Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmatörténet

Óriási eredmény az Épületgépészeti Múzeum életében

2023/9. lapszám | Dr. Chappon Miklós |  162 |

Óriási eredmény az Épületgépészeti Múzeum életében

Az Épületgépészeti Múzeum kiállítási tárgyait bemutató sorozatunkban rendre egy-egy régen általánosan használt, ma már védendő emléknek számító eszközt, berendezést vagy alkatrészt mutatunk be. Ezúttal egy új helyszín lesz a téma, egy olyan múzeumi sarok, ahol a fenti kiállítási darabok kapnak helyet.

2023. július 13-án megnyílt az első határon túli „Múzeumi Sarok”, méghozzá a Nagyváradi Egyetemen. A Nagyváradi Egyetem Építészeti Karának felkérésére és a hathatós együttműködés keretében prof. dr. Guttmann Szabolcs, az egyetem professzora és dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot, az avatás jelképét.

Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata

Az avatáshoz gratulált és köszönetét fejezte ki dr. Prada Marcela, az Építészeti Kar dékánja, valamint prof. dr. Antony Gall, az Óbudai Egyetem Építéstudományi Karának dékánja. Gall professzor a második napon tartott nagysikerű előadást a rendezvényen.

A „sarokavatást” megelőzte az Épületgépészeti Múzeumban készült riportfilm angol feliratos változatának ősbemutatója, mely ez időre készült el, dr. Both Balázs adjunktus, BME oktatójának munkájaként (megtekinthető a múzeum honlapján).

A résztvevők a múzeumról készült filmet nézik

A közel 50 főnyi közönség örömmel fogadta ezt a bemutatkozást és a tárgyak kézzelfogható közelbe kerülését, ill. azok szépségét. A mintegy 70 tételből álló kollekció tartósan az egyetemen marad, ill. kérés esetén az anyamúzeum frissíti a kiállítást.

Az új Múzeumi Sarok

Ez az avatás a Nagyváradi Nyári Egyetem programsorozat része volt, s a 12 napos rendezvény elsődleges céljához illeszkedően segítette a fiatalokat, hogy megtanulják a szépség keresését.

A Nagyváradi Egyetemen is megindult az értékmentés. A képen az látszik, amint a korábbi időkben fürdőépületként szolgáló épületet tekintettük meg.

Értékmentő munkák zajlanak az egykori fürdőépületben

A helyreállító tervezés folyamatban van. A már megtekinthető, megmentett épületek közül elsősorban Vágó László és Vágó József építészek munkásságának csúcspontját emelem ki. Ez a Nagyváradon épült Darvas-La Roche ház, amely ma már műemlék, és a helyi szecesszió egyik legnevezetesebb példája. Az 1909-1912 között épült remekmű meglátogatását mindenkinek ajánlom.

A Darvas-La Roche ház homlokzata

Enteriőr a Darvas-La Roche házban

Kós Károly életművének áttekintését pedig munkásságának legnevesebb kutatója, prof. dr. Antony Gall dékán előadása tette lehetővé a megjelentek számára.

múzeum

Kapcsolódó