VGF&HKL szaklap

Mi folyik a Dunába?

| |  2644 | |

Ijesztő jelenséget látott november 18-án lapunk munkatársa Budapesten: a Marina-parton kékes színű folyadék ömlött a Dunába. Kollégánk értesítése nyomán a katasztrófavédelem mintát vett az anyagból, de a vizsgálat eredményét egyelőre nem ismerjük.

A VGF&HKL szaklap munkatársa november 18-án kora reggel, a Marina-part egyik Dunába folyó csatornájánál figyelt fel a vízbe ömlő, szúrós szagú, savas anyagra, ami teljesen megszínezte a vizet több, mint 50 m²-es területen. Azonnal hívta a 112-őt, és hamarosan ki is érkezett a katasztrófavédelem, hogy mintát vegyen. Egy horgász is észlelte a durva környezetszennyezést, és a telefonjával felvételt is készített, amit most meg is osztunk veletek. Jól látszik, hogy a türkízkék színű folyadék ömlik a Dunába, majd nagy valószínűséggel a budapesti lakosok poharába (nyilván tisztítás után).

Az észlelés a Marina sétány melletti vízszakaszon történt, ahol csatornából folyt be a feltehetően mérgező anyag a vízbe. Az észlelés után 30 perccel már csak halványan látszódott a szennyezés. Sajnos nem először tapasztalunk ilyet, főleg a Duna alacsony vízállása esetén. Tavaly a volt Óbudai Gázgyár területéről beáramló mérgező anyagról tudósított az Index újságírója, a szennyezés tényét meg is erősítettek a szakemberek. Ezek szerint a gázgyári szennyezés nem egyedi eset.

Illusztráció

De mi lehet ez a türkizszínű anyag? A környéken sok építőipari beruházás zajlik, de kicsit távolabb ipari létesítmények is vannak, de persze az is elképzelhető, hogy valami más a szennyezés forrása.

Szennyvíz