Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kompakt

Szilágyi László |  207
1 5 (1)

Lassan minden műszaki és marketingfejlesztési irányt felülír az a trend, hogy a termékek minél könnyebben és gyorsabban telepíthetők legyenek.

Az MI és a ChatGPT

„Függőséget és elbutulást okozhat...” A szkepszistől kezdve az óvatos optimizmuson át a félelem kifejezéséig húzódik az épületgépész szakma véleménypalettája a mesterséges intelligenciáról

Erdősi Csaba Péczely Patrik |  324

Megbízható segítségforrás? Veszélyes konkurens? Az elbutulás eszköze? Sorscsapás? Egyszer majd jó lesz valamire? Neves épületgépész mérnököket kérdeztünk arról, szerintük milyen hatással lehet a tervezők munkájára a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése. Kérdéssorunkra dr. Chappon Miklós, Mangel Zoárd, Dezső Péter, Lucz Attila és Gyurkovics Zoltán válaszolt. Öt különböző karakterű és felfogású szakemberről lévén szó, természetesen az MI jelenlegi és jövőbeli szerepéről és jelentőségéről is megoszlik az álláspontjuk. A címben kiragadott vélemény korántsem általános a megkérdezettek körében, de kétségkívül a legmarkánsabb.

Hogyan ne okozzon csalódást a csőkötés?

Az épületgépészetben használt csőkötő idomok típusai és előnyei; korszerű rendszerek vs elavult megoldások

Dávid Sándor |  391
3 5 (1)

Az elmúlt évtizedek gyártói fejlesztései jelentős technikai, technológiai változást hoztak az épületgépészetben, amelynek folytatása valószínűsíthető a jövőben is. A gyártócégek egyre korszerűbb fűtési és melegvízellátási rendszereket kínálnak, elsősorban a jobb energiafelhasználás, könnyebb szerelhetőség, egyszerűbb karbantartás, valamint a piacon elfoglalt pozíciójuk megtartása érdekében. A különböző igények szerint épült ingatlanokban – legyen szó lakó-, irodai vagy ipari létesítményről – számos korszerű, túlnyomórészt rendszerszinten beépített megoldással találkozunk.

A rövidszakaszos bélelés technikája

Molnár Attila |  342
2 5 (2)

A csővezetékek feltárásával. felújításával foglalkozó sorozatunk immár a negyedik darabjához érkezett. Kezdtük a „cső a csőben” módszerrel, folytattuk a bontás nélküli felmérés és tisztítás, illetve a permetezve bélelés szakmai részleteivel, most pedig a rövidszakaszos bélelés kerül terítékre.

Magyar innováció a piacon

Előreszerelt hőszivattyús hőközpontok

Hajnal Ferenc |  376
2 5 (2)

A kivitelezési hibák esélyének csökkentését, kis helyigényt és gyors munkavégzést kínál hőszivattyús rendszerekhez az a termékcsalád, amely két magyarországi piaci szereplő összefogásának köszönhetően most került a piacra. A minden szükséges komponenssel, illetve kiegészítő egységekkel ellátott (csatlakozók, hőcserélő, iszapleválasztó, mikrobuborék-leválasztó, keverőszelep és keringtetőszivattyú) hőközpontok kivitelüktől függően működhetnek fűtési és hűtési pufferként, illetve ezekkel kombinálva használatimelegvíz-tárolóként is.

Még mindig a horganyzott acélcső!

Egy szupermarket HMV-hálózata lett az új áldozat

Lantos Tivadar Bokor András |  328
3 5 (3)

Úgy látszik, minden évben – akár többször is – beszélnünk kell a horganyzott acélcsövekről, melyeket még mindig beterveznek, beépítenek a HMV-hálózatokba. Sokmilliós kárt okoznak ezzel saját maguknak, és a megrendelőnek, sok esetben a bíróságot sem lehet elkerülni. Pedig az egyszerűbben szerelhető műanyag csövek teljes biztonságot, könnyebb kivitelezést biztosítanának. A régi megoldásokhoz ragaszkodó kivitelezőket, tervezőket nevezzük a megszokás áldozatainak. A műszaki ellenőrök pedig rendszeresen szemet hunynak e megszokás felett.

Műanyagpalack-mentes övezetek

Komáromi Gábor |  146

Egy környezettudatos vállalkozás egy sor olyan szokásától szabadulhat meg, amellyel korábban jelentősen terhelte az élőhelyeket, de anélkül, hogy emiatt bármilyen hiányt kellene elszenvednie. Csak egy példa: természetes, hogy ha egy céghez tárgyalópartnerek, vendégek érkeznek, megkínálják őket ásványvízzel, de sokszor a kollégák is azt isszák. De az ásványvíz gyakran műanyag palackba zárva utazik sokszáz kilométeren át, mielőtt hozzánk kerülne, majd felhasználás után a palack gyakran a szemétbe kerül. Ha azonban egy vízszűrővel előbb megtisztítjuk a bejövő vezetékes vizet a klórtól és a lebegő szennyeződésektől, ráadásul az így megtisztított vizet még magnéziummal is ellátjuk, könnyen lemondhatunk az ásványvízről. Hiszen ezzel nemcsak a környezetünket védjük meg a szállítás és a mikroműanyagok által létrejött szennyeződéstől, hanem cserébe a frissítő vízélményről sem kell lemondanunk.

Hőszivattyú vagy gázkazán?

Sárközi Viktor |  465
6 4 (3)

Pár évvel ezelőtt a szakemberek arra a kérdésre, ajánlják-e a meglévő fűtési rendszer korszerűsítését hőszivattyúval, alighanem egyöntetű nemmel válaszoltak volna. Ma már nem ilyen fekete-fehér a kép, de nagyon alaposan fel kell térképezni a lehetőségeinket, hogy jó döntést hozzunk.

A digitális műszereké a jövő és a jelen

Gordos László |  312

Megfelelően kalibrált, sokoldalú mérőműszerek nélkül egy magára adó fűtéstechnikus vagy klímaszerelő, -telepítő már nem dolgozhat. Gázüzemű rendszereknél elengedhetetlen egy professzionális füstgázelemző készülék, míg klíma- és hőszivattyús rendszereknél elsősorban egy jó szervizcsaptelepre van szükség. Légtechnikai beszabályozásoknál pedig a mérési céltól függően néhány célműszerre (pl. szárnykerekes légsebességmérőre) lehet szükség.

Nyomáskülönbséggel rendelkező primer elosztóhálózatoknál alkalmazott befecskendezőkapcsolás

Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája 3.

Gergely Dániel Zoltán |  269
1

Cikksorozatunk harmadik részében a nyomáskülönbséggel rendelkező primer elosztóhálózatoknál alkalmazott befecskendezőkapcsolással, valamint az ezeknél a rendszereknél előforduló anomáliák ismertetésével foglalkozunk. Az írás a szerző idén megjelent, a Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája című könyvének vonatkozó fejezetén alapszik.

Háromrétegű alumíniumcső

A jövő rézcsöve

Kaszab Gergely |  157

Az osztrák gyártó az álmennyezeti hűtési/fűtési rendszereihez egy olyan új csőrendszert fejlesztett ki, ami megfelelő alternatívát kínál mind hővezetésben, mind bekerülési értékben a korábban oly népszerű rézcsöveknek.

Pénzt utaltam Csalez Lopeznek

Vajon miért kérik el a bankok a kedvezményezett nevét, ha még „házon belül” sem ellenőrzik azt?

Erdősi Csaba Szemán Róbert |  891

Banki utaláskor három mezőt kötelező kitöltenünk. Az elsőben a kedvezményezett cég, szervezet vagy magánszemély teljes nevét kell megadnunk, a másodikban a számlaszámát, a harmadikban az átutalandó összeget. Azt hihetnénk, ez erős garanciát ad arra nézve, hogy véletlenül vagy egy esetleges csalásnak felülve ne tudjunk rossz helyre utalni, de ez nem így van.

A napelem

Megújuló energiaforrások és hasznosításuk I.

Slezsák István |  177

E hasábokon sok szó esett már a napelemmel kombinált hőszivattyús fűtési rendszerekről, anélkül, hogy ennek legfontosabb eleméről, magáról a napelemről szót ejtettünk volna. Ebben a cikkben, amely eredetileg testvérlapunkban, a Villanyszerelők lapjában jelent meg, pótoljuk ezt a mulasztást.

Óriási eredmény az Épületgépészeti Múzeum életében

Dr. Chappon Miklós |  219

Az Épületgépészeti Múzeum kiállítási tárgyait bemutató sorozatunkban rendre egy-egy régen általánosan használt, ma már védendő emléknek számító eszközt, berendezést vagy alkatrészt mutatunk be. Ezúttal egy új helyszín lesz a téma, egy olyan múzeumi sarok, ahol a fenti kiállítási darabok kapnak helyet.

Előfalas szerelési rendszerek

Páger Szabolcs |  160

Az előfalas szerelési rendszerek fontos szerepet játszanak nemcsak az épületgépészeti rendszerek kialakításának hatékonyságában és gazdaságosságában, hanem a statikai stabilitásban, zajvédelemben és higiénia terén is. A fürdőszoba és WC helyiségek az épületekben nem csupán funkcionális területek, hanem egyre inkább a pihenés terei is, így fontos lett a dizájn is. Az emberek életstílusának és igényeinek változásával egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezek a helyiségek ne csak kényelmesek és higiénikusak legyenek, hanem esztétikailag is vonzóak és relaxációs lehetőséget nyújtsanak.

Falsík alatti vécétartályok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  256

Nyolc gyártó, a Villeroy & Boch, a Laufen, a SCHELL, a Styron, a Viega, a Kerra, a Leziter és a Valsir termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A pénz számolva jó

Erdősi Csaba |  173

A szerviz, a szerelés lényegében bizalmi munka is. A kivitelezőnek meg kell bíznia a megrendelőben, hogy az teljesíteni fog, és a megrendelőnek is a szerelőben, hogy a munka, amit elvégzett, szakszerű. Mégis sokszor előfordul, hogy mondvacsinált körülményekre hivatkozva elmarad a számla kiegyenlítése. Online kiadásunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink milyen gyakran találkoznak fizetési – vagy nemfizetési – problémákkal, úgyhogy egy szavazás formájában megkérdeztük őket. Mutatjuk a végeredményt!

Pipelife száraz technológiás felületfűtési, -hűtési rendszerek

Támogatott cikk |  259
1 5 (1)

Cégünk termékválasztékában már több, mint 12 éve megtalálható a GBP-10-es gipszkartonos- és a CDP-400-as lemezes fűtő-hűtő panel. Mindkét rendszer több éves fejlesztő munka eredménye.

Geberit higiéniai öblítőberendezésekkel garantált az ivóvízminőség

Támogatott cikk |  174

Az álló víz és a kedvezőtlen hőmérsékletek kombinációja komoly problémát idézhet elő az ivóvízvezetékekben. A Geberit higiéniai öblítőberendezései megakadályozzák a hosszan tartó pangást, így biztosítva a tiszta ivóvizet.

Grundfos MIXIT

A keverőkörök új generációja

Támogatott cikk |  194

A Grundfos MIXIT a keverőkörök összes komponensét egy olyan, minden-az-egyben megoldássá egyesíti, amely akár 50%-kal csökkenti a telepítési és üzembe helyezési időt. Lehetővé teszi a szerelők számára, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben kiépítsék az optimális keverőkört, és ehhez mindössze két alkotóelemre van szükség – a Grundfos MIXIT egységre és egy Grundfos MAGNA3 vagy TPE3 szivattyúra.

Bűvész, megérte, világos, jobb ez, mi lehet, aki tud, radiátor, Bali

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  484
2 4.5 (2)

Nem a fotós bűvészkedett, megérte a munka, minden világos, jobb ez így, fent mi lehet, aki tud az tud, radiátor, Bali, most ess le! Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Panasonic, testo, Ke Kelit, Hisense, Bosch, Cool4u

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  213
1 5 (1)

Itt a Panasonic R290 hűtőközeges hőszivattyúcsaládja, bemutatkozik az új testo Smart Probe épületgépész szett, Nemzeti Atlétikai Központ a Ke Kelit fejlesztéseivel, Hisense Hi-Water, új Bosch Condens 1200 W, R290 hűtőközeg, a hőszivattyúk jövője.

Multi split klímák a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  181
1 5 (1)

Rendszeresen teszik fel a kérdést szaklapunknak, hogy érdemes-e multi split klímákat telepíteni, hogy azzal oldjuk meg az épület teljes hűtését-fűtését. A kérdésre a választ mindig az adott környezeti sajátosságok válaszolják meg pontosan, azonban érdemes áttekintenünk a lehetőségeket.

Multi split klímacsomagok

Áttekintő táblázat: kb. 10 kW teljesítményű, oldalfali kültéri és beltéri egységek együtt

VGF&HKL online |  191

Táblázatunkban nyolc gyártó, a Daikin, a Samsung, a Fujitsu, a GREE, a Midea, a Remeha, a POLAR és a Panasonic készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

„Indoor cIimate”

Rendszermegoldások kombinációja a kifogástalan helyiségkomfort biztosítására

Szebellédi Tamás |  196
2 4.5 (2)

A földi klíma változása a szakemberek megállapításai alapján belső okokra, az éghajlati rendszer összetevőinek megváltozására és külső okokra, többek között az emberi tevékenységre, illetve ezek egymásra hatására vezethető vissza. A problémakör sokat vitatott kérdése, hogy milyen mértékben tudható be ez az emberi tevékenységnek?

LG Artcool légkondicionálók

A klímapiac prémiumszegmensének különlegességei

Támogatott cikk |  172
1 5 (1)

A dél-koreai márka már hoss zú évek óta a lakoss ági és ipar i légkondicionálás csúcskategóriás termékeivel van jelen a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt. Ez nem csak a már jól megszokott precíz és minőségi anyaghasználatot és időtálló dizájnt, hanem a folyamatosan fejlődő, egyre kifinomultabb műszaki tartalmat is magába foglalja. Vegyük sorra, miért érdemes LG klímát választani!

A szabadhűtés egyszerű megoldásai

Szabó Ákos |  287
2 4.5 (2)

A szabadhűtésnek többféle felhasználási változata és alkalmazási területe van. Az alkalmazhatóságot három fő tényező határozza meg: földrajzi elhelyezkedés, időjárásviszonyok, és kiszolgálandó épület vagy technológia igényei. A módszerek szerteágazóak. Ha a rendszer megengedi, alkalmazható friss levegős szabadhűtés gépi szellőztetéss el, vagy akár anélkül. A második ipari méretben inkább átgondolt építészeti megoldást jelent, mint gépészeti megfontolást és nagyon kedvező, de az alkalmazás lehetőségei korlátozottak, pedig háztartási méretben mindenki alkalmazza, aki hűvös nyári hajnalon ablakokat nyit otthon.

Mérés és szabályozás

Energiafogyasztás optimalizálásához a megfelelő gépészet mellett a pontos adatok jelentik a kulcsot

Erdősi Csaba |  229
1 5 (1)

Talán nem is kell ecsetelnünk, hogy az elmúlt időszakban miért vált húsbavágóvá az épületek üzemeltetési költségeinek lefaragása. Az energiafogyasztás csökkentése kapcsán sokat beszélünk arról, mekkora nyereségre tehetünk szert az elavult fűtőberendezések, szivatt yúk, hőleadók cseréjével, az épületek energetikai jellemzőinek javításával, de arról kevesebb szó esik, hogyan csökkenthetjük primerenergia-fogyasztásunkat szabályzással és vezérléssel. Egy hotel példáján keresztül mutatjuk meg, hogyan működik mindez a gyakorlatban.