VGF&HKL szaklap

Panelban is lehet elegáns

2014/9. lapszám | Bokor András |  6686 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Már amennyiben egy WC-berendezést eleganciának nevezhetünk – és miért ne tehetnénk így? Mindenesetre bemutatjuk, hogy egy tízemeletes panelház 8. emeletén egy hagyományos, talpon álló WC-csészét hogyan cseréltünk ki egy korszerű, falra függesztett WC-csészére.

A tulajdonos megunta a hagyományos WC-csésze (lásd az 1. képen) körül nehezen tisztán tartható padlóburkolatot, ezért úgy döntött, hogy hiába a panel, körbenéz a piacon, kinek a rendszerével lehetne beépíteni egy falra függesztett WC-csészét. Erre a feladatra ideális megoldást kínált a Geberit Duofix WC-szerelőeleme.

 

1.kép: A régi hagyományos WC-berendezés, 2.kép: A szerelőaknában lévő csövek sokasága, 3.kép: A szerelőaknában is le van zárva a födém

 

A kétnapos munka – burkolatcserével együtt – bontással kezdődött (lásd a 2. képen). Az UNI-MAG rendszerű szerelőaknában jól megfigyelhető a 30 éves és még mindig jó állapotú horganyzott víz-felszálló, az időközben már cserélt rézanyagú használati meleg víz- és a műanyag ágvezeték is. Manapság az Ázsiából importált, horganyzott kerítéscsövek, melyeket a vízhálózatba építenek be a nagy és gyors hasznot remélő kivitelezők, jó, ha 3 évet kibírnak.
Megjegyzendő, hogy alapvető követelmény a szerelőaknában lévő szintenkénti födémlezárás (lásd a 3. képen).

 

 

 

Ebben az esetben nem kell a Duofix WC szerelőelem hátfalának tűzállósági kritériumát kielégítenie, melyre egyébként önmagában az elem nem lenne alkalmas, csak további kiegészítő készlet segítségével.

A következő lépés a WC szerelőkeret elhelyezése volt (lásd a 4. képen).

A lakás hideg- és melegvízmérőjét át kellett forgatni, hogy olyan magasságra kerüljenek, ahol már a leolvasást és az elzáró gömbcsapokat nem zavarta a szerelőelem beépítési méretéből adódó helyigénye (lásd az 5. képen). Jól előkészített szerelésnél evégett 10 percre a strangelzárókat el kell zárni.

 

Geberit Duofix kiegészítő

F90 tűzvédelmi lezárás WC-elemekhez Tűzvédelem WC-tartályokhoz

A gépészeti csőrendszerek elvezetésére szolgáló szerelőaknák sok esetben a WC-helyiségben találhatók, és nincsenek tűzbiztonság szempontjából a szintek között szigetelve, így tűz esetén az aknába bejutó lángok szabad utat kapnak a felsőbb szintek lakásaiba való átterjedésre. Amennyiben ezeknek az aknáknak az utólagos tűzvédelme nem megoldható, a Geberit F90 tűzvédelmi lezárás a megoldás a WC-elemeken keresztül történő tűz terjedésének a megakadályozására, mely legalább 90 percig tűzálló. Az F90 készlet tűzvédelmi osztályba sorolása megfelel a DIN EN 1364-1 szerinti követelményeknek, és az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak. A készlet magában foglalja a tűzvédelemmel ellátott öblítőcsövet és lefolyóívet, a működtető lap alatt található szerviznyílást és a törmelék elleni védőfedelet a szerviznyíláshoz. A Geberit Duofix Sigma 12 cm-es öblítőtartállyal szállított WC-szerelőelemekhez kiegészítő készletként megrendelhető az F90 tűzvédelmi lezárás (cikkszáma 111.863.00.1).

 

 

6-7.kép: A vízmérők átforgatása és a csempe lebontása is megtörtént

 

Mindeközben lebontásra került a régi csempeburkolat. Korszerű csőből készült az új ágvezetéki hálózat. A kivitelező tudta a dolgát, tehát, ezt is leszigetelte, nem úgy, ahogy a régi kollégái tették. Az új csempe- és padlóburkolat is elkészült (lásd a 6. képen).

A WC-szerelőelem rögzítése után a szükséges beállítások végeztével jöhetett a gipsz-kartonfal és ennek a csempével történő elburkolása, majd a fugázás. Utolsó lépésként felszerelhető a fali WC-csésze és a szerviznyílásra pontosan illeszkedő működtető lap (lásd a 7. képen). Oda kellett figyelni a WC-csésze helyes megválasztására, ugyanis a Geberit szerelőkeret 5 cm-rel előrébb áll az aknát lezáró, korábbi szerelőfaltól, ezért egy rövid, 51 cm hosszú, fali WC-csésze került beépítésre.

 

10.kép: Az elkészült WC berendezés

 

A régi, talpon álló WC-csésze hátsó síkja és a szerelőfal között 7 cm távolság volt, így bár a Geberit szerelőkeret helyigénye 5 cm-rel csökkenti a helyiség méretét, mégis 2 cm-rel több hely maradt a WC-csésze előtt. Az eredmény önmagáért beszél.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem