Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hűtéstechnika

Hőszivattyú vagy gázkazán?

2023/9. lapszám | Sárközi Viktor |  386 |

Hőszivattyú vagy gázkazán?

Pár évvel ezelőtt a szakemberek arra a kérdésre, ajánlják-e a meglévő fűtési rendszer korszerűsítését hőszivattyúval, alighanem egyöntetű nemmel válaszoltak volna. Ma már nem ilyen fekete-fehér a kép, de nagyon alaposan fel kell térképezni a lehetőségeinket, hogy jó döntést hozzunk.

Ha fűtési rendszert kell korszerűsítenünk, vagy új lakást, házat építünk, felmerül a kérdés, milyen fűtőberendezést válasszunk. Néhány éve még „csípőből” válaszoltam volna azt, hogy kondenzációs gázkazánt. De azóta sokat változott a világ. Új építés esetén egyértelmű a válasz, a hőszivattyú a jó megoldás. Felületfűtéssel és -hűtéssel olcsóbban lehet megoldani a komfortos beltéri hőmérséklet kialakítását, mint gázkazánnal, és klímával. Ráadásul a használati engedély megszerzésének feltétele a 25% megújuló energia alkalmazása, ezt szinte csak hőszivattyú beépítésével lehet elérni. De mi a helyzet a korszerűsítésnél, illetve milyen energia számlára számíthatunk. Feltételezzük, hogy elegendő az évi 1710 m3 kedvezményes árú földgáz felhasználása.

A cikk még 4 773 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

energiahatékonysághőszivattyúkondenzációs kazán