munkavégzés ellenére, jelentkezzenek e-mailben vagy telefonon ennek a lapnak a szerkesztőjénél. Sok szervizben létezik feketelista. A szerkesztő úrtól ígéretet kaptam az ügyvédi háttér biztosítására. Elindulhat egy rovat azoknak az embereknek az adataival, akiknél megfordultatok és hoppon maradtatok. Minden kivitelező és szervizes kolléga havonta frissítheti az adatbázisát ezekkel a „kedves” emberekkel, és a lényeg! Amennyiben valaki nem fizetett, nem vagyok köteles munkát végezni nála! Bojkottot hirdetek minden olyan végfelhasználóra, akik felkerülnek erre a listára!

Amennyiben összefogunk, és megtagadjuk a munkát ezeknél a „kedves” embereknél, akkor talán elérhetjük azt, hogy a munkánkat megbecsüljék, megfizessék, és azzal tudjunk foglalkozni, amihez értünk! A Bibliában is ez áll: „MÉLTÓ A MUNKÁS AZ Ő BÉRÉRE”!

Tisztelt Levélíró, Tisztelt Kollégák!

Azt hiszem, fölösleges a szót szaporítanom az építőiparban uralkodó áldatlan morális állapotok miatt. Sokszor gondolkodtunk már mi is arról, miként lehetne a szakmát megtisztítani, a nem odavalókat „kigolyózni”, mint régen az úri klubok tették a nem odavaló elemekkel. A minden évben új céget becsődöltető, Balin nyaraló urakkal zsákutcába futottunk – a túlzóan a személyiségi jogokat védő magyar törvények nem teszik lehetővé az ellenük való hatékony fellépést. Viszont az agresszív végfelhasználók ellen mutatkozik egy esély, ha nagyon körülhatárolt is.

Az általunk megbízott ügyvédi iroda jóvoltából az esélyegyenlőségi országgyűlési biztos asztalán fekszik beadványunk, hogy értelmezze számunkra a meglehetősen homályos törvényt. Amit ebből ki lehet hozni: létrejöhet egy feketelista, amelybe csak azok a cégek, vállalkozók tekinthetnek bele, akik adatot szolgáltattak hozzá – sztorival, eseményleírással együtt. Annak, aki a listára felkerül, joga van úgymond fellebbezni, indoklását megküldeni. Ha nem teszi, a lista tagja marad. Egyelőre itt tartunk, reményeink szerint a következő fűtési idényre összeállhat a lista, aminek (és a biztosi állásfoglalásnak) köszönhetően talán elindul valami a szakmában.