Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ötrétegű csövek szerelése

2014/9. lapszám | Kaszab Gergely |  25 010 |

Figylem! Ez a cikk 10 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az ötrétegű csövek összekapcsolása mindig kockázatot hordozott magában. Az elmaradt vagy helytelen kalibrálási munkafázis, de még inkább az elfelejtett/rossz préselés eredménye nem rögtön mutatkozik meg. A nyomáspróbát jól bírja a kötés préseletlenül is, de jön a tavasz és a nyár, és a már gipszkartonfalban lévő kötésből előbb csöpögni, majd szivárogni, később ömleni kezd a víz.

Ötrétegű csövek idomainak szerelése szerszámok és kockázatok nélkül

A keletkezett anyagi kárnál csak a kivitelező hírnevén esett csorba a jelentősebb. A sokszor több száz kilométeres utazás, a bontás és helyreállítás ideje és költségei sem jönnek jókor egy éppen másik munkát gőzerővel végző kivitelezői csapatnak. Ezt a problémát küszöböli ki a gyorscsatlakozók egy új generációja, ami 100%-os biztonságot teremt a csőcsatlakozásoknál.

 

 

A gyorscsatlakozók első generációi és ezek gyenge minőségű, olcsó mai másolatai a következő jelentős felhasználói problémákkal küzdenek: egyrészt a cső kalibrálását alapfeltételként írták elő a gyártók, de a fittingbe kalibrálás nélkül is beerőszakolható volt a cső. Ami elhagyható, elfelejthető, az gyakran el is marad. A nyomáspróbán ritkán derült fény a hibás szerelésre. Nem derült ki a hibás kötés; csak gyorsaságot eredményezett a termék, kötésbiztonságot nem.

A fejlesztésekhez tartozik, hogy a külső védőhüvely teljesen átlátszó a korábbi típusok kicsi ellenőrző lyukához képest, így rossz fényviszonyok és nehezen hozzáférhető helyek esetén is könnyű és 100%-os biztonságú a kötés szerelése.

Ma már elérhető olyan gyorsfitting, amelybe egy sárga védőgyűrű (protector) miatt nem lehet a csövet kalibrálás nélkül betolni. A védőgyűrű erőszakkal beletörhető a fittingbe kalibrálás nélküli csővéggel, de a teljesen átlátszó külső védőhüvelyen tisztán látszik, hogy a cső nem tolható be végig a csatlakozóba, mert a beletört sárga biztonsági gyűrű darabjai ezt meggátolják. Fontos szempont, hogy igyekezzünk a gyorscsatlakozó gyártójának kalibrálójával dolgozni. A kalibrálók jelentősen eltérhetnek, van olyan jó nevű gyártmány, ami kizárólag a cső ferde vágásának kiegyenlítésére használható, míg más kalibrátorok ezen művelet mellett a perem külső és belső sorjátlanítását is elvégzik. Az új rendszerű gyorscsatlakozó-család csak megfelelően kalibrált csővel szerelhető, azzal szakszerűen összetolva szinte bonthatatlan kötést képez. 80-85 bar nyomásnál is a cső adja meg magát, nem a kötés megy tönkre, a biztonság 100%-os.

Egy másik típus korábbi problémája az volt, hogy összetolása a csővéggel egy kézzel való préselés erejét igényelte. Ez sem igazán vált be, mert lassú és nehézkes volt. Az új generációk megfelelő kalibrálás után két ujjal fogva is összetolhatók. A fejlesztésekhez tartozik, hogy a külső védőhüvely teljesen átlátszó a korábbi típusok kicsi ellenőrző ablakához képest, így rossz fényviszonyok és nehezen hozzáférhető helyek esetén is könnyű és biztonságos a kötés szerelése. Az átlátszó külső védőhüvely emellett nehezen törhető, strapabíró és kifejezetten az építkezések igénybevételére tervezett, miközben karcsú kialakítása miatt az előszigetelt cső csőhéja könnyen ráhúzható. Az új generációs gyorscsatlakozóknál a két cső bekötése után egy bármikor elforgatható kapcsolat jön létre, segítve ezzel a szerelést, a cső irányának módosítását. Ez különösen a T idomok és falikorongok esetén népszerű tulajdonsága a terméknek.

 

 

Alapkérdésként érdemes foglalkozni a gyorscsatlakozók tömítést biztosító elemével, az O gyűrűvel. Régebbi típusoknál vagy a mai olcsó verzióknál még láttunk „befőttes gumi” minőséget, melynek élettartama rendkívül alacsony. Az új, minőségi generációk tömítettségét két darab, alaptestbe süllyesztett EPDM gumi biztosítja. Ebből az alapanyagból készülnek ma már tartós lapostető-vízszigetelések, külső épületszerkezeti szigetelések függönyfalak alá, de használják a repülőgépgyártásnál is vízszigetelő funkcióját. A legjobb fittingekhez használt EPDM minőségi O gyűrűk 50 éves élettartamot garantáló öregedésteszten estek át.

Az új gyorsfitting réz alapteste miatt a préselhető verzióknál drágább árfekvésben volt csak elérhető. A PPSU alaptestű változat terméktől függően 30-60%-os árcsökkenést eredményez a réz változathoz képest. Az új generációjú gyorscsatlakozók fejlesztéssel együtt járó előnyei párosultak a korábban már kedvelt tulajdonságokkal. Azt már korábban is mindenki pozitívan értékelte, hogy nincs szükség a szerelésnél drága présszerszámra, költséges, méretenként és gyártóként változó préspofákra. Ezekbe a szerszámokba nem kell beruházni, ezeket nem lopják el az építkezésen, és időszakonkénti felülvizsgálatuk is elmaradhat. Ez a költségmegtakarítás fontos lehet a kisvállalkozóknál, akik nem tudnak vagy akarnak présszerszámra költeni, esetleg időszakonként kölcsönzik azt. Érdekes lehet közepes és nagy létszámú cégeknél is, ahol gyakran több munkaterületen vannak jelen, vagy alvállalkozókkal szereltetnek, és így sok présszerszámra lenne szükségük egyszerre (az idegeneknek kiadott szerszámok eltűnésének, tönkretételének problémája is ide tartozik). A hiányzó présművelet miatt itt időt lehet megtakarítani: a csövet méretre vágjuk, kalibráljuk, betoljuk a fittingbe, és kész.