Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FűtéstechnikaTanulságos történetek

Az átmosás és a kazánok vízkezelésének fontossága

2016/4. lapszám | Szemán Róbert |  4447 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az átmosás és a kazánok vízkezelésének fontossága

Előző számunk 42. és 43. oldalán már foglalkoztunk a kondenzációs kazánok kilyukadásának okaival – most, a témát folytatva, az alábbi tanulságos történeten keresztül szeretnénk felhívni a szerelők figyelmét munkájuk jelentőségére, és körültekintő, alapos eljárásuk fontosságára.

Az eset az egyik nagyvárosunkban, egy vidéki megyeszékhelyen, tavaly ősszel történt. A hatalmas, 450 négyzetméteres, majd’ 150 millió forintból épült családi ház tulajdonosa szerette volna az ünnepeket már az újonnan felhúzott épületben tölteni családjával, ezért az utolsó simításokkal igyekezni kellett. A téli mínuszok miatt a legégetőbb kérdésnek az bizonyult, hogy sikerül-e a fűtési rendszert beüzemelni, mire költözik a család. A drágán épült házban természetesen a fűtési rendszeren sem spóroltak: a legmodernebb igényeknek megfelelő, kiváló minőségű kondenzációs kazán volt hivatott gondoskodni az ingatlan megfelelő hőmérsékletéről. A kétmillió forintot kóstáló, 45 kW teljesítményű kazán beüzemelésével foglalkozó szakember határidőre elvégezte a rábízott feladatot: a karácsonyt már az új, fűtött házban tölthette a család.

Az idilli helyzet néhány hónapig tartott csupán: fél évvel később a ház lakói arra lettek figyelmesek, hogy a méregdrága kazán surrogó hangot ad, és folyamatosan csöpög belőle a víz. A gyári garancia még másfél évig érvényes volt, a kiérkező szakember meg is vizsgálta a készüléket, majd megállapította, hogy nem gyártási (készülék) hiba áll a probléma hátterében. Véleménye szerint sokkal inkább a kazánt installáló szerelő tevékenységében keresendő a hiba oka. A szerelő természetesen állította, ő a szabályoknak megfelelően járt el, és meglátása szerint a kazán kisavazása oldhatja meg a problémát.

A cikk még 4 498 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kazán