Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLTanulságos történetek

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

2023/5. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  1123 |

Változatos szagokkal kecsegtető szellőző

A lakásszellőző rendszerek fő feladata a friss levegő biztosítása, illetve a kellemetlen szagok elszállítása. Ha viszont egy rendszert ad hoc, tervek nélkül, mezei PVC csőből, légbevezetők nélkül épít meg egy kivitelező, akkor egy-egy helyiségben az „illatok” tárháza mellett megjelenik a penész, s a nyirkos falszerkezet is.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

A mai modern, komfortos épületekből nem hiányozhat a megfelelő gépi szellőzés, amely pont annyira fontos, mint az épületek hűtése, fűtése. Mikor megfelelő egy szellőztető rendszer? Elsősorban akkor, ha észrevehetetlenül teszi a dolgát, nincs huzat, nincsenek szagok, pára, zaj, megfelelő a belső levegő oxigén- és szén-dioxid-tartalma. A bent lakók, dolgozók nem fáradékonyak, nem fáj indokolatlanul a fejük, egyszóval kellemesen érzik magukat. Nem mondható el ez egy papíron tíz, a valóságban tizenkét lakásos társasház lakóiról, akikkel a kivitelező alaposan kiszúrt a rosszul megépített szellőzőrendszerével. Bár ő nem értette a lakók panaszát, állítása szerint rengeteg hasonló házat épített, és mindenhol elégedettek voltak. Azt sem volt világos a számára, hogy a 3 éve beköltözött lakók miért csak most panaszkodnak. – Biztosan nem tudják, hogyan kell használni a szellőzőrendszert – mondja, amely szerinte teljesen hibátlan. Egyébként pedig a többi általa épített lakásban is ugyanígy építette meg a szellőzést.

Nos, ezek után nézzük, hogyan is készült el ez a „hibátlan” szellőzőrendszer. Elöljáróban még annyit, a kivitelező a helyszíni szemlén „kikotyogta”, hogy az építő cégét már eladta, illetve más néven a fia viszi tovább az üzletet. Ez egy igen jellemző momentuma a mai magyar építőiparnak, hogy a felelősség alól a csődbe menekülnek néhányan. Mire a bírósági per lezárul, hűlt helye van a cégnek, illetve minden ingó-ingatlan vagyon egy másik céghez vándorol, akinek teljesen más a tulajdonosa jogilag, és papíron. Így az esetlegesen megítélt kártérítést sem lehet behajtani…

A cikk még 14 829 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor Andráslégcsatornaszellőztetés