Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLHűtéstechnika

A szabadhűtés egyszerű megoldásai

2023/9. lapszám | Szabó Ákos |  216 |

A szabadhűtés egyszerű megoldásai

A szabadhűtésnek többféle felhasználási változata és alkalmazási területe van. Az alkalmazhatóságot három fő tényező határozza meg: földrajzi elhelyezkedés, időjárásviszonyok, és kiszolgálandó épület vagy technológia igényei. A módszerek szerteágazóak. Ha a rendszer megengedi, alkalmazható friss levegős szabadhűtés gépi szellőztetéss el, vagy akár anélkül. A második ipari méretben inkább átgondolt építészeti megoldást jelent, mint gépészeti megfontolást és nagyon kedvező, de az alkalmazás lehetőségei korlátozottak, pedig háztartási méretben mindenki alkalmazza, aki hűvös nyári hajnalon ablakokat nyit otthon.

Közvetítőközeges hűtőrendszerek esetében a hőhordozó közeg lehűtésének lehetőségét kell megvizsgálni. Ahhoz, hogy a szabadhűtés használható legyen, a külső hőmérsékletnek a hűtendő közeg hőmérséklete alatt kell lennie, és fenn kell állnia hűtési igénynek. Hűtési igény hűvös időben fennállhat ipari folyamatoknál, adatközpontokban, bármilyen olyan helyiségben, ahol nagy a belső hőfelszabadulás vagy a szoláris nyereség. Itt még mindig több megoldás közül választhat a felhasználó az igényei és beruházási keret szerint. Létezik direkt expanziós, önálló szárazhűtős és integrált szárazhűtős megoldás, ha csak a levegő forrású hidraulikai szabadhűtésnél maradunk. A direkt expanziós szabadhűtés alkalmazhatósága és rugalmassága korlátozott, mert a működéséhez nagyobb hőmérséklet-különbségre van szükség, mint a szárazhűtős megoldásoknak, valamint ebben az esetben a vegyes üzem kizárt, ezért részletesebben a szárazhűtős szabadhűtéssel fogunk foglalkozni.

A cikk még 6 217 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

hűtés