Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az átmosás és a kazánok vízkezelésének fontossága

2016/4. lapszám | Szemán Róbert |  3567 |

Az átmosás és a kazánok vízkezelésének fontossága

Előző számunk 42. és 43. oldalán már foglalkoztunk a kondenzációs kazánok kilyukadásának okaival – most, a témát folytatva, az alábbi tanulságos történeten keresztül szeretnénk felhívni a szerelők figyelmét munkájuk jelentőségére, és körültekintő, alapos eljárásuk fontosságára.

Az eset az egyik nagyvárosunkban, egy vidéki megyeszékhelyen, tavaly ősszel történt. A hatalmas, 450 négyzetméteres, majd’ 150 millió forintból épült családi ház tulajdonosa szerette volna az ünnepeket már az újonnan felhúzott épületben tölteni családjával, ezért az utolsó simításokkal igyekezni kellett. A téli mínuszok miatt a legégetőbb kérdésnek az bizonyult, hogy sikerül-e a fűtési rendszert beüzemelni, mire költözik a család. A drágán épült házban természetesen a fűtési rendszeren sem spóroltak: a legmodernebb igényeknek megfelelő, kiváló minőségű kondenzációs kazán volt hivatott gondoskodni az ingatlan megfelelő hőmérsékletéről. A kétmillió forintot kóstáló, 45 kW teljesítményű kazán beüzemelésével foglalkozó szakember határidőre elvégezte a rábízott feladatot: a karácsonyt már az új, fűtött házban tölthette a család.

Az idilli helyzet néhány hónapig tartott csupán: fél évvel később a ház lakói arra lettek figyelmesek, hogy a méregdrága kazán surrogó hangot ad, és folyamatosan csöpög belőle a víz. A gyári garancia még másfél évig érvényes volt, a kiérkező szakember meg is vizsgálta a készüléket, majd megállapította, hogy nem gyártási (készülék) hiba áll a probléma hátterében. Véleménye szerint sokkal inkább a kazánt installáló szerelő tevékenységében keresendő a hiba oka. A szerelő természetesen állította, ő a szabályoknak megfelelően járt el, és meglátása szerint a kazán kisavazása oldhatja meg a problémát.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kazán