Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Zsákutca

Szilágyi László |  263
1

Minden olyan út, ami nem fog folytatódni, zsákutca. Jó esetben erről van egy figyelmeztető tábla, de ha nem vagyunk figyelmesek, könnyen belefuthatunk, és ha elég hosszú az út, akkor bizony sok bosszúságot okoz, ha vissza kell fordulnunk. Megmondom őszintén, sokszor érzem, hogy egy-egy megjelenő épületgépészeti termék bizony ilyen „zsákutca”. És vannak, akik nem veszik észre, és bizony „beleszaladnak”.

Napelemmel kombinált hőszivattyú

Ez az optimális megoldás mindazoknak, akik az energiaönellátásra törekszenek

Szalai Gabriella Mesterházi Kristóf Muth Gergely |  2940
5 5 (3)

Zöld átállás van folyamatban az energetikában, ezzel együtt erősödik az elektrifikáció trendje, Európában is, hazánkban is. Kettős a cél: csökkenteni kell az energiafelhasználást, valamint az energia-előállításhoz és -felhasználáshoz köthető széndioxid-kibocsátást is mérsékelni szükséges. Az okosépület-megoldások segítik ezeknek a céloknak az elérését.

Csővezetékek tisztítása, felmérése bontás nélkül

Molnár Attila |  638
1 5 (1)

Márciusi lapszámunkban már megismerkedhettünk az elöregedett gravitációs- és nyomóvezeték-rendszerek bontás nélküli (No Dig) javításával, most azzal folytatjuk ezt a témát, hogy felvázoljuk, hogyan lehet ugyancsak bontás nélkül feltérképezni és megtisztítani ezeket a vezetékeket.

Duguláselhárítás

A nagyágyú, azaz a „woma”

Wágner László |  480
1 3 (1)

Akik forgatják lapunkat, megszokhatták, hogy szakcikkeink nem tartalmaznak termékmegjelölést vagy márkaneveket. Olykor azonban megesik, hogy egy-egy márkanév köznevesül, így lesz a gépjárművekre telepített csatornamosó berendezés akkor is woma, ha egész más a márkája. Jelen cikkünkben a szót ebben a köznevesült értelemben használjuk mi is.

Kéményseprő-ipari műszaki vizsgálatok

Gyűjtő jellegű égéstermék-elvezetők tekintetében

Kocsis Krisztián |  693

A gyűjtőkémények problémaköre a „kéményes” szakma szereplői számára hosszú évtizedek óta ismert. Számos cikk, tanulmány jelent meg a témakörben, de a napi gyakorlatban tevékenykedő kivitelezők, tervezők részéről még mindig szinte mindennapos kérdés, hogy miként kell szabályszerűen eljárni az égéstermék-elvezetők esetén azon épületek vonatkozásában, ahol gyűjtő jellegű, több építményszintről igénybe vett égéstermék-elvezető használata történik. Célom bemutatni, hogyan lehet a jogszabályok betartása mellett biztosítani a megfelelő biztonsági szintet nyújtó, hatékony, fenntartható használatot.

Néhány gondolat a lánghegesztésről

Lantos Tivadar |  578

Manapság a hegesztés az épületgépészetben specialitásnak számít, volt idő, amikor ez volt az alaptudás. A műanyag csövek előretörésével a szénacél mindinkább kiszorul, de van még szükség a lánghegesztő tudásra. Elsősorban a nagy, ipari méretű gépészeti rendszereknél.

Borúlátók az épületgépészeti tervezők

Az e-gépész.hu konjunktúrafelmérésében részt vevők 82 százaléka szerint az idei üzleti környezet kedvezőtlenebb a tavalyinál

Erdősi Csaba |  415

A korábbiaknál kevesebb megrendelésre, ennek folyományaként pedig emelkedő árak mellett is enyhén csökkenő árbevételre számít azon épületgépész tervezők többsége, amelyik válaszolt az e-gépész.hu konjunktúrafelmérésének kérdéseire. A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának lapja arra kereste a választ, hogy az építőipar jelenleg is zajló változásai miként érintik az épületgépész tervezők munkáját, megrendelésállományát és ezek jövőbeli változásait az érintettek tapasztalatai és várakozásai alapján. A válaszokat lapunk megkapta, erre alapozva készült az alábbi összefoglaló.

Nem elég beszerelni, karban is kell tartani!

Támogatott cikk |  273
1 4 (1)

A központi vízszűrő hasznosságát szinte mindenki ismeri, ez az, ami megvédi az otthonok belső vízhálózatát, ezáltal a háztartási gépeket és a szanitereket a szilárd, lebegő szennyeződésektől, és segítheti a higiénikus, kitűnő víz biztosítását. A központi szűrő karbantartásáról viszont nem sok szó esik, pedig ez is ugyanolyan fontos!

A társasházi vízkezelés előnyei új és régi épületeknél

Osztotits Dániel |  324

A tudatos vízkezelés a társasházak, lakóparkok esetében is egy megtérülő befektetés. Javíthatja az épületek energiahatékonyságát, higiénikusabbá teheti a ház vízvezetékrendszerét, és központi megoldásként jelentősen kedvezőbb áron elérhető, mintha lakásonként kerülnek telepítésre a berendezések. Az előnyök nyilvánvalóak, de a megközelítés némileg más új építésű és régen épült társasházak esetén.

Mikor jó egy épületgépészeti árajánlat?

Erdősi Csaba |  404

Nagyobb munkák esetén a megrendelők elvárják, hogy a kivitelező árajánlatot készítsen. A formai követelmények tekintetében megoszlanak a vélemények, mennyire kell részletesnek lennie, mit tartalmazzon pontosan az ajánlat. A téma kapcsán szavazásra kértük online kiadásunk olvasóit, most pedig közöljük a végeredményt.

Amikor a tulajdonos a MekkMester

VGF&HKL online |  886

Akik rendszeresen forgatják lapunkat, jól tudják, hogy ebben a rovatunkban olyan szerelési hibákat mutatunk be, amelyek nem szokványosak, szinte nevetségesek. Most kivételt teszünk, azt mutatjuk be, méghozzá víztisztító berendezések elhanyagolt szűrőinek elrettentő képeivel, amikor nem egy szakember, hanem maga a felhasználó a ludas. Mert ne feledjük, rendszereink, eszközeink rendszeres tisztításáról, cseréjéről és karbantartásáról magunknak kell gondoskodni, a szakember csak elvégzi a munkát – már ha szólnak neki!

Lelkes látogatók a Construmán

Erdősi Csaba |  409

Szívügyünknek tartjuk, hogy e lap hasábjain rendszeresen bemutassuk az Épületgépészeti Múzeum egy-egy kiállítási tárgyát, segítve ebben az alapítókat és működtetőket abban a munkájukban, amellyel az elmúlt korok örökségét, ránk maradt tárgyi emlékeit őrzik és óvják. Emiatt különösen nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a legnagyobb magyar építőipari szakkiállításon milyen sokan álltak meg a Múzeum standján, és fényképeztek a mai szemmel talán egy kissé már furcsa, mégis olyan ismerős kiállítási tárgyakat.

Kültéri elektromos fűtési megoldások

Sasi Gábor |  385

Bár az idei tél elkényeztetett bennünket abban a tekintetben, hogy alig-alig kúszott tartósan nulla fok alá a hőmérséklet, bizonyos helyeken mégis felmerül a hó- és jégmentes, ezáltal biztos tapadást kínáló járófelület biztosítása. Emellett szükség lehet kültéri csővezetékek védelmére is. Cikkünkben azt mutatjuk meg, hogy ezeket a célokat milyen elektromos megoldásokkal érhetjük el.

Kifogyott a gáz

Bécs a távfűtésre és a hőszivattyúkra alapozza energiastratégiáját

Erdősi Csaba |  432

Sokszor írtunk már arról, milyen takarékos és környezetbarát alternatívája a gázfűtésnek a hőszivattyú – ha megvannak a telepítésének a szükséges feltételei. Magyarán lehetőleg új építésű, a kor energetikai követelményeinek megfelelő épületről legyen szó, lehetőleg alacsony hőmérsékletű felületfűtési rendszerrel. Felújítások esetén már csak korlátosan ajánlottunk hőszivattyút, egy régi, többlakásos társasház fűtési rendszerének hőszivattyús modernizációjáról pedig egyáltalán nem is ejtettünk szót – mivel egyetlen ilyen esetről sem volt tudomásunk. Mostanáig. Bécsben ugyanis nemrégiben ezt is megcsinálták.

Lehetséges változások

Várható új ErP Lot 1 és Lot 2 követelmények

Fördős Norbert |  502

Vélhetően sokan emlékeznek még arra a mozgalmas időszakra, amit az ErP hazai hatályba lépése eredményezett. Akkoriban, illetve a megelőző hónapokban számos szakmai fórum foglalkozott ezzel a témakörrel, amelyeknek köszönhetően ma már teljesen természetes a piaci szereplők számára az, ami most van. Ennek a folyamatnak azonban közel sincs vége...

Megtakarítás szivattyúval

Támogatott cikk |  371

A mindennapi életben a szivattyúk az épületek szíveként dolgoznak, biztosítják a komfortot, a megfelelő munkakörülményeket. De ennek ára van. A szivattyúk bekerülési költsége a teljes élettartam költségeknek mindössze 5-10%-át teszi ki – a többi az üzemeltetés költségei. Ez utóbbi költségeken jelentős mértékű megtakarítás realizálható. A Grundfos ENERGY CHECK szolgáltatása segít ebben.

Flexibilis, előszigetelt csőrendszer hőszivattyú csatlakozásához

Támogatott cikk |  736
1 5 (1)

Az alacsony üzemeltetési költségeknek, egyszerű és könnyű karbantartásnak és alacsony CO2-kibocsátásnak köszönhetően a hőszivattyúk egyre népszerűbbé válnak. A hőszivattyúk hatékonysága számos tényezőtől függ, többek között a csatlakozásoktól, amelyeknek megfelelő szigeteléssel kell rendelkezniük a külső hatások és a korrózió elleni védelem érdekében.

Új utazás

Támogatott cikk |  218

Nem kötelező elektromos furgont vásárolni. Viszont rendkívül kifizetődő lehet. Nem azért, mert egy e-szállítót olcsóbb szervizelni vagy „tankolni” a hagyományos motorral szereltnél, hiszen ezeket a költségeket be lehet építeni az árakba, hanem mert a világ változásának, az elvásárok alakulásának az iránya egyértelmű: aki nem lép időben, lemarad. Mi a Pappas Autonál ezt tudva sem arra törekszünk elsősorban, hogy minden hozzánk fordulónak eladjunk egy elektromos furgont. Azt szeretnénk, ha ügyfeleink a számukra legmegfelelőbb, az igényeikhez és a fejlődésükhöz, piaci szerepükhöz és céljaikhoz legjobban passzoló haszonjárművet kapják tőlünk. Egy hasznot hajtó járművet. Ha erre a feladatra a villanyfurgon a legmegfelelőbb, akkor természetesen azt.

~600 mm-es mosdók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  238

Hét gyártó, az Arezzo, a Hansgrohe, az Alföldi, a Jika, a Ravak, a Geberit és a Laufen termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

BWT, Cool4u, MMK, Columbus, Rothenberger, Saunier Duval

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  436

Társasházi vízlágyítás higiéniai biztonsággal, Tadiran Airow 3, régi-új elnökség, Columbus partnertalálkozó Siófokon, présgyűrűk új kontúrokkal, megújult Saunier Duval tervezési segédletek.

Újdonság a Polártól

Támogatott cikk |  394
1 5 (1)

Egy mindent elsöprő európai trend tavaly már bekopogtatott Magyarországra. 2022-ben akkora igényt tapasztaltunk a lakoss ági levegő-víz hőszivattyúk iránt, amihez foghatót korábban sosem éltünk át. Gyakorlatilag pillanatok alatt kapkodták el a lekötött gyártói kapacitásokat, súlyos készlethiányt okozva ezzel. Így felvett a piac 15 000 db új berendezést. Bár ez a szám hatalmas volt itthon, nézzük meg Csehországot: 60 000 db eladott hőszivattyú a tavalyi évben. És ez vár Magyarországra is, még ha itthon később is fogjuk ezt a számot elérni. Ezért a Polar már most készen áll a kihívásokkal szembe nézni vadonatúj hőszivattyú termékcsaládjával!

Fagyállóval készre kevert hőközlő folyadékok hőszivattyús rendszerekhez

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  299
1 5 (1)

Táblázatunkban négy gyártó, az Első Vegyi Industria, a Fernox, a Samato és a Dehon Service termékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

Lantos Tivadar Bokor András |  1159

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.

Kerüljük el a kicsapódást!

Mennyezethűtés harmatpont-szabályozással, hogy ne folyjon a kondenzvíz nyáron a falon

Kaszab Gergely |  540
2 5 (1)

A mennyezethűtési rendszerek egyik legfontosabb kérdése, hogy miképpen lehet úgy szabályozni működésüket, hogy a megfelelő teljesítményt a jó komfortérzethez le tudják adni, miközben a páralecsapódás, a kondenzáció még nem indul meg. Ez nem egyszerű feladat, mert az eszköz fő célja, hogy a helyiségben tartózkodóknak ne legyen melegük, kellemes, komfortos környezetben legyenek, de szeretnénk azt is elkerülni, hogy a helyiség tárgyain, határoló felületein a pára kicsapódjon, azok nedvessé váljanak. Ennek a kényes egyensúlynak a fenntartásához, mennyezeti hűtőrendszerünk minél jobb teljesítménykihasználásához a harmatpontérzékeléssel, -szabályozással juthatunk el.