Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Megújulók

A napelem

Megújuló energiaforrások és hasznosításuk I.

2023/9. lapszám | Slezsák István |  222 |

A napelem

E hasábokon sok szó esett már a napelemmel kombinált hőszivattyús fűtési rendszerekről, anélkül, hogy ennek legfontosabb eleméről, magáról a napelemről szót ejtettünk volna. Ebben a cikkben, amely eredetileg testvérlapunkban, a Villanyszerelők lapjában jelent meg, pótoljuk ezt a mulasztást.

Megújuló energiaforrásnak nevezzük azt a természeti jelenséget, mely folyamatosan jelen van a Földön, és fenntartható módon energia nyerhető ki belőle. A megújuló energiaforrások fő forrásai a nap-, víz- és geotermikus energia. Ezeken felül a szélenergia és a biomassza keletkezése is a napsugárzás eredménye, hasznosításuk azonban máshogy valósítható meg. Napjainkban egyre nagyobb mértékben használják a megújuló energiaforrásból nyert villamos energiát. Az Eurostat adatai szerint 2021-ben az EU-ban előállított villamosenergia 37,5%-a származott megújuló energiaforrásból. Ennek legnagyobb részét a szélerőművek termelték, majd a vízerőművek, a napelemek, a biogáz- erőművek és az egyéb megújuló forrást hasznosító erőművek következnek.

A különböző megújuló energiaforrások részesedése a bruttó villamosenergia-fogyasztásban 2021-ben az Európai Unióban

A most induló cikksorozatban a különböző megújuló energiaforrásokat hasznosító termelőegységek működési elve és gyártástechnológiája kerül bemutatásra. Az első rész a Magyarországon ma legnépszerűbb berendezéssel, a napelemmel foglalkozik.

A cikk még 11 023 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

napelemnapenergia

Kapcsolódó

Napelemmel kombinált hőszivattyú

Napelemmel kombinált hőszivattyú

Ez az optimális megoldás mindazoknak, akik az energiaönellátásra törekszenek