VGF&HKL szaklap

Fellélegezhet az építőipar

| |  1367 | |

Fellélegezhet az építőipar

A Pénzügyminiszter javaslata szerint azoknál az új lakóingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-én építési engedéllyel rendelkeztek, 2023. december 31-ig továbbra is 5 százalékos áfakulcs maradna.

A közeli határidő fenyegette a lakásépítő cégeket a 2019 év végi kedvezményes, 5%-os áfa megszüntetésével. Az átadási határidőket a legtöbb társasházépítő 2019 december 31-re módosította, hogy ne kelljen áremeléssel élnie. Ez a jelenlegi építőipari viszonylatban komoly aggodalomra adott okot, hiszen a szűk határidő és az építőiparban kialakult csúszások, szakemberhiány miatt ez komoly terhet helyezett a kivitelezők, beruházók vállára. Mindenki gőzerővel emelt óraszámban, emelt díjakon dolgozott volna, ami biztos, hogy minőség romlási és már rövidtávon is jelentős áremelést okozott volna az építőipar szinte minden szegmensében.

Korábbi hírek alapján, miszerint szerkezetkész állapotig kell eljutni 2019 év végéig az 5% megtartásához már egy kis előnyhöz juttatták volna például az épületgépész szektor résztvevőit, de a mélyépítők, szerkezetépítők lettek volna túlterhelve, ami szintén egészségtelen közgazdasági és műszaki eredményt hozott volna.

Ezzel az új módosítási javaslattal, miszerint a 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás esetén 2023 december 31-ig marad az 5% áfa, sikerült a hullám csúcsát kinyújtani és fellélegezhet az építőipar. Lesz idő a már elkezdett beruházásokat normál ütemben elvégezni, nem kell ésszerűtlen alvállalkozói díjakkal számolni és van idő a műszaki, minőségi időtartamok betartására is.

Külön segítség, hogy visszamenőleg a 2018 november 1-én már építési engedéllyel rendelkezőkre vonatkozik a halasztás, így nincs vita, egyértelmű és tiszta a kép.

A lakásvásárlói kedv is fenn fog maradni és nem kell aggódni annak rohamos visszaesésével, hiszen ez a kedvezmény még évekig vonzó lesz az ingatlanvásárlók részére.

Ne felejtsük el, hogy ettől függetlenül az 5% áfa megszűnik 2020 január elsejétől, azok részére, akik nem rendelkeznek érvényes építési engedéllyel, így hosszú távon már az emelt áfával kell számolni a lakásvásárlás előtt állóknak. Most viszont egy kifejezetten optimális állapot jött létre, ami biztos előnyöket prognosztizál számunkra mind makro, mind mikrogazdasági környezetben.

ÁrakKöltségek