Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk július 2-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2014. szeptember

Horganyzott acélcsövek

Szemán Róbert Fábián Attila |  14 071
2

Kétségbeesett egyéni vállalkozó kereste meg szerkesztőségünket történetével, egy olyan kolléga, akinek egész egzisztenciája veszélybe került egy bírósági döntés után, amely több tízmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte. Mi aztán több hasonló esetre is fényt derítettünk.

ErP, forradalmi változás a kazánpiacon

Buczkó Tihamér |  6664
1 4 (1)

Ül velem szemben egy épületgépészeti bolthálózat tulajdonosa, és kérdezi, hogy véleményem szerint „Mi lesz ezzel az ErP-vel?” Válaszom, hogy nem tudom – azaz tudom, hogy mit tartalmaz a széles körű EU rendelet, de rengeteg megválaszolatlan problémát vet fel, hogy hogyan kell a gyakorlatban alkalmazni egy olyan törvényt, ami 2015. szeptember 26-tól tiltja a hagyományos atmoszférikus kazánok alkalmazását.

Fürdővíz gyűjtés és hasznosítás

Fábián Attila |  6113
1

A neves iF Design Award pályázaton nyert díjat a „Gris” névre hallgató magyar találmány Hannoverben. A spanyolul szürkét (szürkevizet) jelentő Gris lényege, hogy könnyen és egyszerűen összegyűjti a fürdővizet, amit utána szürkevízként újrahasznosíthatunk, például WC-öblítésre. A koncepcióról, a lehetőségekről és a piacképesség esélyeiről beszélgettünk a tervezővel.

Kéményszerkezetek fogalmi kérdései

Fischer Tamás |  3786
1 5 (1)

A hazai lakásállomány nagyobbik része a fűtést önállóan vagy kisebb lakóközösségekben oldja meg, önálló hőtermelőkkel és szaporodó kéményekkel. A kémény az őskőkorig visszanyúló találmány, a tűzből – mely egyben szolgált a fűtésre és a sütésre is – keletkező füstöt már a nomád népek sátraiban is központi „kürtőn” vezették el.

Égéstermék-elvezető rendszerek

Ronyecz Nóra |  2639

Az égéstermék-elvezető rendszerek egyik legfontosabb alkotórészei az ún. kitorkollás-módosító szerkezetek. Ezek a szerkezetek az égéstermék kitorkollási pontján, a kémények tetején kerülnek elhelyezésre. Alkalmazásuk a kémények használatával egyidős. Fő feladatuk az égéstermék akadálytalan kiáramlásának biztosítása, a szél negatív hatásának csökkentése, vagy az állandó légmozgást felhasználva a kémény huzatának fokozása.

Mágneses iszapleválasztás

 11 034
1

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiatakarékosság. Nekünk, épületgépészeknek is nagyon fontos, hogy olyan rendszereket tervezzünk, kivitelezzünk, amelyek megfelelnek az EU által szabályozott energetikai szabványoknak, és a felhasználói igényeket maximálisan kielégítik. Az egyik ilyen hatékony megoldás a kondenzációs kazánok alkalmazása – hamarosan Magyarországon is csak kondenzációs kazánokat lehet alkalmazni új telepítéseknél (lásd „ErP: forradalmi változások a kazánpiacon” cikkünket).

Hogyan él(jen) egy épületgépész?

Sallai Orsolya |  2085

A napi mókuskerékben sokszor már észre sem vesszük, ha kisebb mikro- trauma éri a testünket munka közben. Csak akkor szembesülünk ezzel a ténnyel, ha már naponta jelez a testünk, hogy valami nincs rendben vele, és kezdünk agyalni, mikor, hol történt a baj. Általában utólag szinte percre pontosan vissza tudjuk idézni a „traumát”, és rájövünk, hogy tulajdonképpen többször is elszenvedtük már az adott sérülést.

Ötrétegű csövek szerelése

Kaszab Gergely |  16 893
1

Az ötrétegű csövek összekapcsolása mindig kockázatot hordozott magában. Az elmaradt vagy helytelen kalibrálási munkafázis, de még inkább az elfelejtett/rossz préselés eredménye nem rögtön mutatkozik meg. A nyomáspróbát jól bírja a kötés préseletlenül is, de jön a tavasz és a nyár, és a már gipszkartonfalban lévő kötésből előbb csöpögni, majd szivárogni, később ömleni kezd a víz.

Minőség és a vevő

Fábián Attila |  3796

Központifűtés-szerelőként végzett negyedévvel korábban, mint osztálytársai, mivel az első hatban végzett a Szakma Kiváló Tanulója elnevezésű országos versenyen. Technikusi képesítést szerzett, amit egy egri kisvállalatnál alkalmazotti státusz, németországi vendégmunka, majd kényszervállalkozás követett, ami mára egy több mint 20 fős, kivitelezéssel, karbantartással és szervizeléssel foglalkozó céggé terebélyesedett.

Panelban is lehet elegáns

Bokor András |  7509
1

Már amennyiben egy WC-berendezést eleganciának nevezhetünk – és miért ne tehetnénk így? Mindenesetre bemutatjuk, hogy egy tízemeletes panelház 8. emeletén egy hagyományos, talpon álló WC-csészét hogyan cseréltünk ki egy korszerű, falra függesztett WC-csészére.

Az automatizált kertöntözés titkai II.

Az automatizált kertöntözés titkai II.

Hordós László Gergely |  3805
1

Cikksorozatunk előző részében az öntözés főszabályait ismertettük, és az egyenletes vízkijuttatásról is esett néhány szó. Bizonyára sokan ismerik a földből kiemelkedő öntözőrendszerek működését, de nem árt részletesen is bemutatni a főbb alkatrészeket, azok szerepét és működését. Minden elemet természetesen nem szükséges alaposabban megtárgyalni, de egy – két szót érdemes lesz szólni a felsorolásban található egységekről.

Nyomáspróbák II. Vízrendszerek

Cséki István |  7436
1 4 (1)

Cikksorozatunkban az épületgépészeti nyomáspróbákat tárgyaljuk a gáztól a kéményig, a hűtéstől a vízig. A készre szerelt hálózatokon még a vezetékek eltakarása előtt ellenőrizni kell a kötéseket és a vezetékeket. Az esetleges hibák nagy károkat képesek előidézni az épület állagában. A kötések a szerelés helytelen végzése okán lehetnek rosszak, a vezetékek a hibás gyártás miatt lehetnek tömörtelenek (természetesen ez utóbbi nagyon ritkán fordul elő, de az ördög nem alszik).

Zárt fűtési tágulási tartályok

 5573
1

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat