Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hamisított Grundfos szivattyúk

Ön meg tudja különböztetni az utánzatot az eredetitől?

2019/1-2. lapszám | Szilágyi László Szemán Róbert Lukács Tamás |  669 |

Hamisított Grundfos szivattyúk

Szemán Róbert, a VGF főszerkesztője kapott egy kéretlen reklámüzenetet az e-mail-postafiókjába. A levél egy UPS 25-60 Grundfos keringtetőszivattyút reklámozott feltűnően alacsony áron. Ráadásul ezt a terméket már nem lehet Európában gyártani és forgalomba helyezni, mert nem felel meg a hatályos energetikai és környezetvédelmi követelményeknek. Munkatársunk kíváncsi volt, kiszállítják-e egyáltalán a készüléket, ezért megvásárolta. A termék megérkezett – és megszületett ez a cikk.

Sajnos a neves márkák elterjedésével mindig megjelennek a feketepiacon a márkanevet és az ezzel járó formai megjelenést utánzó hamisítványok is. A ruhák, illatszerek, elektronikai termékek között biztos mindenki találkozott már utánzatokkal. A leggyakrabban a piaci vételár alatti összeg árulkodik a hamisításról, de egy kis szakértelemmel könnyedén ki lehet szűrni a minőségi különbségeket is. Hazánkba a legtöbb hamisítvány Ázsiából, főként Kínából érkezik, és az alacsony ár miatt meg is találja a célközönségét, pedig mindenki tudja, a termék csupán eredetinek látszó utánzat. Ha ma Nyugat-Európába utazunk, már a reptéren hirdetőtáblák figyelmeztetnek a hamisítványokra, és arról is informálják a turistákat, hogy az ilyen termék megvásárlása illegális, büntetést von maga után. Mindig voltak és lesznek is hamisítványok, de ezek hatásai és nyilvánvaló káruk fogyasztói szinten sokkal súlyosabb egy építőipari terméknél, mint egy zokninál, ahol nem okoz balesetet, illetve nem életveszélyes annak használata. Éppen ezért szakkiadóként felelősnek érezzük magunkat abban, hogy értesítsük a szakmát az ilyen termékek felbukkanásáról. Fontos, hogy ne engedjük beszivárogni ezeket a termékeket, mert már rövid távon is komoly kárt okoznak a piac összes résztvevőjének.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Legkönnyebben úgy tudjuk ellenőrizni az eredetiséget, hogy a www.grundfos.hu weboldalon megadjuk a cikkszámot, és ez alapján – ha ez egy valós cikkszám – adatokat kapunk a gyártásról, ellenkező esetben azonnal kiderül, hogy a cikkszám hamis, mert nem rögzítették a rendszerben. Vagy személyesen felvesszük a kapcsolatot gyártóval, ahol megnyugtató választ kaphatunk a vásárolt termék eredetiségével kapcsolatban.

A termékbevizsgálást „házi” videófelvétellel rögzítettük, ami megtekinthető a www.vgf.hu/hamisszivattyu oldalon.

Grundfos